Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:47 | 29/01/2015

 

Κρίσιμη απόφαση και εν μέσω τεράστιας πολιτικής αλλαγής αναμένεται να λάβει σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου. Ο λόγος για την πολύκροτη δίκη, που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, διακόπηκε την προηγούμενη λόγω της διενέργειας των εκλογών, συνεχίστηκε χθες και σχετίζεται με τον εντοπισμό όπλων σε φουσκωτό ανοιχτά της Χίου, τον Ιούνιο του 2013.

Το περιστατικό έγινε αφορμή να συλληφθούν, πέραν των επιβαινόντων, και αλληλέγγυοι πολιτικοί πρόσφυγες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Αυτό που «δικάζεται» για πρώτη φορά είναι η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία (το τροποποιημένο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα), που προβλέπει ποινές και για αλληλέγγυους σε «τρομοκρατικές ενέργειες» ή για όσους προχωρούν σε οικονομική ενίσχυση ή οποιαδήποτε άλλη παροχή σε θεωρούμενες «τρομοκρατικές» οργανώσεις και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της πρότεινε την ενοχή, με βάση τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, όλων των Τούρκων κατηγορουμένων, πλην ενός. Μάλιστα, πρότεινε την ενοχή και του γνωστού αγωνιστή και μέλους της Επιτροπής Αλληλεγγύης, Ερκάν, που κατηγορείται ότι υποβοήθησε τρομοκρατική δραστηριότητα της οργάνωσης DHKP-C.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, εννέα στο σύνολό τους, ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους χθες, σε μια πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα.
Αίσθηση προκάλεσε η κοινή κατεύθυνση κάποιων να επισημάνουν το πρωτόγνωρο της εφαρμογής της εν λόγω νομοθεσίας, αλλά και το γεγονός ότι η παλιότερη… νεότερη τροποποίηση έγινε πολύ γρήγορα, όσο γρήγορα δηλαδή μπορεί και να... καταργηθεί με τη νέα κυβέρνηση!


Αστυνομικές δυνάμεις

Στο μεταξύ, η μετατροπή του κέντρου της Μυτιλήνης σε... αστακό από την τεράστια αστυνομική δύναμη στην περιοχή των δικαστηρίων έχει προκαλέσει αφενός κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και την απορία των συνηγόρων υπεράσπισης για το κλίμα που δημιουργείται.
Δεν είναι τυχαία και η καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου ότι μέλος της έπεσε θύμα παρακολούθησης από συμβατικό όχημα της Ασφάλειας όταν συνόδεψε στο αεροδρόμιο συγγενείς των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων που δικάζονται.

Μάλιστα η παρακολούθηση συνεχίστηκε και μετά την αποβίβαση των συγγενών, ώς το σπίτι του καταγγέλλοντος, που βρίσκεται σε χωριό 40 χλμ. από τη Μυτιλήνη, ενώ τραβήχτηκαν φωτογραφίες και του σπιτιού και του αυτοκινήτου του.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis