Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 19/02/2015

 

Μία εξευμενιστική λεκτική φόρμουλα μέσω νέας πρότασης από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,- η οποία κινείται μεταξύ του κειμένου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του κειμένου Μοσκοβισί-, έχει στα χέρια της η Αθήνα και η κυβέρνηση καταθέτει εντός της ημέρας αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου, από κοινού με το οικονομικό επιτελείο, ήταν ολονύκτιες και πυρετώδεις, καθώς προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με ανταλλαγή κειμένων μέσω email, ενώ όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης η ελληνική πρόταση αναμένεται να εγκριθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως εκτιμούν κύκλοι της κυβέρνησης μπορεί να βρεθεί πλαίσιο συμφωνίας παρά τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου που επιθυμεί να πάρει όσο πιο πολλά γίνεται. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, κυβερνητικός αξιωματούχος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε με νόημα στο iefimerida.gr ότι «είναι αμοιβαία συμφέρουσα λύση να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, αλλιώς θα είναι τρισμέγιστη ήττα για το ‘project Ευρώπη’».

«Επέκταση» της...δανειακής σύμβασης για 6 μήνες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση της Αθήνας  συμπυκνώνεται στο αίτημα για επέκταση -«extension»  της δανειακής σύμβασης για 6 μήνες -έως τον Αύγουστο-οπότε και θα καλύπτεται και η περίοδος Ιουνίου και Ιουλίου που λήγουν τα μεγάλα ομόλογα, ενώ ζητούμενο παραμένουν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Η επιστολή της κυβέρνησης, έχει παραλήπτες τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στον πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ διαβιβάζεται αμέσως και στο euroworking group στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο Γερμανός Τόμας Βίζερ.

Και το όνομα είναι «Παράταση Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης»

Παράλληλα, η νέα φράση που όπως όλα δείχνουν θα αντικαταστήσει τη δανειακή σύμβαση ή το πρόγραμμα μνημόνιο είναι «Extend of master financial assistance facility of Greece» (παράταση Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης) και στην ουσία  πρόκειται για επέκταση της χρηματοπιστωτικής συμφωνίας και όχι επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία φαίνεται πως ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού πάντως, τηρεί σιγή ιχθύος ως προς το ακριβές περιεχόμενο της  πρότασης, αν και καλά ενημερωμένες πηγές προϊδεάζουν πως η αίτηση της ελληνικής πλευράς θα συνοδεύεται από κοστολογημένες προτάσεις και εξειδικευμένες μεταρρυθμίσεις (αντιμετώπιση διαφθοράς και της διαπλοκής, πάταξη  της φοροδιαφυγής). Κίνηση που στην πολιτική σκακιέρα μεταφράζεται ως «απάντηση» στις επικρίσεις των ξένων ότι η χώρα μας, δεν τηρεί τα υπεσχημένα παρά μένει στη...θεωρία. Στο ίδιο μήκος κύματος, αναμένονται διαβεβαιώσεις τόσο για την αποπληρωμή των χρεών, καθώς επίσης και για την πορεία των δημοσιονομικών εντός τροχιάς.
 
Τέλος, στην περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία- σενάριο που μοιάζει να απομακρύνεται-τότε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ζητήσει να σύγκλιση έκτακτης συνόδου κορυφής, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση σε υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα σε επίπεδο ηγετών.

 

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis