Σίγησαν τα όπλα: Σε ισχύ τέθηκε η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Σίγησαν τα όπλα: Σε ισχύ τέθηκε η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Έγινε το πρώτο βήματα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και για να σταματήσει το αιματοκύλισμα που συμβαίνει στη χώρα.

 Ο ήχος των όπλων σταμάτησε τα μεσάνυχτα στο Ντόνετσκ, μετά από την εντολή του προέδρου της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, προς το στρατό να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε την Πέμπτη.

Ακόμη και λίγες ώρες όμως προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών μαίνονταν γύρω από το Νεμπαλτσέβε. Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, η συμφωνία είναι εύθραυστη, κάτι που φρόντισε να υπενθυμίσει και ο Ποροσένκο, προειδοποιώντας στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «Εάν η Ουκρανία δεχτεί χαστούκι μία φορά, δεν πρόκειται να γυρίσει και το άλλο μάγουλο».

Με την ευχή ότι η τελευταία ευκαιρία για την έναρξη μιας μακράς και δύσκολης ειρηνευτικής διαδικασίας για πολιτική διευθέτηση δεν θα πάει χαμένη, ο Ποροσένκο έδωσε αμέσως μετά την εντολή για την εκεχειρία. «Ως πρώτο βήμα δίνω τώρα την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός στις 00:00 της 15ης Φεβρουαρίου», ανέφερε.

Σίγησαν τα όπλα στην Ουκρανία -Σε ισχύ τέθηκε η κατάπαυση πυρός

Οπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα δημιουργηθεί μία ουδέτερη «νεκρή ζώνη» και θα αποσυρθούν τα βαρέα όπλα που ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων τους τελευταίους 10 μήνες.

Λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ακούγονταν στο Ντόνετσκ πυροβολισμοί ανά 5 δευτερόλεπτα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Στο Άρτεμιβσκ, το οποίο τις τελευταίες δύο ημέρες έχει δεχτεί τουλάχιστον 2 επιθέσεις από πυραύλους, επικράτησε ησυχία μετά τα μεσάνυχτα.

Μέλος των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας που αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 112: «Είναι ήσυχα. Είναι ήσυχα εδώ και μισή ώρα. Αλλά βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Δεν τους πιστεύουμε. Τις τελευταίες 3 ημέρες μας χτύπησαν σκληρά».

Από την πλευρά του ο Ποροσένκο τόνισε ότι η Ουκρανία ήταν πάντα συνεπής στις διεθνείς της υποχρεώσεις «κάτι που σκοπεύει να αποδείξει και αυτή τη φορά» τηρώντας πιστά τους όρους της εκεχειρίας.

Πηγή:creteplus.gr