Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 29/06/2023

Στις 29/6/2002 συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός δίπλα από τα εκδοτήρια της «Hellas Flying Dolphins».

H βόμβα σκάει στα χέρια του. Η έκρηξη αποτελεί αφετηρία για την εξάρθρωση της «17 Nοέμβρη.

Πάνω του βρίσκεται ένα περίστροφο το οποίο ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη. Ο αστυνομικός είχε σκοτωθεί το 1984 κατά την διάρκεια ληστείας και το περίστροφο, όπως ανακάλυψε η αστυνομία, είχε χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις και δράσεις της «17 Νοέμβρη».

Ο τραυματίας Σάββας Ξηρός, αποτέλεσε το κλειδί για την σύλληψη και την τελική καταδίκη αρκετών συντρόφων του στην εν λόγο οργάνωση αλλά όχι όλων. Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ξεκίνησε την δράση της την νύχτα της 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Είχε 27 χρόνια δράσης με δολοφονικές επιθέσεις που προκάλεσαν 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών και ληστείες τραπεζών, και αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια.

Στις 8 Ιουνίου 2000 μέλη της οργάνωσης 17Ν δολοφόνησαν τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στήβεν Σόντερς.

Στα τέλη του Ιουνίου του 2002 μετά τον τραυματισμό, από πρόωρη έκρηξη μιας βόμβας, του Σάββα Ξηρού και την σύλληψη του, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να ανακαλύψει το οπλοστάσιο και να συλλάβει τα περισσότερα από τα μέλη της οργάνωσης.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis