Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:46 | 19/07/2019
Διχασμένοι εμφανίζονται γνωστοί σεισμολόγοι της χώρας για τον σεισμό που... χτύπησε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

[custom:google-ads]

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταλήξει αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν πρόκειται να ακολουθήσει και άλλος, ενώ οι απόψεις διίστανται και για το επίκεντρο της δόνησης, αν προήλθε δηλαδή από το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999 ή όχι.
 
Όλοι ωστόσο καλούν τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
 
Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.
 
Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός, αναμένονται μετασεισμοί
Μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen, ο σεισμολόγος κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε κοντά στα στα Δερβενοχώρια, κοντά στην περιοχή που έγινε ο σεισμός του 1999. Το εστιακό βάθος ήταν στα 13 χλμ. για αυτό και έγινε αισθητός. «Κατά τη δική μου εκτίμηση ήταν το κύριο γεγονός, ενώ αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία», τόνισε ο κ. Τσελέντης. «Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», κατέληξε.
 
Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.
 
Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί 
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης  μιλώντας στο ΑΠΕ τόνισε: «Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό». Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμικού ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής".
 
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis