Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:14 | 06/11/2020

Την προληπτική εκκένωση ορισμένων περιοχών της πόλης της Σάμου που μετράει πληγές από τον φονικό σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, καθώς και της κοινότητας Βαθέος για προληπτικούς λόγους, αποφάσισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, υπό τον φόβο εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού που ενδεχομένως να προκαλέσει κατολισθήσεις και καταρρεύσεις παλιών κτιρίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Samos24.gr, απομακρύνεται οργανωμένα όλος ο πληθυσμός που κατοικεί:

- Όσον αφορά στην πόλη της Σάμου, τμήμα της οδού Ιωάννη Λεκάτη, τμήμα της οδού Εμμανουήλ Σοφούλη, τμήμα της οδού Καπετάν Σταμάτη, όλη η οδός Μνησάρχου και όλη η οδός Βακιρτζή.

- Όσον αφορά στην Κοινότητα Βαθέος, στην περιοχή ενορία Χριστού και Αγίας Ματρώνας, στην περιοχή Κοινοτικό Κατάστημα- Αγροτικό Ιατρείο- Σπαθαριά- Παλιάς Αγοράς- Αγίου Αντωνίου και Παναγίας

Οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών θα στεγαστούν σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η παρούσα απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που διατρέχουν από επαγόμενα του σεισμού κατολισθητικά φαινόμενα και από εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων ή στοιχείων τους κατά τη μετασεισμική περίοδο.

Χουλιάρας: Αποφύγετε παλιά κτίρια

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε πως ναι μεν παρατηρείται σταδιακή μείωση στον αριθμό των μετασεισμών, ωστόσο θα συνεχιστεί η μετασεισμική ακολουθία. Μάλιστα, καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν παλιά κτίρια.

«Πέρασε μια εβδομάδα απο την περασμένη Παρασκευή και τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των ενόργανων σεισμολογικών δεδομένων παρουσιάζει μια σταδιακή μείωση στον αριθμό των μετασεισμών με την πάροδο των ημερών. Όπως αναμένεται σε μετασεισμικές ακολουθίες η τιμή της παραμέτρου "b" στην σχέση Gutenberg-Richter είναι μεγαλύτερη του 1 και η σημερινή τιμή είναι b=1.27. Η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει την εκτόνωση της ενέργειας και οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την πιθανή εκδήλωση ισχυρών μετασεισμών και να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτίρια» έγραψε ο κ. Χουλιάρας.

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis