Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 31/10/2020
Σε σκηνές, σε ξενοδοχεία ή στα αυτοκίνητά τους, έχει βρει το ξημέρωμα τους περισσότερους κατοίκους στη Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.
 
Εναν σεισμό που στοίχισε την ζωή σε δύο νέα παιδιά τα οποία καταπλάκωσε τοίχος από ένα ετοιμόρροπο σπίτι, την ώρα που περνούσαν στο δρόμο, ενώ την ίδια ώρα άφησε 19 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.
 
Στο νησί οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους και μακριά από την παραλιακή ζώνη, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν όλη νύχτα. Ως τις 5 τα ξημερώματα καταγράφηκαν σχεδόν 60 μετασεισμοί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, με τρεις από αυτούς να είναι της τάξεως των 4,1 και 4,2 Ρίχτερ (2), ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπόλοιπο είναι άνω των 3 Ρίχτερ.
 
Η Πολιτική Προστασία μαζί με το υπουργείο Υποδομών έχουν στήσει σκηνές και μετά τις συσκέψεις που έγιναν χθες σε Καρλόβασι και Βαθύ, σήμερα το πρωί θα γίνει μία πιο λεπτομερής εκτίμηση της ζημιάς στο νησί.
 
 
Σεισμός: Δύο νεαρά παιδιά νεκρά, 14χρονος μεταφέρθηκε στο Παίδων
 
Ο σεισμός άφησε πίσω του δύο θύματα στη Σάμο (και τουλάχιστον άλλα 24 στην Σμύρνη της Τουρκίας, όπου εκεί οι ζημιές είναι περισσότερες) καθώς δύο νεαρά παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο ενός σπιτιού, την ώρα που γύριζαν από το μάθημά τους. Πρόκειται για ένα αγόρι 15 ετών και μία φίλη του, επίσης μαθήτρια, 17 ετών, με τραγική φιγούρα τον πατέρα του αγοριού, ο οποίος είναι δημοσιογράφος στο νησί και πριν μάθει τα δυσάρεστα νέα, κάλυπτε με ρεπορτάζ την κατάσταση στη Σάμο από τον σεισμό.
 
Κλειώ και Αρης θύματα του σεισμού στη Σάμο
Τα δύο νέα παιδιά που έχασαν την ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο
 
Με ανάρτησή του αργότερα, ο δημοσιογράφος και πατέρας του παιδιού, Αλέξης Κομνηνός, αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα τον γιο του, Αρη, μαζί με την φίλη του, Κλαίρη, που τόσο πρόωρα και άδικα «έφυγαν» από την ζωή.
 
Συνολικά άλλα 19 άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες, με την περίπτωση ενός 14χρονου να είναι η πιο σοβαρή. Ο νεαρός Ερρίκος τραυματίστηκε σοβαρά στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα εσπευσμένα όπου αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργείο. Σοβαρά τραύματα έχει και μία 63χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε από τον σεισμό.
 
 
Μίνι τσουνάμι και ζημιές σε περίπου 100 κτίρια
 
Η κατάσταση στο νησί μετά τον κύριο σεισμό ήταν αποκαρδιωτική καθώς σύμφωνα με τον ΓΓ του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για ζημιές σε περίπου 100 κτίρια.
 
«Είναι 50 με 100 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει. Σοβαρές είναι οι ζημιές στον μητροπολιτικό ναό στο Καρλόβασι», ανέφερε το πρωί στο Open.
 
 
Πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, κυρίως παλιά και εγκαταλελειμμένα, καθώς κατέρρευσαν τοίχοι και υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα με ετοιμόρροπα κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο.
 
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εικόνα πλήρης, ακόμα δεν υπάρχει. Υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα επικίνδυνα και ακόμη δεν ξέρουμε πόσος κόσμος έμεινε χωρίς σπίτι», ανέφερε στο GRTimes.gr.
 
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν καταρρεύσει μέρη από κτίρια σε κατοικημένες περιοχές, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές σε υποδομές. Οπως ανέφερε, σε ένα γυμναστήριο έπεσε ένας τοίχος, ενώ ζημιές εντοπίζονται σε πολλές εκκλησίες, καθώς και ένα σχολείο που έχει «σκιστεί» στη μέση. «Είναι μεγάλη η καταστροφή. Έχουμε πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος.
 
Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Ικαρία και Χίο. Οπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού: «Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε».
 
Μάλιστα δημιουργήθηκε και μίνι τσουνάμι στη Σάμο, το οποίο παρέσυρε αυτοκίνητα και πλημμύρισε γειτονιές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα, γεγονός που έκανε τις αρχές να ζητήσουν από τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή.
 
 
Χαρδαλιάς: Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
 
Χθες τη νύχτα έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων για την αποτίμηση των ζημιών και την δράση που θα αναλάβουν σήμερα τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υποδομών, αλλά και οι τοπικοί φορείς.
 
Ο Νίκος Χαρδαλιάς από το Βαθύ τόνισε πως μπαίνει σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια», όπου με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής της συνολικής ζημιάς, ενώ από το βράδυ στήνονταν σκηνές στο Βαθύ προκειμένου να μείνουν όσοι δεν μπορούσαν να μείνουν στα σπίτια τους, ή φοβόντουσαν να επιστρέψουν σε αυτά.
 
 
Στο νησί αναμένονταν 45 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών, με τον μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών να ξεκινά την καταγραφή των ζημιών. Λόγω της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως άπαντες πρέπει να μείνουν σε επιφυλακή. Στην περιοχή είναι από χθες και κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, αλλά και στελέχη του ΕΚΑΒ προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
 
Μεγάλες οι καταστροφές στην Τουρκία, παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης
 
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τουλάχιστον 24 άτομα έχουν σκοτωθεί και πάνω από 800 έχουν τραυματιστεί, καθώς οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες στην Σμύρνη με 17 κτίρια να έχουν καταρρεύσει και συνεργεία να εργάζονται όλη νύχτα για τον απεγκλωβισμό κατοίκων. Η είδηση του σεισμού έφερε και ένα παγκόσμιο «κύμα» συμπαράστασης από πολιτικούς αρχηγούς και αξιωματούχους από πολλές χώρες, τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Ελλάδα.
 
Ανάμεσά τους και ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
 
«Η Τζιλ κι εγώ στέλνουμε τις προσευχές μας στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον σημερινό σεισμό», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter, αναφερόμενος στη σύζυγό του. «Είμαστε ευγνώμονες στους γενναίους διασώστες που σώζουν άλλους και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας που αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους για να στηρίξουν η μία την άλλη», τόνισε ο Μπάιντεν στο Twitter.
 
Συλλυπητήρια σε Ελλάδα και Τουρκία έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μετά, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Γερμανίας, ενώ ο Β. Πούτιν επικοινώνησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Κ. Μητσοτάκη, όπου αμφότεροι τόνισαν πως οι χώρες είναι στην διάθεσή τους για να βοηθήσουν με όποιον τρόπο γίνεται, με τον Ερντογάν να ευχαριστεί θερμά τον Ελληνα πρωθυπουργό για την στήριξή του.
 
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis