Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 07/05/2020

O σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση του εγκλήματος και κυρίως της προσωπικότητας του εγκληματία.

Το σεμινάριο αποτελεί προϊόν της ερευνητικής δραστηριότητας του εισηγητή και αποτελείται από 6 αυτοτελείς ενότητες οι οποίες μπορούν να παρακολουθηθούν είτε ξεχωριστά, είτε ως σύνολο.

Απευθύνεται σε ψυχολόγους, δικαστικούς ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και στο ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να κατανοήσει την φύση της εγκληματικότητας και την ψυχοπαθολογία του εγκληματία.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες & ώρες, μέσω προηγμένης διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία ευνοεί την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων καθώς και την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού. Αναλυτικές πληροφορίες για την εισαγωγή στην πλατφόρμα θα σταλούν σε όλους τους συμμετέχοντες στο προσωπικό τους email εφόσον έχουν επίσημα κατοχυρώσει τη θέση τους.

Εισηγητής:

Θεόδωρος Παπαγαθονίκου, Ψυχολόγος (ΜΑ), υποψήφιος διδάκτορας, Centre for Psychiatry, Queen Mary University of London.

ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Α΄ Κύκλος (15-16-17/05)

15/05 - "Το ψυχολογικό προφίλ του εγκληματία"

Τι είναι αυτό που μετατρέπει ένα αθώο βρέφος σε έναν κατα συρροήν δολοφόνο; Γεννιέται κανείς εγκληματίας ή γίνεται; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός δολοφόνου; Υπάρχει "εγκληματική προσωπικότητα";

Ο σκοπός της παρούσας ενότητας είναι διττός. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί το ψυχολογικό προφίλ και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εγκληματία. Στο δεύτερο μέρος θα εξεταστούν οι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της "εγκληματικής προσωπικότητας".

16/05 - "Εγκλήματα εν βρασμώ ψυχικής ορμής"

«Κάθε άνθρωπος είναι ένας εγκληματίας που παραμένει άγνωστος», Α.Καμύ.

Κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος έναν άγνωστο εγκληματία; Μπορεί κάτω από συνθήκες πίεσης ο καθένας από εμάς να διαπράξει φόνο; Είμαστε όλοι εν δυνάμει δολοφόνοι; Τι είναι το έγκλημα εν βρασμώ ψυχής;

Ο σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να παρουσιάσει μία συγκεκριμένη αλλά ευρεία κατηγορία εγκληματικών πράξεων τα οποία συνήθως αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως εγκλήματα παρόρμησης ή εν βρασμώ ψυχής. Θα συζητηθούν εγκλήματα ζήλιας, πάθους και οργής τα οποία εκτείνονται από τη δολοφονία ενός ερωτικού συντρόφου μέχρι μαζικές δολοφονίες.

Χαρακτηριστικό των εγκλημάτων αυτών – το οποίο τα διαφοροποιεί από τα εγκλήματα που διαπράττονται από ψυχοπαθητικές και σαδιστικές προσωπικότητες- είναι η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης του εγκλήματος, καθώς το τελευταίο δεν εξυπηρετεί την επίτευξη ενός στόχου παρά μόνον τον κατευνασμό της οργής του δράστη.

Θα συζητηθούν τα κίνητρα ενώ θα δοθεί έμφαση στην δομή και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του δράστη.

17/05 -"Stalking and Erotomania: H ψυχολογία του δράστη και τα χαρακτηριστικά του θύματος"

"Γνωρίζεις ελάχιστα πράγματα για μένα, αγάπη μου, κυρίως για την εμμονή και τη φαντασία μου: αλλά αυτό που δε καταλαβαίνεις είναι ότι στον δικό μου κόσμο η φαντασία γίνεται πραγματικότητα", J.H.

H εμμονική παρακολούθηση/καταδίωξη ενός ατόμου - αυτό που ονομάζουμε stalking- αναφέρεται σε περιπτώσεις ατόμων που σχηματίζουν έναν δεσμό στην φαντασία τους με το αντικείμενο της επιθυμίας τους.

Οι stalkers είναι κατά βάση άντρες, στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, ενώ οι γυναίκες που ακολουθούν είναι συνήθως πρώην ερωμένες και σχεδόν ποτέ άγνωστες στον δράστη.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η ψυχοπαθολογία του stalking και της οριακής ερωτομανίας καθώς και τα χαρακτηριστικά της «εμμονικής προσωπικότητας».

Β΄ Κύκλος (29-30-31/05)

29/05 - Ψυχοπαθείς κατά συρροήν δολοφόνοι (Serial Killers)

«Πραγματικά, τραγουδούσα τόσο χαρούμενος μετά από κάθε δολοφονία. Η ένταση και η επιθυμία να σκοτώσω μια γυναίκα ήταν τόσο έντονη μέσα μου και κάθε φορά που τραβούσα τη σκανδάλη η ένταση και το μίσος εξαφανίζονταν. Αλλά μόνο για λίγο». D.B, κατά συρροήν δολοφόνος, σκότωσε 6 άτομα.

Οι ψυχοπαθείς κατά συρροήν δολοφόνοι αποτελούν την πιο γνωστή και συνάμα την πιο τρομακτική κατηγορία δολοφόνων η οποία πολλές φορές παρουσιάζεται στις ταινίες. Στην περίπτωση των ψυχοπαθών κατά συρροήν δολοφόνων η πραγματικότητα υπερβαίνει τη φαντασία, καθώς οι εν λόγω εγκληματίες διαπράττουν εγκλήματα τα οποία ένας μη ψυχοπαθής θα τρόμαζε έστω και να διανοηθεί.

Η εμπειρική έρευνα έχει δείξει ότι η ψυχοπάθεια έχει συνδεθεί με καταστροφικές μορφές βίας, κατά συρροήν δολοφονίες, καθώς και αποτρόπαια σεξουαλικά εγκλήματα.

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί η οργάνωση της δομής της προσωπικότητας του ψυχοπαθούς, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, καθώς και το προφίλ του κατά συρροήν ψυχοπαθούς δολοφόνου. Θα παρουσιαστούν αληθινά περιστατικά ψυχοπαθών serial killers.

30/05 - Εγκλήματα Σεξουαλικού Σαδισμού: Όταν ο βασανισμός και η ταπείνωση του θύματος είναι το πρωταρχικό κίνητρο

«Πάντοτε έιχα την επιθυμία να προκαλώ πόνο στους άλλους. Πάντα απολάμβανα καθετί που προκαλεί πόνο. Η επιθυμία να προκαλέσω πόνο σε κάποιον άλλον για μένα ήταν το σημαντικότερο κίνητρο». Α.F, Σαδιστής κατά συρροήν δολοφόνος, βίασε και έφαγε περίπου 100 παιδιά.

Τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι συνήθως τα περισσότερο αποτρόπαια εγκλήματα. Κύριο χαρακτηριστικό τους σε πολλές περιπτώσεις είναι ο σαδισμός ο οποίος αναφέρεται στο αίσθημα ευχαρίστησης που νιώθει ο θύτης μέσα από την πρόκληση πόνου στο θύμα. Ο στόχος εδώ είναι ο βασανισμός, η ταπείνωση και ο εξευτελισμός του θύματος πριν τον φόνο.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν εγκλήματα σεξουαλικού και μη σαδισμού τα οποία διαπράχθησαν από ψυχοπαθείς κατά συρροήν δολοφόνους των οποίων ο σαδισμός είναι δομικό στοιχείο της προσωπικότητας τους.

Θα παρουσιαστούν μελέτες περίπτωσης και θα αναλυθεί η ψυχολογία του σαδιστή.

31/05 - Θυματολογία και πρόληψη εγκλήματος

Πώς διαλέγει ένας δολοφόνος το θύμα του; Είναι η επιλογή του θύματος τυχαία; Ποια χαρακτηριστικά του θύματος παίζουν ρόλο στον εκάστοτε τύπο εγκλήματος; Τι συμβολίζει για έναν κατά συρροήν δολοφόνο η επιλογή του θύματος;

Στην ενότητα θα παρουσιαστούν περιστατικά εγκλημάτων προκειμένου να διερευνηθεί το εάν και κατά πόσο η επιλογή θύματος είναι τυχαία ή εάν υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά του θύματος τα οποία έχουν συμβολική αξία για τον θύτη.

Στο τελευταίο κομμάτι του σεμιναρίου θα γίνει αναφορά στην πρόληψη του εγκλήματος καθώς και το αν και κατά πόσο μπορούμε να δουλέψουμε θεραπευτικά με ψυχοπαθητικές και σαδιστικές προσωπικότητες που έχουν διαπράξει εγκληματικές πράξεις.

Βιογραφικό Εισηγητή:

Ο Θεόδωρος Παπαγαθονίκου είναι Ψυχολόγος (MA), με εκπαίδευση στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και υποψήφιος διδάκτορας στο Κέντρο Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Διεξάγει εγκληματολογική έρευνα σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και φυλακές υψίστης ασφαλείας της Βρετανίας ερευνώντας τον ρόλο του τραύματος και άλλων πρώιμων αρνητικών εμπειριών στην ανάπτυξη σεξουαλικού σαδισμού και ψυχοπάθειας σε ασθενείς/τρόφιμους που καταδικάστηκαν για βίαια και σεξουαλικώς βίαια εγκλήματα.

Περίληψη της έρευνας είναι δημοσιευμένη στη σελίδα του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (https://www.hra.nhs.uk/planning-and-improving-research/application-summaries/research-summaries/sexual-sadism-and-trauma-in-psychopathy/).

Κόστος συμμετοχής

Παρακολούθηση μεμονωμένης ενότητας:

Για εγγραφές έως 04/05               €30

Για εγγραφές από 05/05               €40

Παρακολούθηση μεμονωμένα Α΄ ή Β’  Κύκλου:

Για εγγραφές έως 04/05               €80

Για εγγραφές από 05/05               €100

Παρακολούθηση ολόκληρου σεμιναρίου:

Για εγγραφές έως 04/05               €150

Για εγγραφές από 05/05               €180

Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α. 24%.
 
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
 
Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο συμπληρώστε την αίτηση εγγραφής στο link http://dikepsy.gr/index.php?view=view_seminars&option=seminars&item=1543244283&lang=el και το ΔΙΚΕΨΥ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (κόστος, ώρες, διαδικασία εγγραφής).

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας www.dikepsy.gr για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ: 698 8080383.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis