Σεμινάριο: Ψυχοδυναμικές θεωρίες για την Εγκληματικότητα - Θεωρίες προσωπικότητας- Freud- Megargee- Bowlby- Lacan- Klein

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ
Σεμινάριο: Ψυχοδυναμικές θεωρίες για την Εγκληματικότητα - Θεωρίες προσωπικότητας- Freud- Megargee- Bowlby- Lacan- Klein

Το ψυχοδυναμικό πρίσμα για την αιτιολογία της εγκληματικής πράξης έχει τις ρίζες του, όπως και η ίδια η ψυχοδυναμική θεωρία, στη ψυχαναλυτική του Freud. Η εγκληματική συμπεριφορά δομείται ως αντανάκλαση της ψυχολογικής ανωριμότητας του ατόμου και ειδικότερα του αδύναμου αυτοελέγχου του ατόμου. Κατ’ επέκταση ως παράγοντες επικινδυνότητας θεωρούνται η παρορμητικότητα, οι διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, το αδύναμο υπερεγώ που εξισώνεται με την απουσία τύψεων, η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες κτλ. Ωστόσο, με το πέρας των ετών απαντάμε και άλλες ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις για τη διάπραξη εγκλήματος από μεταφροϋδικούς  στοχαστές που έχουν συμβάλλει εξίσου σημαντικά στην ανάπτυξη θεωριών.

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν όλες οι βασικές ψυχοδυναμικές θεωρίες που έχουν συνεισφέρει στο πεδίο της εγκληματολογίας σε ότι αφορά την αιτιολόγηση της εγκληματικής συμπεριφοράς και στην ανάδυση παραγόντων επικινδυνότητας.

Θεματικές ενότητες:

Η θεωρία του Freud και η εγκληματική πράξη

Η θεωρία του Megargee και η κατηγοριοποίηση των δραστών

Η θεωρία του Bowlby του συναισθηματικού δεσμού

Η θεωρία του Lacan και τα ονόματα του πατρός

Η θεωρία της Klein περί εγκληματικής συμπεριφοράς

Άλλες μεταφροϋδικές θεωρίες

Χρονικά υποθέσεων

Συζήτηση - σχολιασμός

 

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Καρδαράς, Τακτικό Μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας ως Ψυχοθεραπευτής Ομάδας (Ε.Ε.Ψ.Ψ.Ο.) και εκπαιδευόμενο μέλος στην Ελληνική Εταιρείας Ψυχανάλυσης (πρώην Ε.Ε.Ψ.Ψ.)


Ημερoμηνία  03/11/2018

Ώρα 5.00μ.μ.- 9.00μ.μ.
Τοποθεσία «περί Ψυχής» Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997
Κόστος 35 ευρώ
Για φοιτητές 25 ευρώ


Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης