Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:13 | 15/08/2015

«Ιστορίες καθημερινής τρέλας» με έντονες ερωτικές αντιδικίες μεταξύ συζύγων κατακλύζουν όχι μόνο τα δικαστήρια, αλλά τον τελευταίο καιρό και την Ανεξάρτητη Αρχή που ασχολείται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η εξήγηση είναι απλή: Εκεί που για να μπει κάποτε μπροστά ένα διαζύγιο, χρειαζόταν παλιότερα να αποδειχθεί η μοιχεία, γεγονός που απαιτούσε να συλληφθούν οι... άπιστοι επ' αυτοφώρω και να μεταφερθούν τυλιγμένοι σ' ένα σεντόνι στο τμήμα, τώρα όλα έχουν αλλάξει και ελέω τεχνολογίας από τη μία και λόγω των απαιτήσεων της προστατευτικής για τα ευαίσθητα (ερωτικά) δεδομένα νομοθεσίας από την άλλη.

Τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν σήμερα «ράμματα» ο ένας για τη γούνα του άλλου μέσα από ηλεκτρονικό υλικό, με στοιχεία από κρυφές κάμερες, ψηφιακές φωτογραφίες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και κομπιούτερ, επισκέψεις ερωτικής απιστίας σε ιστοσελίδες γνωριμιών ετεροφύλων και ομοφύλων. Και βέβαια για να επιτραπεί η χρήση ενός τέτοιου υλικού, που αφορά την ευαίσθητη πτυχή της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, χρειάζεται να δώσει προηγουμένως την άδειά της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ).

Είναι πολλές οι περιπτώσεις τέτοιων αντιδικιών που βάζουν αλλεπάλληλα ερωτήματα στη ζυγαριά της Αρχής για να κρίνει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από αυτό το ψηφιακό υλικό, που συλλέγει συνήθως ηλεκτρονικά ο καθένας με στοιχεία επιβαρυντικά για το... έτερον ήμισυ, στην προσπάθεια να πετύχει ένα διαζύγιο ή μια διατροφή, ή να εξασφαλίσει τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών, βγάζοντας τον άλλον από τη μέση.

Εξι υποθέσεις απασχόλησαν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την οποία ζητείται να δώσει την άδεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό υλικό στο δικαστήριο.

Εξι υποθέσεις απασχόλησαν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την οποία ζητείται να δώσει την άδεια προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό υλικό στο δικαστήριο.

Στις αιτήσεις που κατατίθενται περιγράφονται λίγο-πολύ τα πάντα: Από κλασικές ιστορίες συζυγικής απιστίας, μαγνητοσκοπήσεις με κρυφές κάμερες των ερωτικών επαφών του ζευγαριού ή του ενός μέλους με τρίτο πρόσωπο εν αγνοία του συντρόφου, ανταλλαγές του σχετικού οπτικοακουστικού υλικού με άλλους, μέχρι και επισκέψεις σε ιστοσελίδες γνωριμιών μεταξύ ομοφύλων, ετεροφύλων που επεκτείνουν το βεληνεκές της ερωτικής δράσης και στο εξωτερικό. Παρελαύνουν επίσης DVD, ψηφιακές φωτογραφίες με καταγραφή της αστείρευτης ερωτικής δράσης από... τη ζωή των άλλων.

Οι καταγγελίες
Σύζυγοι δεν διστάζουν να «καταγγείλουν» επίσης ο ένας τον άλλον για σεξουαλική ανικανότητα, ψυχρότητα και αδιαφορία, αλλά και για σεξουαλικές διαστροφές, παιδικά τραύματα, ολιγοσπερμία... Τι αληθεύει από όλα αυτά είναι δύσκολο να πει κανείς, καθώς αμφισβητούνται η γνησιότητα στοιχείων, η νομιμότητα συλλογής τους, τα πάντα.

Ωστόσο, στην άκρη του νήματος των ιστοριών αυτών, βρίσκονται σχεδόν πάντα κάποια ανήλικα αθώα πλάσματα που περιμένουν καρτερικά να δουν την τυφλή Θέμιδα να τους δείξει σε ποιον γονιό θα καταλήξουν.

Από τις υποθέσεις που απασχόλησαν την ΑΠΠΔ με αιτήματα να δοθεί άδεια για να χρησιμοποιηθούν φορητοί υπολογιστές, DVD, ψηφιακές φωτογραφίες κ.λπ. ενώπιον της δικαιοσύνης (σε αγωγές διαζυγίου, επιμέλειας παιδιών και επικοινωνίας με αυτά κ.λπ.) σταχυολογούμε μερικές χαρακτηριστικές:

Ο υπολογιστής... αποκάλυψε τον αλλοδαπό εραστή

Ζευγάρι είχε εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) του λογισμικό παρακολούθησης, προκειμένου να μπορεί να ελέγχει τι είδους χρήση κάνει το ανήλικο παιδί τους, έτσι ώστε να παρέμβουν αν χρειαστεί, για να αποφύγει τις «κακοτοπιές». Ιχνηλατώντας τα ηλεκτρονικά μονοπάτια του παιδιού του ο σύζυγος ανακάλυψε ωστόσο με έκπληξη ότι η σύζυγός του έχει ερωτική σχέση με άλλον άνδρα αλλοδαπό.

Εντόπισε στο κομπιούτερ τη σχετική ανταλλαγή μηνυμάτων (σε διάστημα που εκείνος απουσίαζε στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους), τα οποία η γυναίκα του προφανώς ξέχασε ή δεν πρόλαβε να διαγράψει σωστά, με αποτέλεσμα να μπορέσει να τα ανασύρει.

Μάλιστα διαπίστωσε ότι ο... ξένος εραστής είχε και μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, γεγονός που είχε επιπτώσεις και στην επαγγελματική της απασχόληση. Αξιοποιώντας το άνοιγμα του μυστικού φακέλου που ανέσυρε στον Η/Υ τους που ήταν κοινής χρήσης, ο σύζυγος προχώρησε σε διάφορα ένδικα μέσα κατά της συζύγου, προκειμένου να πάρει διαζύγιο λόγω ισχυρού κλονισμού του γάμου τους, να πετύχει την απομάκρυνσή της από το σπίτι και να του δοθεί η επιμέλεια του παιδιού τους, με τη μητέρα να περιορίζεται μόνο στη δυνατότητα επικοινωνίας με το παιδί, όπως θα ορίσει το δικαστήριο.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κράτησε αποστάσεις από την υπόθεση, περιμένοντας να δει πρώτα κάποιες δικαστικές ενέργειες, πριν να δώσει την άδεια για να χρησιμοποιηθεί το υλικό της «απιστίας» που βρέθηκε στον Η/Υ.

Ο σύζυγος έψαχνε σε ιστοσελίδα γνωριμιών ερωτικό σύντροφο

Ο γιος ενός ζευγαριού προσπαθώντας να «κατεβάσει» στον κοινής χρήσης Η/Υ του σπιτιού τους κάποια κινηματογραφική ταινία για να παρακολουθήσει, «έπεσε» πάνω σε μια ταινία ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανδρών.

Το ανέφερε αμέσως στη μητέρα του, που ανήσυχη άρχισε το ψάξιμο στον Η/Υ αλλά και σε κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε παλιότερα ο σύζυγός της, πριν να αλλάξει συσκευή.

Η... έρευνά της έδειξε ότι ο σύζυγός της αναζητούσε συστηματικά ερωτικούς συντρόφους, μέσω ιστοσελίδας γνωριμίας με ομοφυλόφιλους άνδρες, στην οποία ήταν ενεργό μέλος και είχε εγγραφεί με ψευδώνυμο.

Η σύζυγος κατέφυγε στην ΑΠΠΔ ζητώντας άδεια για να χρησιμοποιήσει το σχετικό υλικό, ενώ προχώρησε και σε διάφορες δικαστικές ενέργειες για να πάρει διαζύγιο (λόγω ισχυρού κλονισμού της έγγαμης συμβίωσης), να της δοθεί διατροφή, αλλά και η γονική μέριμνα και η επιμέλεια των ανήλικων παιδιών τους.

Η ΑΠΠΔ προβληματίστηκε πολύ έντονα για το τι πρέπει να κάνει, καθώς αμφισβητήθηκε η νομιμότητα του τρόπου με τον οποίο ανακαλύφθηκαν τα επίμαχα δεδομένα ιδίως μέσα από το ψάξιμο στο παλαιό κινητό του συζύγου. Γι' αυτό και άφησε τελικά τη δικαιοσύνη να κρίνει αν θα επιτρέψει ή όχι στη διάρκεια των ξεχωριστών δικών να χρησιμοποιηθεί το υλικό του κινητού ή του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Μαγνητοσκοπούσε κρυφά ερωτικές στιγμές και αντάλλασσε κασέτες

Υστερα από 5ετή συμβίωση, στη διάρκεια της οποίας απέκτησαν και ένα παιδάκι, η γυναίκα ζήτησε και πήρε ύστερα από αντιδικία διαζύγιο από τον άνδρα της, καταλογίζοντάς του απαράδεκτη συμπεριφορά αλλά και σεξουαλικές διαστροφές. Περιγράφοντας την έγγαμη συμβίωσή τους η σύζυγος ισχυρίστηκε για εκείνον ότι είχε αλλόκοτη συμπεριφορά κυρίως σε σεξουαλικά ζητήματα, επιδεικνύοντας παράλληλα σεξουαλική ψυχρότητα αλλά και αδιαφορία για τη συζυγική τους ζωή. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο σύζυγος εμφάνιζε κάποιας μορφής σεξουαλική ανικανότητα και ολιγοσπερμία, που τις απέδιδε σε ένα ψυχολογικό τραύμα που τον ακολουθούσε από τα παιδικά του χρόνια. Το γεγονός αυτό τον έκανε πολύ νευρικό και συχνά ξεσπούσε βρίζοντας τη σύζυγο.

Ωστόσο, το «ποτήρι ξεχείλισε» όταν εκείνη -πάντα κατά τους ισχυρισμούς της- ανακάλυψε τυχαία ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιώντας «κρυφή κάμερα» είχε μαγνητοσκοπήσει εν αγνοία της προσωπικές τους ερωτικές στιγμές. Φρόντισε, μάλιστα, να ανταλλάσσει τις κασέτες αυτές με διάφορους φίλους του που είχαν παρόμοιες σεξουαλικές διαστροφές. Η σύζυγος κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες βγάζοντας διαζύγιο, ενώ αργότερα επανήλθε με άλλες δικαστικές ενέργειες για να εμποδίσει την επικοινωνία του τ. συζύγου με τα παιδιά τους. Κι αυτό γιατί μετά την έκδοση του διαζυγίου, τακτοποιώντας παλιότερες βιντεοταινίες με μαγνητοσκοπημένο υλικό που αφορούσε το ένα τους παιδί, έπεσε και πάλι επάνω στις σεξουαλικές διαστροφές του.

Ανακάλυψε -όπως λέει- τυχαία ότι σε μία κασέτα που είχε μαγνητοσκοπημένο υλικό που αφορούσε το νεογέννητο μωρό τους αλλά και παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές τους από οικογενειακές εκδρομές παρεμβάλλονταν ενδιαμέσως και ερωτικού περιεχομένου εικόνες. Διαπίστωσε δε ότι επρόκειτο για διάφορες στιγμές από τις ερωτικές περιπτύξεις τους, τις οποίες εκείνος είχε καταγράψει εν αγνοία της, επιλέγοντας να εντάξει τις καλύτερες κατά την προτίμησή του στο σχετικό... οικογενειακό «άλμπουμ»-DVD. Η ΑΠΠΔ άναψε «πράσινο φως» για να χρησιμοποιηθεί το επίμαχο υλικό στη σχετική δίκη, ώστε να κρίνει το δικαστήριο τι θα γίνει με τη γονική μέριμνα και επιμέλεια στην έντονη αντιδικία των τέως συζύγων.

Με κρυφή κάμερα συνέλαβε τη γυναίκα του με δύο άνδρες

Λόγω της επαγγελματικής του απασχόλησης ο σύζυγος έλειπε πολύ συχνά στο εξωτερικό και είχε υποψίες ότι στο σπίτι του όσο απουσίαζε... ακουγόταν το άσμα... «μια γυναίκα, δύο άνδρες, κομπολόι δίχως χάντρες». Για τον λόγο αυτό, εγκατέστησε κρυφό σύστημα βιντεοεπιτήρησης που όμως έδειξε ότι το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόταν όσον αφορά την εξωσυζυγική ερωτική δραστηριότητα της γυναίκας του, με την οποία βρίσκεται πλέον σε διάσταση.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το σύστημα κατέγραψε τη σύζυγό του σε ερωτική συνεύρεση με δύο άνδρες στο σπίτι τους εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι εκείνος έλειπε σε ταξίδι, ενώ την ίδια στιγμή η ανήλικη κόρη τους κοιμόταν στον κάτω όροφο της μεζονέτας.

Η δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε αφορούσε όχι μόνο την έκδοση διαζυγίου, αλλά και την επιμέλεια του παιδιού, καθώς ο σύζυγος ζήτησε να αξιοποιηθούν πολλές ψηφιακές φωτογραφίες από τις ερωτικές αυτές στιγμής της συζύγου, συνοδεύοντάς τις με τεχνική έκθεση πραγματογνώμονα που βεβαίωνε περί του λόγου το αληθές. Η σύζυγος αρνήθηκε ότι απεικονίζεται η ίδια. Προχώρησε μάλιστα σε αγωγή εναντίον του ζητώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που της προκάλεσε εκείνος με τους ισχυρισμούς του.

Στο αίτημά του προς την ΑΠΠΔ να του επιτρέψει να προσκομίσει το φωτογραφικό υλικό στο δικαστήριο (καθώς η εν διαστάσει σύζυγος αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της αντιδρώντας έντονα και για τη γνησιότητα), η Αρχή διαπίστωσε ότι στο φωτογραφικό υλικό φαίνονται αμυδρά τα ρούχα και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που βρίσκονται σε περίπτυξη, με συνέπεια να μην μπορεί να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους. Ετσι, κατέληξε ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά της (για να κρίνει αν θα δώσει άδεια χρήσης του), αφού δεν βεβαιώνεται ότι περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της συζύγου, αφήνοντας ουσιαστικά τον σύζυγο να αποφασίσει αν θα τα προσκομίσει στο δικαστήριο, που με τη σειρά του θα κρίνει αν θα αξιοποιήσει ή όχι τις φωτογραφίες ως αποδεικτικό υλικό.

Εψαχνε σύντροφο με το ίδιο ψευδώνυμο που γνώρισε τη γυναίκα του

Σε άλλη περίπτωση η σύζυγος, «σκαλίζοντας» δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούσε από κοινού με τον σύζυγό της, έμεινε με ανοικτό το στόμα όταν «έπεσε» πάνω σε ιστοσελίδα γνωριμιών. Κι αυτό γιατί διαπίστωσε ότι ο άνδρας της είχε ερωτική προτίμηση προς το ίδιο φύλο χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο για να προσεγγίσει άνδρες.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι η γυναίκα αντιλήφθηκε πως πρόκειται για τον άνδρα της γιατί, προκειμένου να βρει εκείνος άλλον άνδρα ως ερωτικό σύντροφο, χρησιμοποιούσε το ίδιο ψευδώνυμο με το οποίο τον γνώρισε και εκείνη λίγα χρόνια νωρίτερα, καθώς η πρώτη τους επαφή έγινε μέσω της ιστοσελίδας γνωριμιών, την οποία επισκέπτονταν και οι δύο πριν παντρευτούν! Η σύζυγος υποστήριξε επιπλέον ότι ο εν διαστάσει άνδρας της ήταν αναγνωρίσιμος στις σχετικές ιστοσελίδες γνωριμιών, καθώς είχε αναρτήσει και φωτογραφία.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, τα στοιχεία ήταν αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο του Η/Υ που χρησιμοποιούσαν από κοινού στο σπίτι τους και ότι εκεί είχε ελεύθερη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, αφού δεν υπήρχε καν κωδικός ασφαλείας. Η Αρχή επέτρεψε τη χρήση του υλικού για να «φωτιστεί» το δικαστήριο γύρω από πτυχές της προσωπικότητας του συζύγου, όταν θα κρίνει την αγωγή διαζυγίου και τον ισχυρό κλονισμό του γάμου...

Η σύζυγος «παρενοχλούσε» την ανήλικη κόρη τους

Στην ΑΠΠΔ έφθασε μία άλλη απίστευτη υπόθεση, όπου ο σύζυγος ζητούσε άδεια για να χρησιμοποιήσει ενώπιον δικαστηρίου υλικό DVD, όπου η εν διαστάσει σύζυγός του εμφανιζόταν να παρενοχλεί σεξουαλικά την ανήλικη κόρη τους! Στην αίτησή του υποστήριξε ότι ενώ καθάριζε και τακτοποιούσε τα DVD, βρήκε τυχαία κάποια χωρίς ετικέτα, όπου διαπίστωσε σοκαρισμένος ότι έδειχναν τη σύζυγό του και την κόρη τους γυμνές στο κρεβάτι με τη σύζυγο να φιλά και να θωπεύει την κόρη τους σε ευαίσθητα σημεία του σώματός της.

Κατηγορώντας τη σύζυγο για παιδοφιλική, ομοφυλική και παρά φύσιν σεξουαλική συμπεριφορά, ζήτησε άδεια να χρησιμοποιήσει το υλικό σε δικαστήριο για να του ανατεθεί η αποκλειστική επιμέλεια της κόρη τους, υποστηρίζοντας ότι έχει προσβληθεί η γενετήσια αξιοπρέπεια και ακεραιότητά της, με βλάβη της σωματικής και ψυχικής της υγείας.

Με δεδομένο ότι ήδη επιλήφθηκε η δικαιοσύνη αναθέτοντάς του προσωρινά την επιμέλεια, η ΑΠΠΔ έκρινε ότι δεν μπορεί να πάρει πλέον θέση, αφού στα χέρια του δικαστηρίου βρίσκεται τώρα και η αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει κατά πόσον είναι νόμιμη η συλλογή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και αν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν δικαστικά.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis