Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 21/12/2016

Ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη ενός ανθρώπου - φάντασμα που όπως εκτιμάται είναι ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, έχουν εξαπολύσει οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Παράλληλα έχει εκδοθεί Πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθώς δεν αποκλείεται να έχει διαφύγει σε άλλη χώρα. 

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι αναζητείται ο 24χρονος Ανις Αμρι, από την Τυνησία και ότι προσφέρονται 100.000 ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες γι' αυτό το πρόσωπο. Ο καταζητούμενος έχει ύψος 1,78 και βάρος περίπου 75 κιλά. Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι ο άνδρας είναι βίαιος και ενδεχομένως να οπλοφορεί. 

Ομως, όσο περνάει η ώρα, αποκαλύπτεται το χάος που επικρατεί στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας σχετικώς με τις έρευνες, η αποτυχία των αρχών να τον συλλάβουν τον περασμένο Νοέμβριο και οι απανωτές γκάφες που εκθέτουν ακόμη και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. 

 

 

 

 

Κυκλοφορούσε ελεύθερος χωρίς άσυλο από το καλοκαίρι

Οπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το κακό άρχισε το πρωί, όταν οι υπηρεσίες ασύλου της Γερμανίας ειδοποίησαν τις διωκτικές αρχές, ότι είχαν στα αρχεία τους τα στοιχεία ενός άνδρα ο οποίος διατείνετο ότι είναι Τυνήσιος.

Οι υπηρεσίες ασύλου ανέφεραν στην γερμανική αστυνομία ότι ο συγκεκριμένος άνδρας ζήτησε άσυλο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι προσπάθειες ταυτοποίησής του δεν ευοδώθηκαν, καθώς οι αρχές της Τυνησίας δεν απάντησαν στο ερώτημα εάν τον αναγνωρίζουν ως δικό τους υπήκοο. Ο νεαρός αυτός παρέμεινε επί γερμανικού εδάφους χωρίς να του έχει δοθεί άσυλο και χωρίς να είναι δυνατόν να κινηθεί η διαδικασία απέλασή του. 

Οι γκάφες του υπ. Εσωτερικών 

 

 

 

 

Η πληροφορία αυτή από τις υπηρεσίες ασύλου κινητοποίησαν τις διωκτικές αρχές την Τετάρτη το μεσημέρι, που άρχισαν να αναζητούν τον νεαρό. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι αναζητείται ένας άνδρας σε σχέση με την επίθεση στο Βερολίνο, προσθέτοντας το hashtag #Tunesier (Τυνήσιος), οδηγώντας τα μέσα ενημέρωσης στο συμπέρασμα ότι ο καταζητούμενος είναι Τυνήσιος. 

Αρκετές ώρες αργότερα, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών διέρρεαν ότι "ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται" η καταγωγή του νεαρού. Στην συνέχει το συγκεκριμένο Tweet σβήστηκε από τον λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ζήτησε "συγγνώμη για την αναστάτωση". 

Σε ακόμη μια γκάφα, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα την φωτογραφία ενός άνδρα με καλυμμένα τα μάτια του με μαύρη ταινία, ζητώντας από τους πολίτες να τον αναγνωρίσουν. Η "καθαρή" φωτογραφία του καταζητούμενου διέρρευσε στον τύπο από αντι-τζιχαντιστικές ιστοσελίδες. 

Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία, για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα καθαρή φωτογραφία του υπόπτου, λίγο πριν τις 19.00 ώρα Ελλάδος. 

Τον είχαν στο στόχαστρο από τον περασμένο Νοέμβριο

Ο νεαρός πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν 6 διαφορετικά ονόματα. Ορισμένα από τα επίθετά του αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι Αιγύπτιος, άλλα ότι είναι Λιβανέζος και άλλα ότι είναι Τυνήσιος.  

Οπως προκύπτει από το πανευρωπαϊκό ένταλμα, ο άνθρωπος αυτός έχει κυκλοφορήσει με τα εξής ονόματα και καταγωγές: 

Ανις Αμρι από την Γκάζα της Τυνησίας, Αχμέντ Ζαγκλούλ από την Τυνησία, Αχμάντ Ζαρζούρ από τον Λίβανο, Αχμέντ Αλμάσρι από την Αίγυπτο, Μοχάμεντ Χασά από την Αίγυπτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ηδη από τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως αποκάλυψε υπουργός της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Ρηνανίας Βόρειας- Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους» δήλωσε ο Ραλφ Γέγκερ, ο υπουργός Εσωτερικών αυτού του κρατιδίου στη δυτική Γερμανία όπου διέμενε ο ύποπτος φέτος.

Είχε επαφές με ισλαμιστές

Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ο νεαρός είχε επαφές με ισλαμιστές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας αντήλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016» εξήγησε ο υπουργός του γερμανικού κρατιδίου σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Τυνήσιος μετακόμισε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο ύποπτος βρισκόταν σε επικοινωνία με το δίκτυο του ισλαμιστή κήρυκα Αμπού Γουαλάα. 

Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι - όπως παραδέχονται δικαστικές πηγές - οι αρχές σταμάτησαν την έρευνα καθώς δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τις υποψίες τους. 

Η επιχείρηση κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης είναι σε εξέλιξη επιχείριση της γερμανικής αστυνομίας στην πόλη Έμεριχ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι εκεί βρίσκεται ο νεαρός. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 150 αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα.

Οι γερμανικές αρχές έστρεψαν τις έρευνες τους προς τον 24χρονο Τυνήσιο, καθώς έγραφα και μία ταυτότητα εντοπίστηκαν στην καμπίνα του φορτηγού με την οποία έγινε η τρομοκρατική επίθεση, κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Σε αυτά αναφέρεται ο Anis Amri, υπήκοος Τυνησίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1992 στην πόλη Tataouine. 

 

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο

 

 

Ειχε φυλακιστεί στην Ιταλία για πυρπόληση σχολείου.

Σε συνέντευξη του στον Mosaique Fm, έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας, ο πατέρας του Άνις Άμρι δήλωσε ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για πυρπόληση ενός σχολείου. Προς το παρόν, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την είδηση.

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας επιβεβαίωσαν ότι ο  Άμρι εξέτισε τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία. 

Ο πατέρας του Άμρι πρόσθεσε παράλληλα ότι ο γιος του μετέβη στην Γερμανία πριν από ένα χρόνο και ότι μέχρι πρόσφατα ήταν σε επαφή με τα αδέλφια του.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Άμρι φέρεται να στρατολογήθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Γερμανία, ενώ δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου ούτε στην Ιταλία, αλλά ούτε και στη Γερμανία.

Δεν είναι σαφές αν ο καταζητούμενος έφτασε στην Ιταλία το 2011 ή το 2012. Πάντως οι πηγές του ιταλικού υπουργείο δικαιοσύνης αναφέρουν πως όταν ο Άμρι, όταν αποφυλακίσθηκε δεν μπόρεσε να απελαθεί στην Τυνησία διότι οι αρχές της Τύνιδας δεν απέστειλαν εγκαίρως τα απαιτούμενα έγγραφα.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis