Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 08/01/2016

Με εκκρεμότητες μπήκε το 2016 για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ενδιαφέρον τους στρέφεται σε αρκετά «μέτωπα» και ενώ συνεχίζουν καθημερινά τις επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο με το υπάρχον προσωπικό και τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή μέσα. Πάγιο αίτημα είναι η ενίσχυση τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε πλωτά μέσα.

 
Οι επερχόμενες κρίσεις του Μαρτίου
 
Ένα από αυτά οι επερχόμενες κρίσεις των αξιωματικών που θα γίνουν τον Μάρτιο με το βασικό ερωτηματικό να προκύπτει για το εάν θα παραμείνει στη θέση του ο αρχηγός του Σώματος κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος και θα επεκτείνει τη θητεία του για μία ακόμη χρονιά με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού ζητούν από την πολιτική ηγεσία τους να ισχύσει η αξιοκρατία και να γίνουν οι κρίσεις για τελευταία φορά με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
 
Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή
 
Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής είναι ένα άλλο μέτωπο, εάν και πότε θα υλοποιηθεί, τι μορφή θα έχει, ποιος θα είναι συντονιστής κ.ά. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και από το Άμστερνταμ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επ' ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ολλανδία. Αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά υπάρχει η συνεισφορά της Frontex σε στεριά και θάλασσα με αρκετούς ωστόσο να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της κάνοντας λόγο ουσιαστικά για έναν «γραφειοκρατικό μηχανισμό».
 
Συνήγορος του Λιμενικού
 
Επιπλέον αναμένουν να δουν εάν και πότε θα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα για διορθωτικές κινήσεις του «Λιμενικού Καλλικράτη», δηλαδή νέα -μερική ωστόσο- αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Σώματος.
 
Παράλληλα τα στελέχη του Λιμενικού περιμένουν από την πολιτική τους ηγεσία να προχωρήσει και το ζήτημα του «Συνηγόρου του Λιμενικού» προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.
 
Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει προβλεφθεί με το άρθρο 46 του Νόμου 4256/2014 (ΦΕΚ 92A') «που ως μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη Αρχή διασφαλίζει την απρόσκοπτη εκτέλεση των αστυνομικών - ελεγκτικών καθηκόντων των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προασπίζοντας το τεκμήριο της αθωότητας και προφυλάσσοντας αυτά από κακόβουλες και άδικες καταγγελίες εις βάρος τους».
 
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του ΛΣ αναφέρουν ότι «η μη ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης στερεί στην πράξη τα στελέχη από το δικαίωμα  υπεράσπισής τους από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε δίκη για υπηρεσιακή υπόθεση, το οποίο κατοχυρώνεται με τον παραπάνω νόμο, με συνέπεια να περιέρχονται σε ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες με δυσάρεστα πολλές φορές αποτελέσματα».
 
Επίσης σε εκκρεμότητα είναι και οι τροποποιήσεις που έχει προαναγγείλει ο υπουργός και στον Νόμο 4029/2011 με την οποία συστάθηκε Επικουρική Ακτοφυλακή, η οποία υπάγεται στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.
 
Προετοιμασία νέου νομοσχεδίου
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) αναμένεται να έχει συνάντηση με συνεργάτες του κ. Δρίτσα προκειμένου να συζητήσει ένα άλλο θέμα που παραμένει επί μήνες σε εκκρεμότητα και είναι η σύνταξη νομοσχεδίου με το οποίο θα ρυθμίζονται αρκετά ζητήματα που αφορούν το ένστολο προσωπικό. Ο υπουργός Ναυτιλίας πάντως στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ παραμονή των Θεοφανείων αναφέρθηκε εκ νέου στη νομοθέτηση ζητημάτων που τους απασχολούν.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο για τελικές διορθώσεις και προώθηση στη Βουλή έως το Μάρτιο. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα περιλαμβάνει είναι, μεταξύ άλλων, οι προσλήψεις στο Σώμα, οι εξελίξεις και οι προαγωγές κ.ά., ενώ στο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν και θέματα για τους ναυτικούς, το πολιτικό προσωπικό κ.ά.
 
Στο λιμάνι πάντως αξιολογώντας το έργο του κ. Δρίτσα που κλείνει περίπου έναν χρόνο στη θέση του -με εξαίρεση τις ημέρες που είχε αναλάβει ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χρήστος Ζώης- σημειώνουν ότι περίμεναν πολύ περισσότερα.
 
Προβλήματα στις μετακινήσεις
 
Επιπροσθέτως τόσο το ένστολο όσο και το πολιτικό προσωπικό περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από και προς το υπουργείο καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου τροποποιήθηκε η λεωφορειακή γραμμή 218. Νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε πως το ζήτημα που προέκυψε τέθηκε υπόψη του ΟΑΣΑ.
 
Έτσι προσωρινά τις ώρες αιχμής (07.10 - 08.00 και 13.25 - 15.05) τροποποιήθηκε το δρομολόγιο της γραμμής 859 Πειραιάς - Δεξαμενές προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να κατευθυνθούν από και προς το υπουργείο. Για το μέλλον, καθώς όπως ειπώθηκε αυτή η αλλαγή καλύπτει μερικώς τις ανάγκες, έγινε γνωστό ότι στις 11 και 12 Ιανουαρίου θα γίνουν μετρήσεις επιβατικής κίνησης και αναλόγως τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.
 
Βυθούλκας Διονύσης 
 
 
tovima.gr
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis