Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 17/03/2016

Κατηγορίες ασκήθηκαν σε τέσσερις Βέλγους αστυνομικούς από την Αμβέρσα που θεωρούνται ύποπτοι για εκβίαση και κλοπές με τη χρήση βίας εναντίον προσώπων που βρίσκονται «σε επισφαλή κατάσταση», ιδίως ξένους χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής, ενώ τρεις εξ αυτών προφυλακίστηκαν την Πέμπτη, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την εισαγγελία της πόλης.

Οι τέσσερις επιθεωρητές της αστυνομίας, ηλικίας 24 έως 34 ετών, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του δημάρχου της Αμβέρσας, Μπαρτ ντε Βέφερ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, αφού η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σε βάρος τους «σοβαρές ενδείξεις ενοχής».

Στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, οι τέσσερις αστυνομικοί συνελήφθησαν την Τετάρτη και οδηγήθηκαν ενώπιον ανακριτή το πρωί της Πέμπτης, διευκρίνισε η εισαγγελία της Αμβέρσας σε ένα δελτίο τύπου.

Τρεις από τους κατηγορούμενους προφυλακίστηκαν, ενώ ο τέταρτος αφέθηκε ελεύθερος «υπό περιοριστικούς όρους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για εκβίαση και κλοπές με την χρήση βίας εναντίον προσώπων που βρίσκονταν «σε επισφαλή κατάσταση», εξήγησε η εισαγγελία. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν, ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Τα φερόμενα θύματα διαμένουν στην Αμβέρσα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι πραγματοποίησαν ελέγχους σε εκείνους αυθαίρετα, τους χτυπούσαν και τους αποσπούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία», προσθέτει η εισαγγελία.

«Εάν τα γεγονότα επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του σώματος (της αστυνομίας)» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου ο Βέφερ.

Υπάρχει μια «ισχυρή υπόθεση ότι η συμπεριφορά τους ήταν αποτέλεσμα ρατσιστικών κινήτρων» υπογράμμισε η ανεξάρτητη δημόσια αρχή Unia, που μάχεται κατά των διακρίσεων.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πρόσωπα χωρίς νόμιμες άδειες παραμονής αλλά και πρόσφυγες, σύμφωνα με την Unia.

«Πρόκειται για το πλέον αξιοθρήνητο πράγμα που θα μπορούσε να διαπράξει ένας αστυνομικός. Οι παράτυποι (μετανάστες) είναι οι πλέον ανίσχυροι, δεν θα καταθέσουν ποτέ μήνυση, από φόβο μήπως τους πιάσουν και πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα» σχολίασε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ένας αστυνομικός από την Αμβέρσα, όπως έγραψε η εφημερίδα De Morgen.


 

 

 

http://www.iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis