Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:20 | 10/05/2016

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για την υπόθεση της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης με πρωταγωνιστές Έλληνες traders και επενδυτές, ύψους άνω των 350 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συλληφθή πέντε άτομα και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για άλλα 25.

Μεταξύ των Ελλήνων συμπεριλαμβάνονται ο χρηματιστής που φέρεται να έχει ενεργό συμμετοχή στην υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από Έλληνες και Ουκρανούς επενδυτές αλλά και συνεργάτης του ο οποίος φέρεται να έχει την ευθύνη του εμπλεκόμενου fund.

Πίσω από την σκοτεινή αυτή υπόθεση κρύβονται συμβόλαια θανάτου, κινήσεις εκατομμυρίων προς «αόρατους» τραπεζικούς λογαριασμούς και ύποπτες συναλλαγές με διεθνούς φήμης ελεγκτικές εταιρείες.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) όταν με πρόσχημα ελέγχους για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και συγκεκριμένα της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Κίεβο έφοδο στα γραφεία του Έλληνα χρηματιστή Γ.Δ..

Οι Ουκρανοί κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους περιέχονταν, μεταξύ άλλων και emails και μηνύματα που αντάλλασσε με συνεργάτες του μέσω της εφαρμογής «Viber». Σ’ αυτά, αποκαλύπτονται «επενδύσεις» εκατομμυρίων σε εικονικούς λογαριασμούς, επαφές του με ορκωτούς λογιστές για το «στήσιμο» ελέγχων, ενώ εμφανίζεται να σχεδίαζε ακόμη και τη δολοφονία πρώην συνεργάτη του, Γ.Λ., ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία.

Η υπόθεση έφτασε το περασμένο καλοκαίρι στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα εντάλματα σύλληψης.

Για να αντιληφθεί κανείς το ύψος της απάτης που είχε στηθεί η έρευνα «κινήθηκε» γύρω από τη λειτουργία «πυραμίδας τύπου Madoff» υπό τη μορφή δύο επενδυτικών εταιρειών (hedge funds), που συστάθηκαν το 2013 με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους «(Richcroft Investments» και «Simetra Global Αssets») και οι οποίες εμφανίζονταν να διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους άνω των 370 εκατομμυρίων δολαρίων.

www.thetoc.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis