Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 03/02/2019

Τον Μάιο του 2017 στα ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκε η είδηση ότι μια 15χρονη μαθήτρια από την Κατερίνη είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης με τραύματα στα χέρια και στα πόδια, που φέρεται να είχε προκαλέσει η ίδια. Θορυβημένη από το κλίμα εκείνης της περιόδου και την ανησυχία για την αυξανόμενη δημοφιλία του διαδικτυακού παιχνιδιού αυτοκτονίας «μπλε φάλαινα», η μητέρα της 15χρονης είχε καταγγείλει το συμβάν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος. «Ενα 15χρονο κορίτσι το πρώτο θύμα της “μπλε φάλαινας” στην Ελλάδα» ήταν ο τίτλος που συνόδευε τη σχετική είδηση. Το διάστημα που ακολούθησε, παρόμοια «κρούσματα» καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, είχε γίνει γνωστό ότι μια καθηγήτρια σχολείου στη Θεσσαλονίκη είχε εντοπίσει μαθήτριά της με χαραγμένα νούμερα στα χέρια και στα πόδια της. Και αυτό το συμβάν φέρεται να είχε καταγγελθεί στην ΕΛ.ΑΣ. Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση αυτοκτονίας της 13χρονης Emine Karadag που μετείχε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η «Κ» επικοινώνησε με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, αναζητώντας απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα που αφορούν την «μπλε φάλαινα» και τον αντίκτυπό της στη χώρα. Προέκυψε ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την έναρξη του φαινομένου μέχρι σήμερα έχει ερευνήσει 6 καταγγελίες για αυτοτραυματισμούς ανηλίκων εξαιτίας του παιχνιδιού, όλες στη διάρκεια του 2017.

[custom:google-ads]

Οπως όμως τονίζει με έμφαση αρμόδια αστυνομική πηγή, από την περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών διαψεύστηκε ότι τα συμβάντα ήταν αποτέλεσμα συμμετοχής των θυμάτων στο διαδικτυακό παιχνίδι. «Η μία από τις κοπέλες που είχε αυτοτραυματιστεί δεν συμμετείχε στο παιχνίδι, αλλά διαπιστώσαμε ότι περνούσε ερωτική απογοήτευση μετά τον χωρισμό από τον σύντροφό της», δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα ανήλικο αγόρι που η μητέρα του είχε καταγγείλει ότι έπεσε θύμα της «μπλε φάλαινας» προέκυψε ότι είχε τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια στη διάρκεια καβγά με συμμαθητές του.

Λόγω της ανησυχίας που προκαλούσαν τα δημοσιεύματα για την εξάπλωση της διαδικτυακής απειλής, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε (τον Μάιο του 2017) δώσει εντολή στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και στους εισαγγελείς Ανηλίκων να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πρόληψη τυχόν κρουσμάτων. Επιπλέον η ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση. «Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις. Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία - πρόκληση «μπλε φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος». Το πενταψήφιο νούμερο της υπηρεσίας (11188) πάντως δεν δέχθηκε περισσότερες από 15 κλήσεις από γονείς. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis