Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 28/05/2015

Στην ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην οποία και αναμένεται να επιστρέψουν περίπου εβδομήντα άτομα από τα συνολικά 176 που εργάζονταν στην υπηρεσία πριν από την αιφνιδιαστική κατάργησή της, τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην επανασύσταση της υπηρεσίας εκφράστηκε διά στόματος Γιάννη Μπουτάρη και επαναβεβαιώθηκε σε συναντήσεις που είχαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα με πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, τόσο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος για δράσεις Δημόσιας Τάξης Λευτέρης Κιοσέογλου.

Από το μηδέν

Η δημοτική αστυνομία θα πρέπει πάλι να χτιστεί από το μηδέν, με αποτέλεσμα σε αυτήν τη φάση να μην είναι εφικτό να προσδιοριστεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα πλήρους επαναλειτουργίας της υπηρεσίας.
«Στις διαπιστωτικές πράξεις που εκδίδονται για καθέναν δημοτικό αστυνομικό ξεχωριστά πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για την αμοιβή κάθε εργαζόμενου. Σε αυτήν τη φάση είμαστε υποχρεωμένοι να αναμείνουμε τη μεταφορά των σχετικών κονδυλίων από την Ελληνική Αστυνομία -όπου υπηρετούσαν μέχρι πρότινος οι δημοτικοί αστυνομικοί που επιστρέφουν- στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία στον δήμο Θεσσαλονίκης», εξήγησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Δημόσιας Τάξης.
Στα «αγκάθια» που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πριν να καταστεί δυνατό η δημοτική αστυνομία να επαναλειτουργήσει πλήρως, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιστροφή των οχημάτων, που μετά την κατάργηση της υπηρεσίας διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων αναγκών.
«Πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμη και το θέμα των στολών, καθώς οι υπάλληλοι που έχουν ανακριτικά καθήκοντα δεν μπορεί παρά να είναι ένστολοι. Το 2013 ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε κινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού, ώστε να προμηθευτεί νέες στολές για τους δημοτικούς αστυνομικούς. Ο διαγωνισμός εκείνος είχε αποσυρθεί λόγω κόστους και, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ευτυχώς, γιατί μόλις λίγους μήνες αργότερα αποφασίστηκε η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Τώρα, όμως, που η υπηρεσία επανασυστήνεται, υπάρχει ανάγκη για την προμήθεια νέων στολών», επισήμανε ο κ. Κιοσέογλου.

Στο δημαρχείο

Ανοικτό, εξάλλου, παραμένει το θέμα του χώρου που θα επιλεγεί ως καταλληλότερος για τη στέγαση της υπό ανασύσταση υπηρεσίας. Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Δημόσιας Τάξης έχει ταχθεί κατά της επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών στο κτίριο της οδού Μοναστηρίου 93 όπου λειτουργούσε η υπηρεσία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
«Προσωπικά έχω προτείνει τη στέγαση της νέας δημοτικής αστυνομίας στους χώρους του δημαρχιακού μεγάρου. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί καλύτερα το στελεχιακό δυναμικό της δημοτικής αστυνομίας, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες πρωτοκόλλου και ταμείου του δήμου. Πρόθεσή μας είναι κανένας από τους δημοτικούς αστυνομικούς -που ούτως ή άλλως θα είναι σημαντικά λιγότεροι σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την κατάργηση της υπηρεσίας- να μη μείνει μέσα στο γραφείο, αλλά στο σύνολό τους τα στελέχη να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των ελέγχων», παρατήρησε ο κ. Κιοσέογλου.
Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι δημοτικοί αστυνομικοί που επιστρέφουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, παρά την ανασφάλεια που τους έχει δημιουργήσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να καταργήσει την υπηρεσία τους, «έχουν ήδη κάνει πολύ καλή δουλειά και με το φιλότιμό τους έχουν προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο ήδη έχουν καταθέσει στον δήμαρχο».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

 

http://www.gothess.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis