Σε επιφυλακή το Λιμενικό μετά τα τουρκικά σενάρια "απόβασης" στους Φούρνους

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ Η ΑΘΗΝΑ
Σε επιφυλακή το Λιμενικό μετά τα τουρκικά σενάρια "απόβασης" στους Φούρνους

Σε επιφυλακή το λιμενικό μετά τα τουρκικά σενάρια απόβασης στη νησίδα Ανθρωποφάς. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του λιμενικού πλέον στην περιοχή χωρίς ωστόσο να υπάρχει συναγερμός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κωνσταντίνας Καζαντζή για την εκπομπή Live News με το Νίκο Ευαγγελάτο, δεν υπάρχει συναγερμός στο λιμενικό μετά το περιστατικό στη νησίδα Φούρνους. Ωστόσο, έχει σπεύσει στην περιοχή, το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΠΑΘ - 060. Πρόκειται για το ίδιο περιπολικό το οποίο είχε σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων όταν έγινε η απόπειρα εμβολισμού του ΠΑΘ “ ΓΑΥΔΟΣ” από την τουρκική ακταιωρό UMUT. Στην περιοχή πλέει και Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων που βρίσκονται στη γύρω περιοχή και στις δύο νησίδες, υπάρχει ελληνική σημαία.

Οι δύο νησίδες, ο Μεγάλος και ο μικρός Ανθρωποφάγος βρίσκονται 1,5 μίλι από τους Φούρνους. Στους φούρνους το λιμενικό δεν έχει σκάφος, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Κωνσταντίνα Καζαντζή στην εκπομπή Live news . Το κοντινότερο σημείο απέχει από 10 έως 20 μίλια από τη Σάμο, η οποία Σάμος διαθέτει δυο σκάφη για να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή. Η Ικαρία που βρίσκεται στα 14 μίλια και διαθέτει ένα σκάφος.

Η Αθήνα έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ περί τουρκικής επιχείρησης για την αφαίρεση της σημαίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό παραβίασης του ελληνικού εδάφους.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να καταδεικνύει ότι τουρκικές δυνάμεις προσέγγισαν την ελληνική βραχονησίδα.

Η ελληνική πλευρά πάντως είναι έντονα προβληματισμένη από την τουρκική προκλητικότητα, έστω σε επίπεδο ρητορικής, με στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να εκτιμούν πως η Άγκυρα διεξάγει έναν υβριδικό επικοινωνιακό πόλεμο ώστε να ασκήσει πιέσεις.

Για «ακήρυχτο πόλεμο» στο Αιγαίο έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία ΕΡΑ.

Με πληροφορίες από: onalert.gr και skai.gr