Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:28 | 13/08/2016

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ. Μετά την καταγγελία μιας γυναίκας στην Αστυνομία ότι έχει πέσει θύμα βιασμού, ο εισαγγελέας της υπόθεσης μοιράστηκε τις σκέψεις του με έναν αστυνομικό. «Δεν είμαι ενθουσιασμένος με την υπόθεση», έγραψε ο ανώνυμος κρατικός αξιωματούχος. «Αυτό το θύμα φαίνεται σαν μια συνωμότρια μικρή πόρνη». Για να απαντήσει ο αστυνομικός: «Νιώθω το ίδιο».

Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου, η Αστυνομία της Βαλτιμόρης προχωρούσε σε συστηματικές διακρίσεις ενάντια στους Αφροαμερικανούς κατοίκους της πόλης, είχε την τάση να χρησιμοποιεί υπερβολική βία και μία σειρά από απερίσκεπτες και παράνομες συλλήψεις.

Προς το τέλος της έκθεσης των 167 σελίδων υπήρχε άλλο ένα σημαντικό εύρημα: Οι αστυνομικοί συχνά δεν έκαναν δεκτές ή κακοδιαχειρίζονταν καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων. Συχνά απέφευγαν να ανακρίνουν τους υπόπτους ή να στείλουν τα ευρήματα DNA στα εργαστήρια. Μεταξύ του 2010 και του 2014, οι Αρχές εξέτασαν τα ευρήματα σε ποσοστό μόλις 15% από τις υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων, αναφέρει η «Washington Post».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι έμφυλες διακρίσεις» έχουν επηρεάσει τις έρευνες. «Στις ανακρίσεις τους προς τις γυναίκες που έχουν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις», έγραψαν οι επιθεωρητές, «οι αστυνομικοί της Βαλτιμόρης έκαναν ερωτήσεις στις γυναίκες όπως ‘Γιατί κάνεις άνω κάτω την ζωή αυτού του ανθρώπου;’».

Επιπλέον, μόλις το 17% των καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση κατέληγαν σε κάποια σύλληψη. Πάνω από το 50% των αναφορών που έχουν γίνει προς την Αστυνομία έχουν καταλήξει να παραμένουν για πολύ καιρό στα συρτάρια ως ανοιχτές υποθέσεις.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αστυνομία της Βαλτιμόρης κρατάει την πλειοψηφία των υποθέσεων βιασμού σε ένα καθεστώς ‘ανοιχτής υπόθεσης’, ώστε να μειώσουν έτσι δραστικά το ποσοστό των υποθέσεων βιασμού που έκλεισαν ως ‘αβάσιμες’, και να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για την αναγνώριση και την επίλυση των υποθέσεων σεξουαλικών επιθέσεων», γράφει η έκθεση του υπουργείου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθούσε τις μεθόδους αστυνόμευσης της Αστυνομίας της Βαλτιμόρης για περισσότερο από έναν χρόνο, μετά τον θάνατο -ενώ βρισκόταν υπό κράτηση- το 2015 του Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι.

Οπως ανέφερε η υπουργός Λορέτα Λιντς, η Αστυνομία της Βαλτιμόρης δεν είναι η μόνη που προβαίνει συστηματικά σε έμφυλες διακρίσεις, αλλά παρόμοιες συμπεριφορές παρατηρούνται σε πανεθνικό επίπεδο, θέτοντας το θύμα «σε καθεστώς απόγνωσης και πόνου».

www.ekirikas.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis