Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:43 | 25/07/2017

Οι κρατούμενοι βαριούνται πολλές ώρες της ημέρας στις φυλακές. Και επειδή έχουν πολλές ώρες βαρεμάρας μιλούν πολύ μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν και χρόνο και πληροφορίες. Και γι’ αυτό η ολλανδική αστυνομία αποφάσισε να καταφύγει στη βοήθειά τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι ολλανδικές Αρχές αποφάσισαν ότι στις περίπου 1.500 υποθέσεις εξαφάνισης ατόμων, οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα άλυτες (οι λεγόμενες «παγωμένες υποθέσεις»), μπορούν να βοηθήσουν οι περίπου 30.000 κρατούμενοι σε φυλακές της Ολλανδίας.

Θα λαμβάνουν υποθέσεις στη μορφή ημερολογίων με έντονα και λαμπερά χρώματα. Κάθε εβδομάδα του μήνα θα αντιστοιχεί σε έναν αγνοούμενο. Σε ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Θα απεικονίζεται φωτογραφία του καθενός και από κάτω λεπτομέρειες για την υπόθεσή του.

calendar

Ηδη έχει γίνει ένα test του εγχειρήματος και ύστερα από το υλικό που μελέτησαν οι κρατούμενοι πέντε φυλακών της χώρας, η αστυνομία έλαβε 160 υποδείξεις!

Η υπόθεση αφορούσε ένα 11χρονο αγόρι που δολοφονήθηκε, ενώ βρισκόταν σε καλοκαιρινή κατασκήνωση στο Μπρούνσουμ, στη νότια Ολλανδία, τον Αύγουστο του 1998. Κανένας δεν είχε δικαστεί μέχρι φέτος, το 2017, που άνοιξε ξανά η υπόθεση.

cold

Η ιδέα με τα ημερολόγια είναι προσαρμογή της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν ορισμένα τμήματα σε πολιτείες των ΗΠΑ. Εκεί αντί για ημερολόγια μοιράζουν τραπουλόχαρτα! Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε από τα τραπουλόχαρτα και προσάρμοσε το πρόγραμμα στην Ολλανδία, ο Γερούν Χάμερ, δήλωσε ότι τα ημερολόγια έλαβαν θετική ανταπόκριση από τους κρατούμενους. Κάποιοι όμως εξέλαβαν την απόφαση της  αστυνομίας ως μία προσπάθεια να στρέψουν τους φυλακισμένους εναντίον άλλων φυλακισμένων. «Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν ημερολόγιο και δεν θέλουν να είναι καρφιά. Αλλά η δοκιμή που κάναμε έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα θεώρησαν ότι η ιδέα είναι καλή», τόνισε ο Χάμερ.

Τα ημερολόγια έχουν εκτυπωθεί σε Ολλανδικά, Αραβικά, Ισπανικά, Αγγλικά και Ρωσικά, ενώ έχει οριστεί αμοιβή 800.000 ευρώ για όποιον συμβάλει με τις πληροφορίες του σε επιτυχία των αστυνομικών ερευνών. «Οι ανεπτυγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις εγκληματολογικές και ιατροδικαστικές έρευνες πλέον δίνουν πολλές ευκαιρίες για την επίλυση μίας υπόθεσης. Και οι μάρτυρες ή οποίοι έχει τύχει να ακούσουν κάτι εκ των υστέρων, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο», σχολίασε εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας.

www.protagon.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis