Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:09 | 23/08/2019

Το τεράστιο κύμα των ληστειών και των επιθέσεων, με κύριο στόχο τους πολυάριθμους τουρίστες στη Βαρκελώνη έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ανησυχία που πλέον οργανώνονται «περίπολοι πολιτών» κατά των πορτοφολάδων.

[custom:google-ads]

Την Τετάρτη, το προξενείο των ΗΠΑ στη Βαρκελώνη προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για την αύξηση των βίαιων εγκλημάτων αυτό το καλοκαίρι,συμβουλεύοντάς τους να αποφεύγουν όσο μπορούν να φορούν ακριβά ρολόγια και κοσμήματα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πρόσφατα ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Ισπανία δέχθηκε επίθεση για την κλοπή του ρολογιού του, ενώ μία 91χρονη Γαλλίδα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από τραυματισμό που δέχτηκε όταν της άρπαξαν την αλυσίδα που φορούσε στον λαιμό.

Επιπλέον από τον Ιούνιο έως σήμερα, έχουν καταγραφεί οκτώ ανθρωποκτονίες, γεγονός σπάνιο στην πόλη.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι κλοπές αυξήθηκαν κατά 28% ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Και η ανοδική τάση συνεχίζεται με αύξηση κατά 31% των βίαιων ληστειών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο, οι ανθρωποκτονίες και οι σωματικές βλάβες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο.

Κύριος στόχος οι τουρίστες

«Η Βαρκελώνη παραμένει μία ασφαλής πόλη. Υπάρχει αύξηση, αλλά δεν μου φαίνεται αρκετή για να δικαιολογήσει την ανησυχία που δημιουργείται», λέει η Σόνια Αντολς, ειδική σε θέματα πολιτικών ασφαλείας.

Η ίδια θεωρεί ότι η αύξηση οφείλεται στην έκρηξη του τουρισμού που αποτελεί εύκολη λεία για τους πορτοφολάδες.

Πάντως το 60% των κλοπών έχουν πραγματοποιηθεί στους πλέον πολυσύχναστους τουριστικούς τόπους: την παλιά πόλη και την συνοικία Εϊσάμπλε.

Το πρόβλημα πλέον έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η αριστερή δήμαρχος Άντα Κολάου κατηγορείται για επιεική στάση από την ανάληψη της δημοτικής αρχής το 2015. Η δημοτική αρχή απαντά ότι έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του τομέα της ασφάλειας και ότι η περιφέρεια έχει αυξήσει τις αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη. Ανάμεσα στις αστυνομικές αυτές ενισχύσεις περιλαμβάνονται και δυνάμεις καταστολής ταραχών.

Όμως, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο ένας από τους δέκα δράστες που συνελήφθησαν για βίαιες ληστείες ανάμεσα στο 2018 και το 2019 έχει φυλακισθεί.

«Η Βαρκελώνη είναι γεμάτη πορτοφολάδες»

Ανήσυχοι οι κάτοικοι από την αύξηση των κλοπών αποφάσιαν να οργανώνουν «περιπόλους πολιτών» που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης και το μετρό φωνάζοντας «Πορτοφολάδες, πορτοφολάδες, η Βαρκελώνη είναι γεμάτη πορτοφολάδες!» και κρατώντας σχετικές αφίσες μεταφρασμένες σε πολλές γλώσσες.

Όταν υποψιάζονται κάποιον στο μετρό, σφυρίζουν και τον υποχρεώνουν να βγει από το βαγόνι.

«Βλέπουμε τόση έλλειψη ασφάλειας, τόση ανησυχία, που λέμε: είτε κάνουμε κάτι για να ξαναπάρουμε τον έλεγχο της Βαρκελώνης, είτε θα μετατραπούμε σε νοτιοαμερικάνικη πόλη», λέει η Ελιάνα Γκερέρο, μία Κολομβιανή που έχει αρχίσει να περιπολεί μόνη στο μετρό εδώ και 12 χρόνια.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία των πολιτών αμφισβητείται από τις αρχές και τους ειδικούς. «Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν λύσεις. Αλλά, το να πάρεις την δικαιοσύνη στα χέρια σου δεν είναι λύση. Ένας πολίτης χωρίς εκπαίδευση, στολή και έλεγχο δεν μπορεί ποτέ να αναλάβει τέτοιο ρόλο», επιμένει η Σόνια Αντολς.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis