Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:10 | 13/12/2014

 

Φως στο σκοτεινό «αρχιπέλαγος των μυστικών φυλακών», που είχε δημιουργήσει η CIA στο πλαίσιο του παγκόσμιου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ρίχνει εκτενές δημοσίευμα της Washington Post βασισμένο στην πολύκροτη έκθεση της Γερουσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διευθυντής του αντιτρομοκρατικού κέντρου της υπηρεσίας, Κόφερ Μπλακ, ζήτησε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001 από τους σταθμάρχες της CIA στο εξωτερικό να αναζητήσουν πιθανά κέντρα κράτησης και ανάκρισης κρατουμένων στις χώρες όπου υπηρετούσαν. Το εν λόγω «κατεπείγον» τηλεγράφημα εστάλη μόλις τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, προτού ακόμη ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους παράσχει τη σχετική εξουσιοδότηση στη CIA.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι το «μυστικό αρχιπέλαγος» επεκτεινόταν σε αρκετές χώρες, από τις οποίες κατονομάζει το Αφγανιστάν, την Ταϊλάνδη, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Η πρώτη περίπτωση μεταφοράς κρατουμένου που κατονομάζεται είναι εκείνη του Αμπού Ζουμπάιντα, ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο του 2002 από τις πακιστανικές αρχές ασφαλείας και μεταφέρθηκε στην Ταϊλάνδη. Εκεί, έμεινε καθηλωμένος επί εκατοντάδες ώρες σε ένα φέρετρο, ενώ υπέστη εικονικό πνιγμό μέχρις ότου πέσει σε πλήρη αναισθησία, με φυσαλίδες να βγαίνουν από το ανοιχτό του στόμα.

Παρότι δεν προέκυψε η παραμικρή πληροφορία από αυτές τις βάρβαρες ανακριτικές μεθόδους, οι δύο εισηγητές τους, πρώην ψυχολόγοι της αεροπορίας, Μπρους Τζέσεν και Τζέιμς Μίτσελ, χαρακτήρισαν την... πιλοτική εφαρμογή τους «επιτυχή». Σημειωτέον ότι η CIA κατέβαλε ποσό 80 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία που είχαν δημιουργήσει οι δύο ψυχολόγοι. Ενας εξ αυτών, ο Μπρους Τζέσεν, διετέλεσε επικεφαλής εκκλησίας Μορμόνων, από την οποία παραιτήθηκε το 2012, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις «ανακριτικές» του δραστηριότητες.

Μια άλλη περίπτωση που ξεχωρίζει είναι εκείνη του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη το 2003 και μεταφέρθηκε στην Πολωνία. Οι ανακριτές του τον γύμνωναν, τον εμπόδιζαν για μέρες να κοιμηθεί, τον απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τα παιδιά του και τον υπέβαλαν 183 φορές στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού. Οι Αμερικανοί αποζημίωσαν τους Πολωνούς για τη συνεργασία τους δίνοντας στη μυστική υπηρεσία τους 15 εκατ. δολάρια σε κουτιά που περιείχαν χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Νταϊάν Φάινσταϊν, απάντησε στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν, ο οποίος υπερασπίστηκε τις δραστηριότητες της υπηρεσίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αν και αναγνώρισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν «απεχθείς» μέθοδοι. Η Δημοκρατική γερουσιαστής επέμεινε ότι, πέραν του απάνθρωπου χαρακτήρα τους, οι λεγόμενες «ενισχυμένες ανακριτικές τεχνικές» της CIA ήταν εντελώς αναποτελεσματικές.

 

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis