Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 23/07/2015

Εκτός του Δήμου Ελληνικού  - Αργυρούπολης θα παραμείνει προσωρινά για 5 μήνες ο τέως δήμαρχος (κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο) και τώρα δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κορτζίδης.

 


Η παράβαση καθήκοντος που αποδίδεται στον κ. Κορτζίδη αφορά  την υπόθεση του λούνα παρκ στο Ελληνικό που είχε  ως αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2014 να βρουν τον τραγικό θάνατο ένα 13χρόνο αγόρι  και να  τραυματιστεί  η 9χρονη  αδερφή  του.

Το επίμαχο λούνα παρκ  -σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα-  λειτουργούσε χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, καθώς «δεν είχε κατατεθεί φάκελος με  τα σχετικά δικαιολογητικά, μήτε σαφές και ορισμένο αίτημα λειτουργίας».

Παράλληλα, δεν είχε κατατεθεί φάκελος στον οποίο «να αναφέρονται τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την λειτουργία του χώρου».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ «ο κ. Κορτζίδης, ως δήμαρχος αρμόδιος για την έκδοση άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης του λουνα παρκ, αν και γνώριζε την εγκατάστασή του, επέτρεψε τη λειτουργία του χωρίς την προβλεπόμενη άδεια».

Ο κ. Κορτζίδης, ως προϊστάμενος των υπηρεσιών  του Δήμου όφειλε,  εφόσον δεν είχε εκδοθεί η αναγκαία άδεια, αφενός να μεριμνήσει για την παύση της λειτουργίας του λουνα παρκ και αφετέρου να δώσει εντολή να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις και να παύση η λειτουργία του, μόλις έληξε η μίσθωση.

Αρχικά κατά τα έτη 2011 και 2012 υπήρχαν συμβάσεις μίσθωσης για την εγκατάσταση και λειτουργία του λουνα παρκ, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα και  έως την ημέρα του τραγικού συμβάντος (27.4.2014) λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Ενώπιον του ΣτΕ ο κ. Κορτζίδης υποστήριξε ότι από την πειθαρχική ποινή θα υποστεί βαρύτατη ηθική βλάβη, η οποία ανάγεται στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής του στην τοπική κοινωνία που εκλέγεται.

Μάλιστα η βλάβη αυτή την οποία θα υποστεί, επισημαίνει ο κ. Κορτζίδης, δεν μπορεί να αρθεί ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει δεκτή από το ΣτΕ η κυρία προσφυγή του (αίτηση ακύρωσης), η οποία θα εκδικαστεί το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν αντίθετη άποψη.

Κατ΄  αρχάς, οι δικαστές επισημαίνουν ότι δεν είναι επιτρεπτή η αναστολή εκτέλεσης των πειθαρχικών αποφάσεων, καθώς αυτές επιβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Παράλληλα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η  ηθική βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί ο κ. Κορτζίδης από την υλοποίηση της πειθαρχικής αργίας, «θα αποκατασταθεί πλήρως» σε περίπτωση που γίνει δεκτή η κυρία προσφυγή του.

Τέλος, οι δικαστές σημειώνουν ότι η κυρία προσφυγή του κ. Κορτζίδη «δεν παρίσταται ως προδήλως βάσιμη», δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει δεκτή από τους συμβούλους Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται  ότι το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Κορτζίδης είχε  τεθεί και πάλι σε αργία (δεκαήμερη) για παράβαση καθήκοντος,  καθώς: 

1)   από βαριά αμέλεια απασχόλησε στον Δήμο 45 εργαζομένους στην αποκομιδή  των απορριμμάτων (σκουπιδιών), των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν λήξει και
2)  εξέδωσε εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων αυτών τα οποία είχαν κριθεί παράνομα.

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis