Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:19 | 23/01/2021

«Κλείδωσε» η ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την Γαλλία, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ.

Έτσι, την προσεχή Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, θα πέσουν οι υπογραφές για τα μαχητικά που αναμένεται να αλλάξουν επίπεδο στην Πολεμική μας Αεροπορία, σε ειδική τελετή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το μεσημέρι Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το νομοσχέδιο πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή.



Το πακέτο, ύψους 2,3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τρεις συμβάσεις: Την αγορά 18 μαχητικών, έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων, το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης και παροχής ανταλλακτικών για τουλάχιστον μια πενταετία, καθώς και την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων για τα Rafale, αλλά και την πιστοποίηση των γαλλικών πύραυλων για τα Mirage 2000-5. 

Tα Rafale θα απογειώσουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέροντας υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θέλει να τα εξοπλίσει με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας (άνω των 100 χιλιομέτρων) αέρος – αέρος Meteor, ενώ ζητά επίσης από τη Γαλλία υποστήριξη για πυραύλους MIKA, και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και πυραύλους κρούσης SCALP τα οποία φέρουν και τα Mirage. 

To «deal» για την απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale όπως γνωρίζει η Άγκυρα αποτελεί απλά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που μια σειρά από άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα προγράμματα είτε απόκτησης οπλικών συστημάτων, είτε συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ήδη υφιστάμενων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Όλες οι αναλύσεις που γίνονται για την εικόνα τα επόμενα χρόνια πάνω από το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο συγκλίνουν ότι με την απόκτηση των Rafale, την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ adv σε Viper, τον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 block50 σε block 52+, τη συντήρηση των 24 Mirage 2000-5 και το σύνολο του αεροπορικού στόλου σε πλήρη ετοιμότητα δίνουν στην Πολεμική Αεροπορία ξεκάθαρη εναέρια υπεροχή απέναντι στους γείτονες.

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis