Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 11/07/2019

Μαύρα σύννεφα έχουν σκεπάσει τα γραφεία των αντιστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ. στο µέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη, καθώς ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φαίνεται αποφασισµένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Ο πρώτος αντιστράτηγος που είδε την πόρτα της εξόδου ήταν ο αρχηγός του Σώµατος, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ενώ όπως λένε στο «Εθνος» αξιωµατούχοι του υπουργείου «έπεται και συνέχεια».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιθυµεί να εφαρµόσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόµευσης µε αρχηγό δικής του επιλογής. Στον Αρ. Ανδρικόπουλο «χρέωσε» τα µειωµένα αντανακλαστικά της ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο χρόνο σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Η εικόνα που έχει ο νέος υπουργός είναι ότι ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Αττικής πλήττονται από τη δράση οργανωµένων συµµοριών που πραγµατοποιούν ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, χωρίς να αντιµετωπίζονται επαρκώς λόγω της ασθµαίνουσας ανταπόκρισης των µάχιµων υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τις πρώτες εντολές που έδωσε ήταν να «κοπούν» όλες οι αποσπάσεις αστυνοµικών που υπηρετούν στην Αµεση Δράση και την οµάδα ΔΙ.ΑΣ., προκειµένου να βγουν στον δρόµο περισσότεροι ένστολοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βράβευση αστυνομικών της Άμεσης Δράσης

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Μετά την παραίτηση Ανδρικόπουλου, ο οποίος χαιρέτησε χθες το πρωί τους συνεργάτες του, χρέη αρχηγού θα εκτελεί προσωρινά ο σηµερινός υπαρχηγός, Μιχαήλ Καραµαλάκης, µέχρι να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειµένου να ορίσει τον επόµενο αρχηγό του Σώµατος. Το ΚΥΣΕΑ δεν µπορεί βάσει Συντάγµατος να συγκληθεί νωρίτερα από τις 22 Ιουλίου, ηµέρα κατά την οποία θα γίνει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Πλην απροόπτου, λοιπόν, θα ορίσει νέο αρχηγό στις 23 Ιουλίου και αµέσως µετά θα ξεκινήσουν οι κρίσεις για τους αντιστράτηγους και τους υποστράτηγους της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ολγα Γεροβασίλη σχολίασε την παραίτηση Ανδρικόπουλου κάνοντας λόγο για «ρεβανσιστικές επιθέσεις της νέας Δεξιάς», ενώ θύµισε τη δέσµευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «αξιολόγηση χωρίς κοµµατικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης απάντησε µε ανακοίνωσή του ότι «θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγµα και περιµένει η κοινωνία».

Στο µεταξύ, εντύπωση προκάλεσε ότι για δεύτερη συνεχόµενη µέρα, χθες ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν κάλεσε τους αντιστράτηγους στις συσκέψεις που πραγµατοποίησε µε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Το γεγονός ότι δεν κάλεσε ούτε τον Μ. Καραµαλάκη έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι µπορεί πρόθεσή του να είναι να «καρατοµήσει» και τους πέντε αντιστράτηγους, προκειµένου να οριστεί αρχηγός κάποιος από τους υποστράτηγους.

Τίποτα, πάντως, δεν θεωρείται βέβαιο, ενώ σηµειώνεται ότι «φαβορί» για τη θέση του αρχηγού τουλάχιστον µέχρι χθες θεωρείτο ο κ. Καραµαλάκης. Ενα άλλο θέµα που συζητείται στη Λεωφόρο Κατεχάκη είναι τι µέλλει γενέσθαι µε τη γυναίκα αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία «τρέχει» το Μεταναστευτικό. Στελέχη του υπουργείου σηµειώνουν ότι αυτήν τη στιγµή είναι η µοναδική αξιωµατικός που γνωρίζει σε µεγάλο βαθµό και µπορεί να χειριστεί άρτια αυτό το «καυτό» ζήτηµα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, παρέλαβε χθες από τον Κ. Μητσοτάκη τον φάκελο µε τα θέµατα που πρέπει να «τρέξει» στον τοµέα του. Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του έργου του θα γίνει τον ερχόµενο Δεκέµβριο, όταν και θα περάσει το πρώτο µεγάλο τεστ µε βαθµολογητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Για το Μεταναστευτικό, οι αρµοδιότητες του οποίου πέρασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο φάκελος περιλαµβάνει ως προτεραιότητα τη λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτηµάτων ασύλου εντός έξι εβδοµάδων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Πηγή:  ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis