Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:24 | 22/12/2014

Φωνάζοντας στα αραβικά «ο Θεός είναι μεγάλος», 40χρονος οδηγός σκόρπισε την Κυριακή τον τρόμο στην Ντιζόν της Γαλλίας, χτυπώντας σε πέντε διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης, σε διάστημα μόλις μισής ώρας.

Ο άνδρας έβαλε στο στόχαστρο ανυποψίαστους περαστικούς με το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει και να τραυματίσει συνολικά 13 άτομα, εκ των οποίων τα δυο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Μετά τη σύλληψή του υποστήριξε ότι δρούσε «στο όνομα των παιδιών της Παλαιστίνης».

gallia-tzixantistes2

Η επίθεση αυτή ήρθε μόλις μία μέρα μετά από εισβολή έτερου ισλαμιστή σε μικρό αστυνομικό τμήμα της κωμόπολης Ζουέ λε Τουρ στην κεντρική Γαλλία.

Ο άνδρας, ο οποίος εισέβαλε το Σάββατο – κραδαίνοντας ένα μαχαίρι – στο αστυνομικό τμήμα, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ο δράστης τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς, ενώ στη διάρκεια της επίθεσης φέρεται φώναζε «Αλλάχου άκμπαρ» (Ο θεός είναι μεγάλος), κάτι που ήγειρε ανησυχίες για σύνδεση της επίθεσης με ενδεχόμενη τρομοκρατική δράση.

«Όταν κάποιος δεν επιτίθεται τυχαία εναντίον ενός ατόμου, αλλά εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος φωνάζοντας “Αλλάχου άκμπαρ”, υπάρχουν λόγοι για να εξετάσουμε αν έδρασε μόνος του ή αν εκτελούσε εντολές», τόνισε σχετικά ο εισαγγελέας Ζαν-Λυκ Μπεκ.

gallia-tzixantistes3

Ο δράστης ήταν γνώριμος της αστυνομίας για μικροαδικήματα, όμως όχι για τρομοκρατική δραστηριότητα. Η γαλλική εισαγγελία ξεκίνησε πάντως έρευνα για δεσμούς που πιθανόν να διατηρούσε με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, οι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς ωστόσο η ζωή τους να διατρέχει κίνδυνο.

Τα δύο χτυπήματα στη Γαλλία, αλλά και η ομηρία στο κέντρο του Σίδνει, στοχοποιούν περαιτέρω τους μουσουλμάνους που ζουν σε μη-ισλαμικές χώρες.

Πηγή: thepressproject.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis