Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:15 | 10/06/2015

Το τοξικό νέφος που έχει προκληθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά πλήγματα που έχει δεχθεί η Αττική τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

 

 

 

Η έντονη οσμή και το τοξικό νέφος από καμένο πλαστικό πνίγουν το Λεκανοπέδιο και όπως δήλωσε στο TheTOC, ο κ. Μιχάλης Πετράκης, Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Μπορεί να εισπνεύσεις σήμερα κάτι και να εμφανιστεί το πρόβλημα μεθαύριο. Οποιοδήποτε τοξικό αέριο εισπνέει κανείς, ειδικά μέσα απ' αυτές τις εγκαταστάσεις όπως της μονάδας στον Ασπρόπυργο, είναι ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για τον πνεύμονά μας και για το εσωτερικό μας σύστημα».

 

 

 

 

 

 

Η Περιφέρεια Αττικής και τα 300.000 ευρώ

Εντωμεταξύ, τα σχολεία στον Ασπρόπυργο έκλεισαν με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, ενώ η Περιφέρεια Αττικής αδυνατεί να καταβάλει το κόστος των 300.000 ευρώ, προκειμένου να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα 4 στρέμματα έκτασης (πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρουν ότι μόνο τα 50 φορτηγά κοστίζουν 20.000 ευρώ) και αναμένεται να συζητήσει το θέμα εκτάκτως την Πέμπτη -στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριληφθεί και το θέμα της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ», ιδιοκτήτριας εταιρείας του καιόμενου ΚΔΑΥ.  

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έριξε με τη σειρά του τις ευθύνες στους προκατόχους του και το τοξικό νέφος συνεχίζει να καλύπτει τον αττικό ουρανό και να μετατρέπει σε θάλαμο αερίων την Αθήνα.

 

 

 

 

 

 

Κλειστά σχολεία, μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες 

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως άτομα αυξημένου κινδύνου (με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, καθώς και τη σωματική άσκηση.

  • Ατομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ εάν τα συμπτώματα επιμένουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
  • Στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
  • Κατά την παραμονή του κοινού σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να διατηρούνται οι πόρτες, οι μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα κλειστά.

 

 

 

 

 

 

Η Πυροσβεστική

Μετά από  παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στον χώρο από το περασμένο Σάββατο, επιτεύχθηκε η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καιόμενο χώρο, όπου είχαν προστρέξει κατά ομάδες για να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά.

Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι σε δύο ημέρες θα έχουν καταφέρει να σβήσουν το μέτωπο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

«Εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αναζωπυρώσεις και το επόμενο διάστημα. Αυτό αποτελεί τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα για την υγεία των πολιτών. Το τοξικό νέφος που παράγεται είναι ξεκάθαρο ότι είναι καρκινογόνο», λέει αρμόδια πηγή.

 

 

 

 

 

 

Η Ρένα Δούρου κατέθεσε μήνυση

«Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στο σημείο. 

Η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για τη μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεών της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος».

Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως «έχει καταβάλει ήδη πάνω από 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες»

 

 

 

 

 

 

Οι τραγικές παραλείψεις ασφαλείας 

 Όπως επίσης διαπιστώθηκε, η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 

Οπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, χθες το πρωί, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στον χώρο που λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν από την πυρκαγιά.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στον χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

 

 

 

 

 

 

Αναζητείται ο διευθύνων σύμβουλος

Ένας 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης, συνελήφθη χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικήςγια παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναζητείται ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αιωρούµενα σωµατίδια σε τιμές κατά πολύ µεγαλύτερες από εκείνες που ορίζει ο ΠΟΥ

Από τα πρώτα στοιχεία των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής, έγιναν γνωστά τα εξής: «Με φορητό αναλυτή έγιναν στιγµιαίες ενδεικτικές µετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων µε διάµετρο 2,5 µm στην περιοχή περιµετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400µ. Στα σηµεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέµου καταγράφηκαν στιγµιαίες τιµές συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων κατά πολύ µεγαλύτερες από τιµές που ορίζει ο παγκόσµιος οργανισµός υγείας (µέση τιµή 25 µg/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νοµοθεσία (µέση τιµή 25 µg/m3/έτος)»

 

 

 

 

 

 

Η έκθεση της Περιφέρειας συνεχίζει: «Αν και η σύγκριση στιγµιαίων τιµών µε µέσες ηµερήσιες ή ετήσιες τιµές δεν είναι απολύτως δόκιµες επιστηµονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εµφάνιση υψηλών τιµών αιωρούµενων σωµατιδίων προερχόµενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς. Επισηµαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σηµεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεµο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιµές αναφοράς».

http://www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis