Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 30/08/2020

Η διάταξη-προθεσμία  αφορά μόνο  τους αστυνομικούς  ασφαλισμένους στο ταμείο της πρώην χωροφυλακής, που κατατάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. από το 1993 έως και το 2006, και από το 1999 έως και το 2006 τους δόθηκε η δυνατότητα προαιρετικά να ασφαλιστούν  και στο ΤΠΔΥ για να λάβουν δεύτερο εφάπαξ βοήθημα, με μια απλή αίτησή  τους είτε στην υπηρεσία είτε  στην σχολή!

Με την  ενεργοποίηση μιας διάταξης  άρθρο 42 παρ. 2γ του Ν 4670/2020 που  ψηφίστηκε στις 28-2-2020…. Το ΕΤΕΑΕΠ, τομέας εφάπαξ παροχών (πρώην ΤΠΔΥ)  ενημερώνει τους ασφαλισμένους αστυνομικούς, ότι για να διορθωθούν  λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, έλαβε την απόφαση ενεργοποίησης των διατάξεων  του άρθρου 42 παρ, 2γ του Ν 4670/202 όπου …. ρυθμίζεται το ζήτημα συνέχισης  της ασφάλισης στον κλάδο εφάπαξ παροχών  προσώπων που ενώ δεν είχαν την υποχρέωση ασφάλισης, έχουν καταβάλει εισφορές για εύλογο χρόνο και επιθυμούν να συνεχίσουν την ασφάλιση τους να υποβάλουν σχετική αίτηση ….. η σε περίπτωση που δεν επιθυμούν την συνέχιση της ασφάλισής  τους,  δικαιούνται να λάβουν αχρεώστητα  τις καταβληθείσες εισφορές  υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής , όπως ισχύουν,  εφόσον υποβάλουν αίτημα διαγραφής.
[custom:google-ads]
Ενημερωτικά και για να μην επαναληφθούν λάθη ….

Η ΠΟΑΣΥ,  ποτέ μέχρι σήμερα δεν αμφισβήτησε  την βιωσιμότητα του ΕΤΕΑΕΠ, ή  την ανταποδοτικότητα αλλά και το ύψος του χορηγούμενου εφάπαξ βοηθήματος !

Όσοι δικαιούνται, και επιλέξουν να υποβάλουν αίτημα διακοπής ασφάλισης και επιστροφής  των εισφορών τους  να γνωρίζουν ότι:
- θα λάβουν μόνο της εισφορές της τελευταίας πενταετίας, τα υπόλοιπα έτη ασφάλισης-εισφορών  εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραγραφής όπως ισχύουν   και  ρητά αναφέρεται στην διάταξη !!
- το ποσό επιστροφής των εισφορών τους που λάβουν   θεωρείται εισόδημα, άρα  θα παρακρατηθεί  φόρος από 22% έως και 29% (εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα).
- οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και  δεν υπόκεινται σε φορολόγηση δηλ.  όσοι υποβάλλουν αίτημα διακοπής ασφάλισης όταν θα διακοπή  η κράτηση της μηνιαίας εισφοράς   υπέρ του ΕΤΕΑΕΠ-ΤΠΔΥ, θα αυξηθεί  ο  μηνιαίος αλλά και ο ετήσιος φόρος εισοδήματος.

Από το 2014 και μετά στο ΕΤΕΑΕΠ, το εφάπαξ βοήθημα υπολογίζεται με την τεχνική βάση  διανεμητικού  συστήματος  προκαθορισμών εισφορών με νοητή  κεφαλαιοποίηση,   με έναν   μαθηματικό τύπο  και ενός δείκτη  gk απόδοσης των εισφορών,  δηλ. από το 2014 και μετά οι εισφορές εκάστου ασφαλισμένου-αστυνομικού είναι διασφαλισμένες. Για το διάστημα ασφάλισης έως και το 2013 εφαρμόζεται ο παλαιός τύπος απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος αλλά με τον  μ.ο.  των αποδοχών που υπόκεινται κράτηση της  πενταετίας 2009-2013!

Από το 2015 και μετά και στο ΤΕΑΠΑΣΑ (ΤΠΑΣ-ΤΠΥΑΠ) το εφάπαξ βοήθημα υπολογίζεται με την τεχνική βάση  διανεμητικού  συστήματος  προκαθορισμών εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση  με έναν μαθηματικό τύπο  και ενός δείκτη  gk απόδοσης των εισφορών. Για το διάστημα έως και το 2014 υπολογίζεται βάση των καταστατικών του διατάξεων .

[custom:google-ads]

Και επειδή σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν είναι τυχαίο …….

Η επίλυση ενός προβλήματος προϋποθέτει να υπάρχει πρώτα από όλα πρόβλημα, όπως και ένα θέμα  λύνεται ή ρυθμίζεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας προς όφελος του αστυνομικού, το «καμία προθεσμία δεν λήγει άμεσα» δεν λύνει το θέμα αλλά  διατηρεί  την εκκρεμότητα και την ανησυχία των ασφαλισμένων αστυνομικών !

Το αρχηγείο γνωστοποίησε την εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ και ενημέρωσε το προσωπικό ότι για περαιτέρω πληροφορίες να απευθύνονται αποκλειστικά  μόνο στον e-ΕΦΚΑ.

Ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ μεταξύ των άλλων ενημέρωσε την ομοσπονδία ότι, ατομικές μερίδες  των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία τηρούνται από τον Νοέμβριο του 2011 στον Φορέα, αφετέρου δε, δεν υπάρχει πλήρης φάκελος των αστυνομικών από τον οποίο να προκύπτει η αναγκαστική η μη υπαγωγή τους στο ΤΠΔΥ, ο τρόπος κατάταξης στο σώμα κ.ά.

Η προαιρετική ένταξη των ασφαλισμένων αστυνομικών  στο ταμείο της πρώην χωροφυλακής και στο ΤΠΔΥ  το 1999, ήταν συνδικαλιστική επιτυχία που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει μέχρι και σήμερα.

ΥΓ. Το ποσό της επιστροφής εισφορών αλλά και της μηνιαίας εισφοράς όπως και να τα επενδύσεις, είναι αδύνατον μαθηματικά αλλά και λογιστικά  να αναπληρώσεις την απώλεια των χαμένων εισφορών  !

ΥΓ.1  Η  ετήσια αύξηση  εισοδήματος  κατά 600-800-900 ευρώ από την διακοπή ασφαλιστικής εισφοράς αυξάνει ανάλογα  το ετήσιο εισόδημα,  καλό είναι οι συνάδελφοι  που λαμβάνουν  κοινωνικές  παροχές  όπως  επίδομα τέκνων η επιδότηση ενοικίου κ.α. να το λάβουν και αυτό υπόψη τους!!

      

Λεωνίδας ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
Αντιπρόσωπος ΕΑΥ Κοζάνης
Μέλος ΜΠΡΟΣΤΑ

 


Δείτε ακόμα στο Policenet.gr: Θετικοί στον κορωνοϊό τρεις αστυνομικοί


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis