Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 07/06/2018

Εδώ και λίγο καιρό βλέπουμε πανηγυρικές εξαγγελίες με αποδέκτες τους ανυποψίαστους πολίτες, για αποδέσμευση 700 αστυνομικών από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων και 100 επιπλέον από Υπηρετούντες σε επιτελικά γραφεία.

xytas kon

Του Χύτα Κων/νου

Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ. Αθηνών

 Χαρακτηριστικά το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, ανέφερε ότι σκοπός των αποδεσμεύσεων είναι:

- Η σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού του αστυνομικού προσωπικού που διατίθεται για την προστασία φυσικών προσώπων και σταθερών στόχων (κτιρίων και εγκαταστάσεων).

- Η μείωση του προσωπικού των Επιτελείων των Διευθύνσεων Αστυνομίας και των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Γ.Α.Δ.Α. στον απολύτως απαραίτητο, για την κάλυψη των διοικητικών τους αναγκών αριθμό.

- Η λήξη αποσπάσεων προσωπικού της Γ.Α.Δ.Α. το οποίο έχει αποσπαστεί σε εκτός της Αττικής αστυνομικές Υπηρεσίες, εξαιρουμένων των αποσπασθέντων για την κάλυψη ιδιαίτερων ή επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών, όπως η διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και η αστυνόμευση τουριστικών περιοχών.

– Η μείωση του προσωπικού γενικών καθηκόντων Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα. Καλά ως εδώ;

Αποδεσμεύσατε άτομα όντως, αλλά καταφέρατε να «ξετρυπώσετε» αστυνομικούς που καθημερινά βρίσκονται στη μάχη κατά του εγκλήματος, αστυνομικούς που υπηρετούν τον πολίτη και δουλεύουν στις μάχιμες υπηρεσίες της Ασφάλειας, της Άμεσης Δράσης, των ΜΑΤ, των Αστυνομικών Τμημάτων, των Τμημάτων Ασφαλείας κλπ. Φυσικά εσείς έχετε το καρπούζι, εσείς και το μαχαίρι. Εσείς είστε Διοίκηση και εσείς θα αποφασίσετε πως θα γίνει η Αστυνόμευση. Όμως, ο συνδικαλιστικός μας ρόλος, καθ’ ότι εκπροσωπούμε αστυνομικούς, δεν μας επιτρέπει να αφήσουμε αναπάντητα όλα αυτά τα οποία έχετε με περισσή θριαμβολογία ανακοινώσει.

• Αλήθεια, γιατί δεν λέτε με στοιχεία πόσοι και ποιοι αστυνομικοί αποδεσμεύτηκαν και από ποιες Υπηρεσίες και επίσης σε πόσα επίσημα πρόσωπα ενώ αρχικά αποδεσμεύσατε από την μια άτομα για τις πεζές περιπολίες, από την άλλη τους ξαναδώσατε νέα άτομα από άλλες Υπηρεσίες;

• Γιατί δεν λέτε πόσοι είναι ξεχασμένοι στην επαρχία εδώ και χρόνια κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Π.Δ. 100/2003; 

• Όταν μιλατε για μείωση των αστυνομικών των Επιτελείων της ΓΑΔΑ, στα Επιτελεία υπάγονται και οι μάχιμες Υπηρεσίες της Ασφάλειας, τις οποίες έχετε, εδώ και πολύ καιρό, μετατρέψει σε υπηρεσίες μέτρων; Γνωρίζετε ότι το βασικό αντικείμενο που υπη- ρετεί η Ασφάλεια στην ουσία δεν υπάρχει, αφού εσείς το έχετε με τον τρόπο σας «καταργήσει», με τις παράλογες απαιτήσεις, για ενισχύσεις άλλων Διευθύνσεων και της Υ.Κ.Α.; 

Όμως όταν η Ασφάλεια και οι λοιπές Διευθύνσεις έχουν υπηρεσιακές επιτυχίες, οι οποίες χρεώνονται αποκλειστικά στο προσωπικό και στους Τμηματάρχες - Διοικητές, εσείς πρώτοι βγαίνετε καμαρωτοί – καμαρωτοί με τις γραβάτες σας να κάνετε τις δηλώσεις για τα «επινίκια» !!!. Τότε οι ασφαλίτες δεν είναι «τεμπέληδες» (!!!), όπως διατείνεστε σε κατ’ ιδιαν συζητήσεις σας…

Αλήθεια, γνωρίζετε ότι το προσωπικό εργάζεται με ελάχιστα εχέγγυα και αναγκάζεται από τον πενιχρό μισθό του να αγοράζει τη γραφική ύλη, τις στολές, τα υφάσματα και να επισκευάζει με ιδία έξοδα τα χαλασμένα οχήματα; Ας μας πει επιτέλους κάποιος, η Πολιτεία παρέχει στον επαγγελματία εργαζόμενο αστυνομικό την ηθική και νομική κάλυψη που χρειάζεται, σε οτιδήποτε τύχει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του; Ρητορικό το ερώτημα. Στις διαθεσιμότητες όμως είστε ταχύτατοι, στις υποχρεώσεις σας …παρατηρούνται καθυστερήσεις… 

Γιατί δεν λέτε ότι οι ΟΠΚΕ έχουν μετατραπεί σε φύλαξη σταθερών στόχων, αντικαθιστώντας τις διμοιρίες πολλές φορές; Αυτή είναι η αποστολή τους; Στο άρθρο μου (τεύχος Δεκεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018) στην Εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών, «Σύγχρονη Αστυνομία», είχα αναπτύξει διεξοδικά και εμπεριστατωμένα ένα κείμενο με θέμα «Μια βόλτα στο κέντρο της Αθή- νας θα σας βοηθήσει..» Εσάς μάλλον δεν σας βοήθησε τίποτα. Η ένστολη αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας, ως ιδέα, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως για να επιτευχθεί τούτο να «διαλύσουμε» στην ουσία τις μάχιμες Υπηρεσίες. Ενισχύστε τις μάχιμες Υπηρεσίες της ΓΑΔΑ όπως πρέπει, (οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου έχουν έλλειμμα μείον 4.500 κενές οργανικές θέσεις) και η Αστυνομία θα βρει το δρόμο της από μόνη της. Δεν μπορείτε εν έτη 2018 να ζητάτε απόδοση με προσωπικό που υπήρχε πριν από 15-20 χρόνια. Καλύτερα να βάλετε λουκέτο στις Υπηρεσίες, παρά να υπάρχει αυτή η ανισομέρεια και η υπολειτουργία. Πλέ- ον έχουμε μείνει οι μισοί του μισού. Δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε αφαιμαχθεί. Δείτε επιτέλους την πραγματικότητα.

"Απόσπασμα από το νέο τεύχος της Εφημερίδας της 'Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" μηνών Απριλίου - Μαϊου που μόλις κυκλοφόρησε".

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis