Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 31/01/2016

Μία μεγάλη φιλόδοξη συμφωνία χρειάζεται η ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διασωθεί από τη συσσώρευση κρίσεων που απειλεί να τη διαλύσει το μοντέλο ενσωμάτωσης που εφαρμόζει, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε ανάλυση που υπογράφει ο Paul Taylor. «Όπως τα παιδιά σε ένα πάρτι γενεθλίων, κάθε ηγέτης πρέπει να πάρει ένα δώρο για το σπίτι. Και όπως σε πολλά παιδικά πάρτι, μπορεί να υπάρξει ξέσπασμα στην πορεία», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Οι κρίσεις της Ευρώπης

Η Άνγκελα Μέρκελ κινδυνεύει εντός των συνόρων, εξαιτίας της αντίδρασης που προκαλεί η μαζική ροή σύρων προσφύγων. Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να κερδίσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ και δεν μπορεί να την βοηθήσει, εξαιτίας της εχθρικής στάσης της βρετανικής κοινής γνώμης απέναντι στη μετανάστευση. Ούτε όμως ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να βοηθήσει, καθώς παλεύει για την επανεκλογή του, σε μία χώρα καθηλωμένη απέναντι την απειλή των τζιχαντιστών.

Το Βερολίνο, η κεντρική δύναμη της ΕΕ, βλέπει τον έλεγχο της μετανάστευσης σαν μια βασική προτεραιότητα καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και έφτασαν στη Γερμανία την περασμένη χρονιά.

Ιδανικά, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις 18-19 Φεβρουαρίου, η οποία θα περιλαμβάνει αποτελεσματική δράση για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και τον διαμερισμό των βαρών του προσφυγικού.  Πρέπει επίσης να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στα αιτήματα της Βρετανίας για αλλαγή των όρων μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο θα πρέπει επίσης να απαντά στις πολιτικές και οικονομικές απογοητεύσεις της Ιταλίας για την ΕΕ, το ελληνικό αίτημα για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους και την προσδοκία της Πολωνίας για αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη ανατολική Ευρώπη για την αποθάρρυνση της Ρωσίας.

«Τέτοιες συμφωνίες είναι δυνατές μόνο όταν οι χώρες είναι σε κατάσταση συμμετρικής απελπισίας», σχολιάζει στο Reuters ο Λάζλο Αντορ, καθηγητής του Πανεπιστημίου ULB των Βρυξελλών και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος.

Μία τέτοια συμφωνία- πακέτο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο ενσωματωμένο «πυρήνα» της Ευρώπης, την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και μιας κοινής πολιτικής ασύλου και μια πιο χαλαρή ένωση για χώρες όπως η Βρετανία που επιλέγουν να μείνουν εκτός της ζώνης της ευρώ.

Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα τα καταφέρει 

Mπορεί η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τον Κάμερον με το δημοψήφισμα, αλλά δίνει τη δική της μάχη στην προσφυγική κρίση. Το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν έχει λάβει την απαιτούμενη συμπαράσταση από τους εταίρους στην ΕΕ, ενώ αλλού υπάρχει η αίσθηση πως η διστακτικότητα διαμοιρασμού των βαρών του προσφυγικού αποτελεί εν μέρει μια εκδίκηση για του αυτού που κάποιοι θεωρούν γερμανικό bullying κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.

«Η Γερμανία και οι ολλανδοί, αυστριακοί και φινλανδοί σύμμαχοί της είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν μαστίγιο παρά καρότο με την Ελλάδα», αναφέρει το Reuters, το οποίο αναφέρεται στην προειδοποίηση της Κομισιόν αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και την έξωση από την Σένγκεν.

«Η προθεσμία εκπνέει τη στιγμή που αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Οι εσωτερικές θύελλες θα δυσκολέψουν την Μέρκελ να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιό της για να προσφέρει υποχωρήσεις στην Ελλάδα, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλοί τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες που αμφισβητούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παρέχει αυστηρότερους ελέγχους των συνόρων, ή να κρατήσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν στις απρόθυμες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, η Καγκελάριος έχει εκφράσει κατανόηση για τα επιχειρήματα της Ελλάδας και λέει ότι θέλει ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Κανείς δεν θέλει άλλη μία κρίση «Grexit» φέτος, μια κρίση που θα προστεθεί στα υπόλοιπα προβλήματα της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis