Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 14/12/2017

Και ...13η αναβολή από το Συμβούλιο της Επικρατείας στη συζήτηση υπόθεσης που αφορά σε διεκδίκηση αποζημίωσης για την εν ψυχρώ δολοφονία αστυνομικού, πριν από είκοσι χρόνια. 

Τη σκανδαλώδη καθυστέρηση της Δικαιοσύνης να αποφανθεί αμετάκλητα αποκάλυψε με αναλυτικό ρεπορτάζ το Documento της περασμένης Κυριακής, ενόψει της δικασίμου της επόμενης ημέρας (11/12) από το ΣτΕ.

Δυστυχώς, μόλις μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το Documento, η συζήτησή της αναβλήθηκε από το ΣτΕ για μια ακόμα φορά, την 13η στη σειρά.

Την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, προσδοκά πλέον ο δικηγόρος της οικογένειας του αδικοχαμένου αστυνομικού, Χάρης Βεργούλης. .

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του στο Documentonews.gr o κ. Βεργούλης:

"Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, ευλόγως επεσήμανε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για την πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση, που αφορά τα στημένα παιχνίδια, για την οποία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που παρεμβαίνει και για ήσσονος σημασίας θέματα, εσιώπησε.

Γνωστοποιώ στον κ. Υπουργό, ότι τη Δευτέρα 11-12-2017, αναβλήθηκε οίκοθεν η υπόθεση την εντολέως μου Σταματίας Πατούχου κατά του ελληνικού Δημοσίου που αφορά αποζημίωση (χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης της ιδίας και του ανηλίκου παιδιού της), λόγω θανάτου του συζύγου της, αστυνομικού, ο οποίος δολοφονήθηκε εν υπηρεσία. Η αναβολή αυτή είναι η δεκατη τρίτη (13) οίκοθεν, γιατί ο εισηγητής - εισηγήτρια δεν είναι έτοιμοι. Η πρώτη δικάσιμος ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε οριστεί στις 09-11-2009. Και προσθέτω ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη στο ΣτΕ που αναβάλλεται με τέτοιο παρελκυστικό τρόπο, που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Ο κ. Πρόεδρος του ΣτΕ επ' αυτών των υποθέσεων, που αφορούν απλούς πολίτες και όχι καναλάρχες και μεγαλόσχημους έχει να πει κάτι;"

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής:

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία, εν ώρα υπηρεσίας, του αστυνομικού συζύγου της , η χήρα του και μητέρα του παιδιού τους, Σταματία Πατούχου, αστυνομικός και η ίδια, περιμένει ακόμα δικαίωση από τα ελληνικά Δικαστήρια .

Όπου προσέφυγε, διεκδικώντας λόγω ψυχικής οδύνης , χρηματική αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο που «δεν είχε λάβει τα πρόσφορα μέσα για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών οργάνων του».

Η αγωγή κατατέθηκε το 2000, έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2009 (μετά από αίτηση αναίρεσης κατά εφετειακής απόφασης) και από τότε έχει αναβληθεί …δώδεκα (12) φορές με τη δικαιολογία, όπως τονίζει στο Documento ο δικηγόρος της προσφεύγουσας , ότι ο εισηγητής ή η εισηγήτρια δεν ήταν έτοιμοι ώστε να συζητηθεί η υπόθεση !

Η πρώτη δικάσιμος στο ΣτΕ είχε οριστεί για τις 9.11.2009 και η τελευταία για …αύριο, 11.12.2017, ελάχιστες δηλαδή ημέρες πριν από την παραγραφή.

Εύλογα λοιπόν ο Χάρης Βεργούλης, νομικός παραστάτης της προσφεύγουσας και του ορφανού από πατέρα γιού της ,χαρακτηρίζει την υπόθεση «κραυγαλέα περίπτωση αρνησιδικίας η οποία πλήττει την εκζητούσα Δικαιοσύνη χήρα, αλλά ταυτόχρονα κλονίζει το κύρος και την αξιοπιστία της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ως το τελευταίο καταφύγιο του απροστάτευτου πολίτη».

«Η Δικαιοσύνη – επισημαίνει ο κ.Βεργούλης- δεν δικαιούται να οργίζεται, αλλά επίσης δεν δικαιούται να καθεύδει και ουσιαστικά να αρνείται την προστασία ιδίως στον αδύναμο πολίτη. Η πολιτειακή προστασία - που είναι συνταγματική υποχρέωση - σε οποιαδήποτε μορφή της και η δικαστική συνακόλουθα, δεν παρέχεται από την μεγαλοψυχία της εξουσίας, αλλά αποτελεί ιστορική κατάκτηση του πολίτη, στο πλαίσιο του Κράτους Δικαίου, δηλαδή συνιστά ατομικό δικαίωμα».

ΟΙ …ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ο 32χρονος αστυφύλακας, Γεώργιος Αθανασόπουλος, υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας όταν στις 11 Ιουλίου 1997 τραυματίστηκε θανάσιμα από χειροβομβίδα ...

Της Κατερίνας Κατή

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα documentonews.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis