Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 10/02/2017

Σε σκηνές από πολεμική ταινία παραπέμπουν οι εικόνες από την προετοιμασία της εκκένωσης του Κορδελιού, η οποία θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής. Ο στόχος είναι η εξουδετέρωση μιας «ξεχασμένης» βόμβας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που εντοπίστηκε σε βενζινάδικο της περιοχής.

Περίπου 72.000 άνθρωποι θα κληθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα της Θεσσαλονίκης την Κυριακή, ούτως ώστε οι εμπειρογνώμονες να μπορέσουν να εξουδετερώσουν και να βγάλουν τη βόμβα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η βόμβα, η οποία έχει βάρος 250 κιλών ανακαλύφθηκε περίπου 5 μέτρα κάτω από το έδαφος κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε βενζινάδικο την περασμένη εβδομάδα. Εμπειρογνώμονες του στρατού θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν τη βόμβα σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Ξεκινώντας από τις 6 το πρωί της Κυριακής, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν τους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την περιοχή όπου βρίσκεται η βόμβα, σε τοπικά γυμναστήρια, γήπεδα και καφετέριες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης συντονιστής του οποίου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει μέχρι τις 10 το πρωί της Κυριακής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 62.000 άτομα τα οποία διαμένουν σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο στο οποίο βρέθηκε η βόμβα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ηδη, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει, με τον στρατό και πυροτεχνουργούς να βρίσκονται σε εγρήγορση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας

Την εξουδετέρωση της βόμβας θα αναλάβει τριμελής ομάδα στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελειου Στρατού (ΓΕΣ) Νίκος Φανιός, η ομάδα θα αφαιρέσει αρχικά τον πυροκροτητή και στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Από τη στιγμή που το πυρομαχικό είναι αποδεσμευμένο, δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη εύκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιός, διευκρινίζοντας ότι η βόμβα είναι αεροπορίας και θα μεταφερθεί με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, υπό την εποπτεία της αστυνομίας, που θα έχει και την ευθύνη της απρόσκοπτης διέλευσης μέσα από τους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του στρατού η βόμβα είναι αεροπορική της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εκτιμάται ότι περιέχει 500 λίβρες εκρηκτικών (226 κιλά).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thetoc.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis