Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 28/01/2018

Σε πεδίο ψυχροπολεμικής σύγκρουσης έχουν αναδειχθεί εσχάτως τα Βαλκάνια, στα οποία συντηρείται ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα σε Δύση (ΗΠΑ και Ε.Ε.) και Ρωσία για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. 

Η "πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων" είναι και πάλι ενεργή μετά από μερικά χρόνια (σχετικής) ηρεμίας, με τη Μόσχα να υπονομεύει εδώ και καιρό την προσέγγιση των χωρών της περιοχής με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Δεν προξενεί λοιπόν εντύπωση ο διάλογος της Ελλάδας με τα Σκόπια που ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό, καθώς εντάσσεται στο ίδιο κλίμα, αυτό της "βίαιης λύσης" για είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. -μια επιλογή που προωθεί αργά αλλά σταθερά η Ουάσινγκτον με στόχο τα Σκόπια και οι συν αυτώ χώρες να αποτελέσουν ανάχωμα στις επεκτατικές βλέψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος οραματίζεται την υπόγεια διείσδυσή του στην περιοχή.

[custom:google-ads]

Το καλοκαίρι του 2017 μια σειρά από απόρρητα έγγραφα αποκάλυψαν ότι Ρώσοι κατάσκοποι και διπλωμάτες προσπαθούσαν επί σχεδόν δέκα χρόνια να διχάσουν την πΓΔΜ, στο πλαίσιο της εκστρατείας να παρεμποδιστεί η ένταξη των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα υποστήριξε σχεδόν φανερά τον εθνικιστή ηγέτη Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποιος αναδείχθηκε κυρίως λόγω της αντιδυτικής του ρητορικής, τορπιλίζοντας κάθε απόπειρα επίλυσης του ονοματολογικού τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανάδειξη, ωστόσο, του διαδόχου του στον πρωθυπουργικό θώκο, Ζόραν Ζάεφ σε εκλεκτό της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θορύβησε τη Μόσχα, που είδε πως ξαφνικά... οι όροι άλλαξαν και τα ηνία πήρε πάλι η Δύση που προωθεί όσο τίποτα το ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογικού, με αντάλλαγμα την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ κι Ε.Ε.

«Ένα μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος βαδίζει προς την ένταξή του στους ισχυρότερους συνασπισμούς της Δύσης. Πρώτα όμως, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για το όνομά του», γράφει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Πρώην ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας με την ονομασία "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας", κράτησε τη συντομευμένη εκδοχή της ονομασίας όταν ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 27 χρόνια. Το γεγονός αυτό πυροδότησε διένεξη με τη γειτονική Ελλάδα, περιοχή της οποίας ονομάζεται Μακεδονία, όπως το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τότε οι δύο χώρες φιλονικούν και η Αθήνα έχει κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο ώστε να εμποδίσει τους νεόφερτους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η διαμάχη ωστόσο περί του νοήματος 2.500 χρόνων ιστορίας οδεύει προς επίλυση, εν μέρει εξαιτίας της πρόκλησης που συνιστά η επανεμφανιζόμενη Ρωσία. Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την ονομασία πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. Στις πιθανές ονομασίες περιλαμβάνονται η "Νέα Μακεδονία", η "Άνω Μακεδονία" και η "Βόρεια Μακεδονία". Άνω του 70% των πολιτών της ΠΓΔΜακεδονίας υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου που διενεργήθηκε από το International Republican Institute’s Center for Insights» επισημαίνει.

Διαβάστε την συνέχεια στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis