Σκόπια: Βομβαρδισμένο τοπίο η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάναβο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 28 ΩΡΩΝ
Σκόπια: Βομβαρδισμένο τοπίο η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάναβο

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η αλβανόφωνη συνοικία στο Κουμάνοβο, στην οποία, τις προηγούμενες δύο ημέρες διεξήχθησαν σφοδρές μάχες μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ένοπλων Αλβανών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Οι κάτοικοι της συνοικίας που την εγκατέλειψαν και επέστρεψαν σε αυτήν αργά χθες το βράδυ, μετά την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και την εξουδετέρωση της ένοπλης ομάδας, κυριολεκτικά δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα από εκρήξεις κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, αρκετά αυτοκίνητα καμμένα ή γαζωμένα από σφαίρες, παντού αίματα, σφαίρες και κάλυκες ήταν η εικόνα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της αλβανόφωνης συνοικίας του Κουμάνοβο και δημοσιογραφικές ομάδες.

Στη συνοικία αυτή του Κουμάνοβο, χθες το βράδυ, είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και οι κάτοικοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους προσπαθούσαν μέσα στο σκοτάδι να τακτοποιήσουν πρόχειρα κάποια πράγματά τους για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, από τις μάχες στη συνοικία του Κουμάνοβο σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι , τους οποίους οι αρχές χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες και 8 αστυνομικοί, ενώ 37 ακόμη αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε, μετά τη λήξη των συγκρούσεων, ότι "τρομοκρατική ομάδα", αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια από "γειτονική χώρα", την οποία δεν κατονόμασε, και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε κυβερνητικά κτίρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα.

Απώτερος στόχος των "τρομοκρατών", σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η ομάδα αυτή των ενόπλων που εισήλθε στα Σκόπια και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία της χώρας του θεωρείται "η πιο επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα στα Βαλκάνια", ενώ επισήμανε ότι οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο δεν είχαν διεθνοτικό χαρακτήρα, καθώς η ομάδα αυτή των "τρομοκρατών" δεν είχε την υποστήριξη του αλβανικού πληθυσμού της χώρας.

Αντίθετα, κάποιοι Αλβανοί κάτοικοι της συνοικίας στο Κουμάνοβο στην οποία σημειώθηκαν οι συγκρούσεις, ανέφεραν ότι αγνοούν την ύπαρξη "τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας" στην περιοχή τους και σημείωσαν ότι η επιχείρηση της αστυνομίας ήταν υπερβολική και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλες "σκοπιμότητες".

newsbomb.gr