Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 03/06/2017

Ο διχασμός της κοινωνίας της ΠΓΔΜ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόμμα VMRO του Νίκολα Γκρουέφσκι, που βρίσκονταν στην εξουσία επί σχεδόν 11 χρόνια. Την τελευταία διετία η χώρα βίωσε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, ενώ επί ένα εξάμηνο μετά τις εκλογές στάθηκε αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Για τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Γιόσιπ Γιουράτοβιτς, ο οποίος γνωρίζει καλά τα Βαλκάνια, «το VMRO δηλητηρίασε την κοινωνία επενδύοντας στον εθνικισμό. Η νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει τώρα να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό και να καθησυχάσει τους εταίρους στο εξωτερικό. Η πολιτική κρίση μπορεί να τερματίστηκε, όμως η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική και κοινωνική κρίση».

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, στην οποία συμμετέχουν και δύο κόμματα της αλβανικής μειονότητας, πρέπει να ασχοληθεί και με τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους, η οποία είναι λίγο-πολύ άγνωστη. Σύμφωνα με στατικά στοιχεία, ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι και το κόμμα του έχουν διογκώσει το δημόσιο χρέος κατά τουλάχιστον 5 δις ευρώ. Για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «Σκόπια 2014», στα πλαίσια του οποίου στήθηκαν εκατοντάδες αγάλματα και κατασκευάστηκαν πολυτελή δημόσια κτίρια, δαπανήθηκαν 700 εκ. ευρώ. Παράλληλα δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά στην στήριξη του πελατειακού κράτους, χάρη στα οποία το VMRO κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία.

Ακόμα ανοιχτό το ζήτημα της ονομασίας

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται ωστόσο και διεθνώς αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης». Κύριο εμπόδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας. Από το 2008 η Ελλάδα μπλοκάρει την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και από το 2009 την ένταξή της στην ΕΕ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ανακοίνωσε ήδη ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου, όπως λέει, βρίσκεται το «μεγαλύτερο πρόβλημα». Αυτό που ωστόσο προέχει είναι να διασφαλιστεί η ηρεμία στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αναζήτηση συμβιβασμού με την Ελλάδα.

Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Τόρστεν Φράι, επιφορτισμένος με την ενημέρωση του γερμανικού κοινοβουλίου για ζητήματα ΠΓΔΜ, πιστεύει ότι όλα εξαρτώνται τώρα από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια. «Γερμανία και ΕΕ βρίσκονται στο πλευρό της ΠΓΔΜ. Αν σημειωθεί πρόοδος, τότε θα αυξηθεί η πίεση στην Αθήνα στο ζήτημα της ονομασίας», δήλωσε ο γερμανός βουλευτής στην DW, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμα πρόωρο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πρώτα η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis