Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:24 | 05/01/2020

Ραγδαία αύξηση σημειώνουν οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία. Υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας απασχολούν καθημερινά τα δικαστήρια και στο 82% περιπτώσεων αυτών ο θύτης είναι ο σύζυγος του θύματος ο οποίος σε ποσοστό 56% ασκεί λεκτική η ψυχολογική βία.

Από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής που απευθύνονται σε συμβουλευτικά κέντρα το 66,7% είναι έγγαμες και οι περισσότερες εξ αυτών άνεργες (ποσοστό 56,69%). Την ίδια ώρα, το σκηνικό της φρίκης που εκτυλίσσεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της οικογενειακής εστίας, αποτυπώνεται στις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδουν τα ελληνικά δικαστήρια, όταν και εφόσον τα θύματα αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Μια από τις πλέον αποτρόπαιες ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας αποτυπώνεται σε απόφαση του Ε' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (1310/2019). Πατέρας καταδικάσθηκε σε 12ετή κάθειρξη, μετά την άγρια κακοποίηση των δυο θυγατέρων του, ηλικίας 12 και 13 ετών, αντίστοιχα. Ο εφιάλτης για τα δυο κορίτσια άρχισε όταν πέθανε η μητέρα τους. Ο πατέρας τους παντρεύτηκε ξανά και από το νέο του γάμο απέκτησε ένα ακόμη παιδί. «Οι σχέσεις του κατηγορουμένου με τις ως άνω θυγατέρες του δεν διαπνέονταν από αισθήματα αγάπης και στοργής» αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου και ξεδιπλώνεται το σκηνικό της φρίκης που έζησαν τα δυο κορίτσια. Τον Νοέμβριο του 2008 ο πατέρας χρησιμοποιώντας ως «πρόφαση», το γεγονός ότι η 13χρονη κόρη του είχε αποβληθεί από το σχολείο, «την οδήγησε σε απόμερο σημείο και απειλώντας την με μαχαίρι που ακούμπησε στο λαιμό της, την εξανάγκασε να ανεχθεί ασελγείς πράξεις, παρά την άρνησή της». Τους επόμενους μήνες ο κατηγορούμενος στράφηκε και στη μικρότερη κόρη, την οποία βίασε δυο φορές. «Ο κατηγορούμενος χτυπούσε συχνά στο σώμα τις ανήλικες θυγατέρες του με κλωτσιές και χαστούκια με τα χέρια του και άλλες φορές με τα διάφορα αντικείμενα, όπως χάρακες και σκουπόξυλα», αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, μία φορά κτύπησε τη μια από τις κόρες του με μαγκούρα με αποτέλεσμα να σπάσει την πλάτη της! «Θα σας σκοτώσω, θα σας στείλω να βρείτε τη μάνα σας, θα σας σπάσω στο ξύλο» ήταν η μόνιμη επωδός του προς τις δυο κόρες του. Η μια μάλιστα από αυτές μη μπορώντας να αντέξει όσα ζούσε είχε πει στον παππού της: «Ή ο πατέρας μου θα πεθάνει ή εγώ θα αυτοκτονήσω».

Ο Άρειος Πάγος, ενώπιον του οποίου προσέφυγε ο κατηγορούμενος για να αναιρέσει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που τον καταδίκασε, έκανε εν μέρη δεκτή την αίτησή του. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο, δέχθηκε ότι πρέπει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση κατά το μέρος που αφορά στην καταδίκη του δράστη για δύο πράξεις ενδοοικογενειακής απειλής κατ' εξακολούθηση, λόγω παραγραφής του αδικήματος. Η εν μέρει, πάντως, αποδοχή της αίτησης του από τους αρεοπαγίτες, δεν αλλάζει το βασικό «πυρήνα» της αρχικής κατηγορίας, η οποία και οδήγησε στη 12ετη κάθειρξη του πατέρα - θύτη.

Κατερίνα Μάνθου

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis