Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 25/06/2020

Ο διοικητής της αστυνομίας στο Τουσόν της Αριζόνα δήλωσε χθες Τετάρτη ότι προτίθεται να παραιτηθεί, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει τον θάνατο ενός ισπανόφωνου κρατούμενου, ο οποίος ακούγεται να λέει “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, την ώρα που ένας αστυνομικός του έχει βάλει χειροπέδες και τον έχει ακινητοποιήσει μπρούμυτα στο έδαφος.

Ο 27χρονος Κάρλος Ίνγκραμ- Λόπες πέθανε στις 21 Απριλίου, αφού αστυνομικός τον κράτησε ακινητοποιημένο σε “πρηνή θέση”, με τα χέρια του πίσω από την πλάτη επί περίπου 12 λεπτά, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας Κρις Μάγκνους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο βίντεο φαίνεται ο Ίνγκραμ- Λόπες να ζητά επανειλημμένα νερό, να κλαίει, να βογκά και να αναπνέει με δυσκολία μέχρι που τελικά σιωπά.

Τρεις αστυνομικοί παραιτήθηκαν λόγω του περιστατικού, εξήγησε ο Μάγκνους, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε, είχαν παραβιάσει πολλούς κανονισμούς. Μάλιστα προσφέρθηκε να παραιτηθεί και ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτή η παραίτησή του.

“Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν τήρησαν τα υψηλά πρότυπα του τμήματος”, τόνισε ο Μάγκνους.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων που ξέσπασαν στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στις 25 Μαΐου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Ίνγκραμ- Λόπες πέθανε από καρδιακή ανακοπή μετά τη χρήση κοκαΐνης και επειδή έπασχε από μεγαλοκαρδία, σύμφωνα με την έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Πίμα.

Ο Ίγκραμ – Λόπες είχε επιτεθεί εναντίον της συντρόφου του δύο ημέρες προτού η γιαγιά του καλέσει την αστυνομία γύρω στη 1 τα ξημερώματα στις 21 Απριλίου για να καταγγείλει ότι “είναι μεθυσμένος και φωνάζει”, εξήγησε ο Μάγκνους.

Ο Ίνγκραμ- Λόπες συμπεριφερόταν “πολύ αλλόκοτα” όταν συνελήφθη και οι αστυνομικοί του έβαλαν χειροπέδες στο γκαράζ του σπιτιού του, πρόσθεσε. Αφού παρατήρησαν ότι δεν αντιδρά του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες για να τον συνεφέρουν, σημείωσε ο Μάγκνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis