Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 04/09/2016

Τη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας καταλαμβάνει, σύμφωνα με τα exit polls, το ευρωσκεπτικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 21%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ (19%). Η ήττα προσλαμβάνει μεγαλύτερο βάρος για την καγκελάριο Μέρκελ καθώς το κρατίδιο αυτό βρίσκεται στην εκλογική της περιφέρεια.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμού που κυβερνά το κρατίδιο, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, συγκεντρώνουν ποσοστό 30,5% των ψήφων. 


Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο κρατίδιο στη βορειοανατολική Γερμανία με μόλις 1,3 εκατ. ψηφοφόρους, όμως οι διαφαινόμενες απώλειες εκεί θα είναι ταπεινωτικές για τη Μέρκελ, καθώς η εκλογική περιφέρειά της βρίσκεται σ' αυτό το κρατίδιο.Την εκλογική αυτή αναμέτρηση, η οποία λαμβάνει χώρα ακριβώς έναν χρόνο μετά την απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα ακολουθήσει σε δύο εβδομάδες μια άλλη σημαντική ψηφοφορία στο Βερολίνο, αλλά και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Άνοδος AfD και σε εθνικό επίπεδο

Το AfD αυξάνει το ποσοστό του και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild. Αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη εβδομάδα, το AfD θα κέρδιζε 12% των ψήφων και θα γινόταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία. 

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το κόμμα θα εξέλεγε βουλευτές στο ομοσπονδιακό γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2013.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες οι Σοσιαλδημοκράτες -που σύμφωνα με τα exit polls θα αναδειχθούν πρώτη δύναμη- υπολείπονταν σημαντικά των Χριστιανοδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις. Ο ιδιαίτερα δημοφιλής νυν πρωθυπουργός και υποψήφιος του SPD Έρβιν Ζέλερινγκ όμως, κατάφερε τελικά να ανατρέψει τα δεδομένα.


«Έχω την αίσθηση και αυτό καταδεικνύουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, ότι οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με αυτή την κυβέρνηση. Προκρίνουν επίσης (…) μια νέα κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται και πάλι οι Σοσιαλδημοκράτες. Και αυτός είναι ο στόχος μου», είπε ο υποψήφιος του SPD.

Κλίμα κατά ισλάμ και προσφύγων 

Ο βασικός αντίπαλός του, νυν υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών Λόρεντς Καφιέ επένδυσε στον προεκλογικό αγώνα περισσότερο στο θέμα της ασφάλειας, ζητώντας ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Μόνον που ο ίδιος φρόντισε ως υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου τα τελευταία 10 χρόνια για ακριβώς το αντίθετο: την κατάργηση θέσεων εργασίας στην αστυνομία. Το κόμμα του κινδυνεύει πλέον να αναδειχθεί μόλις τρίτη δύναμη, πίσω από το ξενοφοβικό AfD και αυτό μολονότι, όπως λέει ο ίδιος «όλα τα προβλήματα που αναδεικνύει το AfD δεν αφορούν το κρατίδιο. Το 80% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι με το περιβάλλον τους, έχουμε μειώσει στο ήμισυ την ανεργία και δεν κάνουμε πια νέα χρέη».

Η συμμετοχή της ίδιας της Άγκελα Μέρκελ σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος στην πολιτική της πατρίδα δε βοήθησε ιδιαίτερα.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία και ο υποψήφιός της Λάιφ Έρικ Χολμ της μία άκρως εκκεντρική φιγούρα, πρώην ραδιοφωνικός παραγωγός που κυκλοφορεί με κοντομάνικα και τζιν στέκεται στην αντιευρωπαική όχθη με την ρητορική του να ξεκινά και να καταλήγει πάντα στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού. 

Έχει κατηγορήσει τη Μέρκελ πως με τις πολιτικές της ούτε λίγο ούτε πολύ εξώθησε τους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ του Brexit. Ο Χολμ υποστηρίζει πως  επί των ημερών της οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν μετατοπιστεί προς τα αριστερά με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στην δεξιά πλευρά του πολιτικού σκηνικού. Κομμάτι που θέλει να οικειοποιηθεί το AfD ζητώντας από τους «μικρομεσαίους πατριώτες» να συνταχθούν στις γραμμές του.

Ακόμη και η προαναγγελία κομματικού στελέχους ότι εντός της τοπικής Βουλής το AfD θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νεοναζιστικό NPD -που αναμένεται να μείνει όμως εκτός τοπικής Βουλής- δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία του κόμματος που αναμένεται να λάβει πάνω από το 20% των ψήφων.

 

 

 

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis