Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:43 | 23/10/2020

Μάχιμοι αστυνομικοί μετατρέπονται σε κοινωνικούς λειτουργούς και επιφορτίζονται με την φρούρηση ανήλικων μεταναστών σε δωμάτια νοσοκομείων. Πρόκειται για ανήλικους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα ασυνόδευτοι και αφού συλληφθούν για μικροπαραβατικότητα, καταλήγουν με εντολή της εισαγγελίας ανηλίκων στο δωμάτιο κάποιας παιδοψυχιατρικής κλινικής.

Το φαινόμενο προβληματίζει έντονα τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, καθώς βλέπουν διαρκώς να λιγοστεύουν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο δρόμο για να προστατεύουν τον πολίτη. «Ειδικά αυτή την περίοδο που ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση δεν περισσεύει κανένας αστυνομικός. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για έναν σκοπό ξένο προς τα καθήκοντά μας» σημειώνει στο Thestival ο Αλέξανδρος Σφελινιώτης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προβλέπει ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες όταν συλλαμβάνονται για παραβατική συμπεριφορά, όπως κλοπές και διαρρήξεις, οδηγούνται σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων. Δυστυχώς, όμως η εύρεση δομής φιλοξενίας δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση ο ανήλικος μετανάστης οδηγείται σε παιδοψυχιατρική κλινική κάποιου νοσοκομείου και τίθεται σε προστατευτική φύλαξη.

Αστυνομικοί αποσύρονται από τις περιπολίες και φρουρούν θαλάμους

Κάθε ανήλικος που μπαίνει σε προστατευτική φύλαξη στο νοσοκομείο απασχολεί τρεις βάρδιες αστυνομικών ανά ημέρα. Εάν βρεθούν σε έναν θάλαμο δύο ανήλικοι τότε βάσει πρωτοκόλλου φυλάσσονται από τρεις αστυνομικούς, άρα απασχολούν εννέα αστυνομικούς το εικοσιτετράωρο.

«Λόγω έλλειψης προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, η φύλαξη αυτών των ασυνόδευτων ανηλίκων στα νοσοκομεία γίνεται και από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν λιγότερα περιπολικά για την αστυνόμευση της πόλης μας. Τυγχάνει κάποιες μέρες να διατίθενται έως και 36 αστυνομικοί το εικοσιτετράωρο για προστατευτική φύλαξη αυτών των ανηλίκων στα νοσοκομεία της πόλης μας» επισημαίνει στο Thestival ο κ. Σφελινιώτης, ο οποίος υπηρετεί στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικοί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαίδευση, μιας και δεν είναι αυτός ο ρόλος τους, για να παρέχουν στους συγκεκριμένους ανήλικους την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται.

thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis