Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:59 | 05/07/2016

«Χάρτες» με τα υπό... ανακαίνιση σπίτια ενόψει καλοκαιρινών διακοπών των ενοίκων, και με αυτά που είχαν ήδη αδειάσει, είχε η πολυπλόκαμη σπείρα των Γεωργιανών. Δίπλα στους σημασμένους στόχους κατέγραφαν πληροφορίες για τους ενοίκους και τους τύπους των κλειδαριών στις πόρτες τους. Είχαν και μία ξεχωριστή... λίστα στόχων που αφορούσε αυτή των ληστειώνηλικιωμένων ενοίκων διαμερισμάτων του κέντρου της Αθήνας.

Δέκα σπίτια, κατά μέσο όρο την ημέρα, χτυπούσαν τα μέλη της Γεωργιανής μαφίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Είχαν προγραμματίσει σωρεία διαρρήξεων τους καλοκαιρινούς μήνες εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ενοίκων. Είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών. Αν τους αφήναμε θα είχαν... αλώσει την Αττική» τόνισε ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης.

Συνολικά συνελήφθησαν 30 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή άλλων 125 μελών της, τα οποία αναζητούνται, εξιχνιάστηκαν τέσσερις ληστείες και 137 κλοπές σε οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε τουλάχιστον 50 ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις. Εκτιμάται ότι, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, ξεπερνά το ποσό των 2.000.000 ευρώ. «Ορμητήριο» της σπείρας ήταν η πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, καθώς και 16 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Τα κλοπιμαία τα ρευστοποιούσαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή του Ελαιώνα και σε ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας. Τα μετρητά που αποκόμιζαν από τις ληστείες και διαρρήξεις τα έστελναν άμεσα μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στην Γεωργία.

 Η δράση της συμμορίας φαίνεται να ξεκινά το 2010 και αποτελείτο από  Γεωργιανούς, τέσσερις Αλβανούς και έναν Βούλγαρο.Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ανανεώνονταν διαρκώς, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί για παρόμοια αδικήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός απο τους συλληφθέντες ο οποίος είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού, τον Μάρτιο του 2016,  παραβιάζοντας τριήμερη αδεια, και επέστρεψε στην σπείρα για να συνεχίσει τις κλοπές και τις διαρρήξεις.

 Σε κάποια από τα 16 σπίτια, στα οποία εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών, εντοπίστηκε και το... προπονητήριο διάρρηξης κλειδαριών και θυρών ασφαλείας. Χαρακτηριστικό της εξειδίκευσης είναι το γεγονός ότι εντοπίστηκαν κομμάτια από πόρτες και «αγορασμένες» κλειδαριές ασφαλείας... νέας γενιάς, πάνω στις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν πρακτική εξάσκηση!

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια, αποθήκες-καβάντζες στο εσωτερικό των οποίων βρέθηκε μεγάλος αριθμός κλοπιμαίων, όπως κοσμήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι από τις ελάχιστες φορές που σχηματίζεται δικαστικός φακελος με τόσους κατηγορουμένους για συμμετοχή σε μαζικές κλοπές και διαρρήξεις. Τα μέλη της σπείρας φαίνεται να είχαν χωρίσει σε «τομείς» την Αθήνα προβαίνοντας σε δεκάδες κλοπές-διαρρήξεις σπιτιών κάποιες από τις οποίες είχαν μετατραπεί σε ληστείες, καθώς στο εσωτερικό τους βρίσκονταν οι ένοικοι που ακινητοποιήθηκαν από τους δράστες. Η σπείρα χωρίζονταν σε ομάδες των 4-5 ατόμων, που είχαν κεντρικό συντονισμό και άμεση συνεννόηση ανάμεσά τους.

 Σε μία περίπτωσης στις 19 Δεκεμβρίου 2015 μέλη της σπείρας με την συνδρομή δύο οικιακών βοηθών από τη Γεωργία, που φρόντιζαν έναν ηλικιωμένο, μπήκαν σε διαμέρισμα στη Ν. Σμύρνη. Έδεσαν με μονωτική ταινία τον ηλικιωμένο, και στη συνέχεια άρπαξαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ. Στις 7/12/2015 μπήκαν σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, όπου με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν την ένοικο και αφαίρεσαν 1.400 ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή. Με παρόμοιο τρόπο διέπραξαν δύο ακόμη ληστείες στην Κυψέλη και του Ζωγράφου.

 Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,     κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, τέσσερα  πιστόλια (ρέπλικα), χάρτες-σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passé a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση».

 

 

 

 

Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέλη της συμμορίας κατά τη διάρκεια συλλήψεων ή δικών, απέφευγαν να δηλώνουν την πραγματική τους διεύθυνση, ενώ δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς και εθνικότητα (κυρίως βουλγαρική). Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, το απόγευμα του Σαββάτου, γέμισαν τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγούμενοι στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στην τακτική ανάκριση.

 

 

 

 

 
www.thetoc.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis