Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:15 | 24/06/2019

Βιοµηχανία... απάτης αποκαλύφθηκε από την Αστυνοµία, η οποία «ξήλωσε» κύκλωµα που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισµένη µηχανή εξαπατώντας µε διάφορα τεχνάσµατα εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες και αποκοµίζοντας συνολικά κέρδη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Οι απατεώνες εντόπιζαν µέσω Διαδικτύου τα θύµατά τους, τα οποία ήταν συνήθως πωλητές πάσης φύσεως εµπορευµάτων, προϊόντων και αυτοκινήτων. Κατόπιν, τα προσέγγιζαν τηλεφωνικά και προσποιούµενοι τους ενδιαφερόµενους αγοραστές κατόρθωναν να κλείσουν συµφωνία για την αγοραπωλησία.

Το επόµενο βήµα τους ήταν να φτιάξουν πλαστά αποδεικτικά κατάθεσης χρηµάτων σε τραπεζικούς λογαριασµούς που ανήκαν πάντα σε διαφορετική τράπεζα από αυτήν που υποδείκνυε το θύµα. Εστελναν µε e-mail το ψεύτικο αποδεικτικό, έπειθαν τους επιχειρηµατίες ότι έχουν καταθέσει τα χρήµατα και έτσι λάµβαναν το εµπόρευµα χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Η κοµπίνα των δύο ηµερών

Αστυνοµικές πηγές εξηγούν ότι ουσιαστικά εκµεταλλεύονταν τη διαδικασία του τραπεζικού συστήµατος µε την ονοµασία «βαλέρ», κατά την οποία το χρηµατικό ποσό πιστώνεται στο λογαριασµό του δικαιούχου δύο ηµέρες µετά την καταβολή του από τον αγοραστή. Με αυτόν τον τρόπο τα µέλη του κυκλώµατος παραλάµβαναν το εµπόρευµα προτού οι πωλητές αντιληφθούν την απάτη.

[custom:google-ads]

Ενδεικτική είναι η κατάθεση που έδωσε στους αστυνοµικούς του Τµήµατος Ασφαλείας Αλίµου ένα από τα θύµατα: «Με πήρε τηλέφωνο και παρήγγειλε ξηρούς καρπούς αξίας 5.000 ευρώ. Μου είπε ότι θα έβαζε τα χρήµατα, αλλά είχε λογαριασµό σε διαφορετική τράπεζα από τη δική µου και άρα λόγω του “βαλέρ” θα έπρεπε να περιµένω δύο ηµέρες. Επειδή µου είπε ότι βιαζόταν να παραλάβει το εµπόρευµα, έστειλε έναν οδηγό ταξί και παρέλαβε αµέσως τους ξηρούς καρπούς. Τρεις ηµέρες µετά διαπίστωσα ότι τελικά δεν είχε βάλει ποτέ τα χρήµατα, ενώ το τηλέφωνο που µου είχε αφήσει ήταν πάντα κλειστό.

Οταν έψαξα µέσω των τιµολογίων που είχαµε κόψει να βρω µια άκρη, τότε εντόπισα τα στοιχεία ενός ανθρώπου από τη Χίο, τον οποίον όµως όταν πήρα τηλέφωνο όχι µόνο δεν ήξερε τίποτα, αλλά µου είπε ότι ήταν πολλοί άλλοι που τον είχαν πάρει τηλέφωνο για τον ίδιο ακριβώς λόγο». Η ΕΛ.ΑΣ. δεχόταν τη µία καταγγελία µετά την άλλη από επιχειρηµατίες που είδαν το εµπόρευµά τους να εξαφανίζεται.

Οι απατεώνες αφού έπαιρναν στα χέρια τους τα εµπορεύµατα, στη συνέχεια τα µεταπωλούσαν κερδίζοντας σηµαντικά ποσά. Το γεγονός ότι δεν πλήρωναν για να τα αποκτήσουν τους έδινε το πλεονέκτηµα να τα πωλούν σε εξευτελιστικές τιµές, µε αποτέλεσµα να καταφέρνουν πολύ γρήγορα να βρίσκουν ενδιαφερόµενους αγοραστές.

Σε µια περίπτωση παρέλαβαν έναν τόνο πιπέρι, που άλλαξε χέρια µέσα σε λίγες ηµέρες. Ετσι, έπειτα από µεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής συνελήφθησαν 14 άτοµα σε Ασπρόπυργο, Μενίδι, Γέρακα, Κορυδαλλό, Αργολίδα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται 18 συνεργοί τους, εις βάρος των οποίων σχηµατίστηκε δικογραφία κακουργηµατικού χαρακτήρα.

Τα «παρατσούκλια»

Το κύκλωµα δρούσε τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσαν θύµατα πωλητές απ’ όλη την Ελλάδα. Τα αρχηγικά µέλη συνοµιλούσαν µεταξύ τους µε κωδικές ονοµασίες προκειµένου να µη γίνονται αντιληπτά από τις Αρχές.

Οπως δήλωσε ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος, «τα ιδιαίτερα γνωρίσµατά τους ήταν: Η συνεχής αλλαγή τηλεφωνικών συνδέσεων και συσκευών. Μάλιστα, οι συνδέσεις ήταν δηλωµένες κατά κανόνα σε “πλασµατικά” ονόµατα αλλοδαπών. Η µεταξύ τους επικοινωνία γινόταν µε “παρατσούκλια” αντί των πραγµατικών ονοµάτων.

Τα µέτρα αντιπαρακολούθησης και εποπτείας του χώρου κατά την παραλαβή των εµπορευµάτων ή προϊόντων από τους παθόντες». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην κατοχή τους βρέθηκαν 250 κάρτες SIM και 15 κινητά τηλέφωνα. Αστυνοµικές πηγές προσθέτουν ότι τα πιο συνηθισµένα «παρατσούκλια» που χρησιµοποιούσαν ήταν τα «Ανιψιός», «Θείος», «Μάγδας» και «Μπαλαµπάνης».

Μέχρι στιγµής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 255 απάτες, ενώ η έρευνα της Αστυνοµίας συνεχίζεται για την εξακρίβωση και άλλων περιπτώσεων. Οι αστυνοµικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής εκτιµούν ότι το επόµενο διάστηµα θα αυξηθεί ο αριθµός των βεβαιωµένων θυµάτων.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis