Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:17 | 06/03/2020

Σε μήκος 30 χιλιομέτρων, κυρίως στην περιοχή Πέταλο Εβρου, θα εκτείνεται ο νέος φράχτης στην ελληνοτουρκική μεθόριο που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων που ωθούνται από το καθεστώς Ερντογάν. Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη περιοχή είχε επισκεφτεί προσφάτως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που παρακολουθεί και τα σχέδια για την κατασκευή του νέου «τείχους» του Εβρου.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», θα υπάρξει ενίσχυση του υπάρχοντα φράκτη, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που είχε κατασκευασθεί την περίοδο 2011-2012, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιών κι όπου υπάρχει τους τελευταίους μήνες η «πολιορκία» από χιλιάδες αλλοδαπούς. Οπως επεσήμανε ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη «η κατασκευή του νέου φράκτη, σε μήκος σχεδόν τριπλάσιο από τον προηγούμενο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Εχουν ήδη υπάρξει πολυήμερες αυτοψίες κι έχουν εντοπισθεί τα ευάλωτα σημεία. Ισως σε ορισμένα σημεία είναι ψηλότερος από τον υπάρχοντα. Θα θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα σύνορα της χώρας και θ αποτελέσει την απάντηση των αρχών ασφαλείας στην τουρκική προκλητικότητα»

Το κόστος του εν λόγω νέου φράκτη υπολογίζεται σε 10-15 εκατ. ευρώ και το σχετικό ποσό αναμένεται να καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι, παρότι υπήρχε σχετική συμφωνία και στην περίπτωση του τμήματος Βύσσας – Καστανιών (κόστους περίπου 4.800.000 ευρώ ) που κατασκευάσθηκε προ οκταετίας, τελικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει στην σχετική χρηματοδότηση με το σκεπτικό ότι «η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή». Τότε μάλιστα είχαν προκληθεί και πολλές αντιδράσεις στην ανέγερση του συγκεκριμένου φράκτη.

Την ίδια ώρα λεωφόρος Κατεχάκη αποστέλλει στην περιοχή νέες ομάδες των ΕΚΑΜ ως «απάντηση» στην αποστολή οπό πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας προκειμένου να «μπλοκάρουν» την οπισθοχώρηση των προσφύγων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχαν κατασκευασθεί έργα «οχύρωσης» του Εβρου με ειδικές κατασκευές εντός του ποταμού, για την μη προσέγγιση λέμβων που μπορεί να μεταφέρουν αλλοδαπούς ή των «ζόντιακ» που θα χρησιμοποιούν οι 1000 Τούρκοι κομάντος.

Πηγή:  tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis