Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 05/02/2020
Αθώους έκρινε το δικαστήριο τον τέως πρόεδρο του ΟΛΠ, κάπτεν Φου, Φου Τσενγκ Κιού τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Γιώργο Ανωμερίτη και τον τότε αρχηγό Επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού.
 
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση σχετίζεται με ένα κατασχεμένο, ελληνικών συμφερόντων πλοίο που κατέληξε για scrap-παλιοσίδερα στην Τουρκία, με τον τέως Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να διατάζει την επιστροφή του στα Ψαρά λόγω του παράνομου απόπλου του από το λιμάνι του Πειραιά.
 
Ο πλοιοκτήτης είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του Σταμάτη Ράπτη για παράβαση καθήκοντος. Ο αθωωθείς τέως Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος εξ' αρχής υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε βάρος του, υπογραμμίζοντας πως η που δόθηκε από την πλευρά του ήταν προς διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.
Το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά από το 2013 και έφερε βάρη περί τα 25.000.000 ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2017 δόθηκε προθεσμία 15 ημερών να απομακρυνθεί, αφού κρίθηκε ως επικίνδυνο και επιβλαβές. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθούσε η προβλεπόμενη διαδικασία εκποίησης του με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, και το τίμημα θα πήγαινε στους δανειστές.
 
Τον Δεκέμβριο του 2017 παρασύρθηκε από τα ρεύματα και στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε από ιδιωτικό ναυπηγείο. Ακολούθως έλαβε άδεια απόπλου για την Τουρκία, όπου άλλαξε όνομα και έγινε παλιοσίδερα. Η πλοιοκτησία υποστήριξε ότι όλα έγιναν νόμιμα, ωστόσο η άλλη πλευρά είχε διαφορετική άποψη.
 
Το 2018 περιήλθε στο Γραφείο του τότε Λιμενικού Σώματος και στο Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, έγγραφη καταγγελία του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, για παράνομη άδεια απόπλου προς λιμένα εξωτερικού του πλοίου λόγω κατασχέσεων που είχαν επιβληθεί σε αυτό από την ΟΛΠ Α.Ε., ζητώντας την ανάκληση της άδειας απόπλου και την επιστροφή του πλοίου στον Πειραιά.
 
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο η πλευρά των μηνυμένων, γνωστοποιήθηκε πως στο πλοίο είχαν επιβληθεί αναγκαστικές κατασχέσεις και δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απόπλου προς διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος.
 
Ακολούθως δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να κατευθυνθεί το πλοίο προς τα Ψαρά που ήταν και ο πλησιέστερος λιμένας καταφυγής τον οποίο είχε επιλέξει ο κυβερνήτης του ρυμουλκού που ρυμουλκούσε το πλοίο. Την ίδια ώρα, για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας δόθηκε εντολή απόπλου για τα Ψαρά και στο Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 080, που ήταν ελλιμενισμένο στη Χίο.
 
Λίγο αργότερα, από την ημερομηνία που έδωσε την εντολή ο Αρχηγός Λ.Σ., εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
 
Τελικά το δημόσιο συμφέρον διασφαλίστηκε με την έκδοση της από 01/02/18 προσωρινής διαταγής του επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ΟΛΠ Α.Ε. κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis