Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 09/05/2018

Χαιρετίζω τις εργασίες της ετήσιας τακτικής συνέλευσης της ένωσης μας.

Δεν θα ασχοληθώ με τα πολλά άλλα φλέγοντα θέματα που αναπτυχθηκαν από άλλους ομιλητές, άλλα μόνο με το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς το θεωρώ ως τη μητέρα των μαχών και αιτια πολλων προβληματων. Και δυστυχώς θα γίνω δυσάρεστος για πολλους, και για μας τους αξιωματικους. Ποσοι ειναι αυτη τη στιγμη οι αστυνομικοι οι οποιοι δεν εκτελουν καθαρα αστυνομικο εργο, εννοωντας να διωκουν το εγκλημα; Συμφωνα με την Εκθεση Εργου ΕΛ.ΑΣ του ετους 2017,  105.000  αστυνομικοι διατεθηκαν σε μετρα για πορειες -διαδηλωσεις, 104.000 αστυνομικοι σε αθλητικες εκδηλωσεις, συνολο περιπου 210.000. Αλλες 200.000 περιπου διατεθηκαν σε φυλαξεις συμφωνα με την πληροφορηση μου.  400.000 αστυνομικοί σε ετήσια βάση διατέθηκαν για λήψη μέτρων σε πορείες διαδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα, φύλαξη επισήμων και ευπαθών στόχων. Αν συγκρινει κανεις τις Εκθεσεις Εργου ΕΛ.ΑΣ ετων 2016 και 2017, οι αστυνομικοι που διατεθηκαν σε πορειες διαδηλωσεις και αθλητικες εκδηλωσεις το 2017 ειναι και κατα 60.000 λιγοτεροι. Υπαρχει οριο σ'αυτο; Αυτο ειναι ερωτημα για την πολιτικη αλλα κυριως για την φυσικη ηγεσια μας, εννοωντας ολους τους ανωτατους και ανωτερους αξιωματικους, οσους δηλαδη διατασσουν οι σχεδιαζουν διαθεση αστυνομικων σε καθε ειδους μετρα. Που είναι οι αστυνομικοί που εξοικονομήθηκαν από την αναδιάρθρωση; Υποτιθεται οτι ειναι συνολικα 500 αστυνομικοι. Μήπως είναι χαμένοι μέσα στους 400.000 που ανέφερα;

Η ελληνική αστυνομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, σε ένα σταυροδρόμι. Έχει έρθει η ώρα να επιλέξουμε μεταξύ δυο μοντέλων αστυνόμευσης: ή το μοντέλο στατικών φυλάξεων το οποίο εφαρμόζει η αστυνομία εδω και δεκαετίες, όπου κατασπαταλάται η δύναμη, παράγοντας ελάχιστο έργο σε σχέση με αυτό που δυνητικά μπορεί ή το μοντέλο εποχούμενης αστυνόμευσης, που αξιοποιεί πραγματικά τις δυνατότητες της και θα παρεξει ουσιαστικά στον πολίτη το πολυπόθητο αγαθό της ασφάλειας.
Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται να εφαρμοστούν και τα 2 μοντέλα μαζί. Δεν επαρκούν οι αστυνομικοί για να γίνει αυτό. Τα Τμήματα και γενικα οι μαχιμες υπηρεσιες στενάζουν. Δεν μπορεί ταυτόχρονα το Τμήμα να διαθέτει αστυνομικούς σε φυλαξεις, σε μέτρα τάξης και ασφαλείας, στην διαχείριση μεταναστευτικών ροών, να βγάζει περιπολίες, να εξαρθρώνει σπείρες εγκληματιών, να εξυπηρετεί τον πολίτη ανελλιπώς και χωρίς χρονοτριβή, να δίνει τις ημερήσιες αναπαύσεις σύμφωνα με την νομοθεσία και να χορηγεί τις άδειες στο προσωπικό. Δεν μπορεί, κύριοι, ο διοικητής του Τμήματος να κόψει τον λαιμό του για να βρει λύση. Έχει έρθει η ώρα η πολιτικη και φυσικη ηγεσια να συνδραμει τον διοικητη και έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Επίσης, επιτέλους, σταματήστε εν ετει 2018 να μεταχειρίζεστε τον αστυνομικό σαν κώνο. Τόσοι αστυνομικοί τοποθετημένοι πάνω στο δρομολόγιο μετακίνησης ενός επισήμου εξυπηρετούν κάτι; Δεν μπορούν να αντικατασταθούν από πολύ λιγότερους, που θα είναι πληρώματα περιπολιών; Θα επικαιροποιηθουν κάποια στιγμή τα σχέδια ασφαλείας επισημων που χρονολογούνται από το 2004 ή κάποια, στην καλύτερη περίπτωση, από την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτο αφορα ολους τους αξιωματικους, γιατι εμεις διατασσουμε και τους ανωτερους και ανωτατους αξιωματικους ακομα περισσοτερο. Απαλλάξτε μας από την αρμοδιότητα τάξης και ασφαλείας από το εσωτερικό των αθλητικών εγκαταστάσεων και ορίστε την Γενική Διεύθυνση Επισήμων ως την μόνη αρμόδια για την ασφάλεια και φύλαξη επισήμων και ευπαθών στόχων είτε κατά την κίνηση είτε κατά την διαμονή. Ιδρύστε επιτέλους το Τμήμα Προστασίας Ακίνητων Στόχων, το οποίο να στελεχώσετε με αστυνομικούς που θα έχετε μετακινήσει στην Γενική Επισήμων και όχι από αστυνομικούς που υπηρετούν σε Τμήματα, και οι οποίοι φαίνονται στην οργανική δύναμη των Τμηματων, και ειναι κρυμμενοι.

Συμπερασματικά, και κλείνοντας ,θέλετε να υπάρξει δραματική μείωση της εγκληματικότητας; Αφήστε το Τμήμα και τις μάχιμες υπηρεσίες να δουλέψουν κι αφουγκραστείτε τους διοικητες τους που είναι στην πρώτη γραμμή.
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis