Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 09/02/2020

Σε προνομιακή χώρα δραστηριοποίησης μαφιών έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, με τα εγκληματικά δίκτυα να έχουν απλώσει τα «πλοκάμια» τους σε όλες τις έκνομες δραστηριότητες. Κυριότερο πεδίο δράσης η διακίνηση ναρκωτικών, με τελευταία περίπτωση τον έναν τόνο και διακόσια κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν σε σπίτι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Από τη χώρα μας, που ουσιαστικά αποτελεί «κομβικό» σημείο διακίνησης ναρκωτικών, η κοκαΐνη θα διοχετευόταν σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική.

[custom:google-ads]

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό- μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί σε χώρα «transit» διακίνησης παράνομων μεταναστών και προσφύγων, με τα κυκλώματα να πλουτίζουν και να παρέχουν γενναίους μισθούς στα μέλη τους. Το δικό τους μερίδιο στην πίτα του οργανωμένου εγκλήματος διεκδικούν η ρωσική, η αλβανική και η γεωργιανή μαφία.

Ο ληστής που έγινε ο leader της κόκας στην Ελλάδα

Ηγετικό μέλος της μαφίας της κόκας με έδρα την Καραϊβική στη χώρα μας, είναι ο Αλβανός, Σαντέρ Πεμάι. Ο 41χρονος ξεκίνησε την εγκληματική του πορεία από ένοπλες ληστείες, μάλιστα στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 είχε εμπλακεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στον Βύρωνα όπου είχε εκτοξεύσει και χειροβομβίδες. Τότε είχε σκοτωθεί ένας εργάτης και είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί. Ο Πεμάι συνελήφθη έκτοτε ακόμη πέντε φορές, για ένοπλες ληστείες, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ είχε στο ενεργητικό του και τρεις αποδράσεις. Το 2015 συνελήφθη για διακίνηση κοκαΐνης, αποφυλακίστηκε το 2019 και σήμερα πλέον αναζητείται ως ο «εγκέφαλος» μεταφοράς κοκαΐνης στην Ελλάδα.

Ο Πεμάι είναι μια ενδεικτική περίπτωση Αλβανού μαφιόζου που ανελίχθηκε στην πυραμίδα της μαφίας των ναρκωτικών στη χώρα, ξεκινώντας από χαμηλά.  Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ταχύρρυθμης αναβάθμισης ποινικών στις ανώτερες βαθμίδες της μαφίας, ήταν αυτή των 10 Ελλήνων που συνελήφθησαν  ανοιχτά της Γαλλίας το 2018 για μεταφορά 2 τόνων κοκαΐνης αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ! Τα ναρκωτικά προορίζονταν για την Ελλάδα, αλλά οι Αρχές παρακολουθούσαν την πορεία του φορτίου και εντόπισαν τους εμπλεκόμενους τη στιγμή που ξεφορτώνονταν τα ναρκωτικά στον Ατλαντικό ωκεανό. Οι μαφίες των ναρκωτικών είναι υπεράνω εθνικότητας, καθώς είναι μια ιδιαιτέρως επικερδής δραστηριότητα που όλοι θέλουν να έχουν ποσοστό κέρδους. 

H «πολυπλόκαμη» αλβανική μαφία

Η αλβανική μαφία, είναι από τις πλέον δραστήριες που κινείται στα χνάρια της «Ντραγκέτα», της αδίστακτης μαφίας της Καλαβρίας. Η αλβανική μαφία, έχει κατακτήσει κυρίαρχη θέση στη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς τόνοι κάνναβης φτάνουν στην Ελλάδα είτε μέσω των χερσαίων συνόρων είτε με ταχύπλοα σκάφη μέσω Κέρκυρας. Χαρακτηριστική περίπτωση ο εντοπισμός ενός τόνου κάνναβης κρυμμένος στη βραχονησίδα Πιπέρι κοντά στην Αλόννησο. Τα μέλη του αλβανικού καρτέλ ναρκωτικών θα μετέφεραν στην Τουρκία την κάνναβη και θα φόρτωναν μεγάλη ποσότητα ηρωίνης που θα μετέφεραν στην Αλβανία και στη συνέχεια θα διοχέτευαν στην Ευρώπη. Οι Αλβανοί μαφιόζοι, δραστηριοποιούνται επίσης στην «προστασία νυχτερινών κέντρων», στην εκμετάλλευση παράνομων οίκων ανοχής, το εμπόριο όπλων με την αθρόα μεταφορά Καλάσνικοφ.

H αδίστακτη γεωργιανή Μαφία και οι «Vor»

Από τις πλέον δραστήριες και ενεργές μαφίες στη χώρα μας είναι η γεωργιανή. Διαπιστωμένα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα η παρουσία περισσότερων από 100 ηγετικών στελεχών που φέρουν τον τίτλο,  «Vor V Zakone», δηλαδή «κλέφτες του νόμου». Στην Ελλάδα έχει εξακριβωθεί η δράση τριών διαφορετικών φατριών της γεωργιανής μαφίας, που εκτός από την εγκληματική τους δράση, έχουν και ανοιχτό πόλεμο μεταξύ τους, με πολλές εκτελέσεις ατόμων. Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων έχει συλληφθεί ο Εντζελάντζε Γκεόρτζι, που είχε το προσωνύμιο «Τάβα» και είχε συστήσει εγκληματική ομάδα που είχε πραγματοποιήσει πλήθος διαρρήξεων. Στην κατοχή του βρήκαν μάλιστα και σχετικό μετάλλιο της γεωργιανής μαφίας που είχε απονεμηθεί για τις πράξεις του.  Η γεωργιανή μαφία διατηρεί ένα άριστο δίκτυο πληροφοριών, αποτελούμενο από εργαζόμενους και κυρίως οικιακές βοηθοί. Διόλου, άλλωστε, τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως από τις 5.000 διαρρήξεις που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, το 40% τις διαπράττουν Γεωργιανοί, που είναι  γνωστοί στις αστυνομικές Αρχές για τη σκληρότητά τους. Τα μέλη της μαφίας, δεν διστάζουν να σκοτώσουν, να γρονθοκοπήσουν ή ακόμη και να «σιδερώσουν» τα θύματά τους, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα και κοσμήματα. Οι κυριότερες μαφίες των Γεωργιανών, είναι «Το γκρουπ του Κουτάισι», το «γκρουπ της Τιφλίδας» και το «γκρουπ των Μεγκρέλιαν». 

Η ρωσική μαφία των όπλων και των λαθραίων τσιγάρων

Η δράση της ρωσικής μαφίας, έχει το ίδιο μοντέλο πυραμίδας και τίτλων τιμής για τα ηγετικά στελέχη της. Άλλωστε, ο τίτλος «Vor V Zakone» αποδόθηκε αρχικά στα μέλη της μαφίας της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την πτώση του καθεστώτος, βασικά στελέχη της μαφίας, διασκορπίστηκαν σε όλη την Ευρώπη, κτίζοντας δικά τους εγκληματικά δίκτυα με βάσει την... τεχνογνωσία που κατείχαν και ανέλαβαν ηγετικές θέσεις στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, στο εμπόριο όπλων και στο  trafficking, με τη στρατολόγηση και μετακίνηση γυναικών. Αυτό το πέτυχαν ή με απαγωγές γυναικών, με δόλο, ή με απατηλές υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή.

Η μαφία του Μαυροβουνίου

Μια ακόμη αδίστακτη μαφία με δράση στη χώρα, ως «αντιπροσωπεία» είναι αυτή της μαφίας του Μαυροβουνίου. Με τις αντίπαλες ομάδες Σκάλιαρι και Καβάτσκι, να βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο. Τελευταία θύματα τα ηγετικά μέλη της Σκάλιαρι, Στέβαν Σταμάτοβιτς και Ιγκόρ Ντέντοβιτς. Κύρια δραστηριότητα των δύο φατριών είναι η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης σε χώρες της Ευρώπης, η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, ενώ παλαιότερα είχε διαπιστωθεί και η εμπλοκή τους σε διακίνηση λαθραίων καυσίμων, δραστηριότητα την οποία φέρεται να έχουν εγκαταλείψει.

Η ιταλική μαφία και οι Τούρκοι δουλέμποροι

Ανά διαστήματα οι ελληνικές Αρχές έχουν διαπιστώσει την παρουσία και δράση μελών της ιταλικής Καμόρα στη χώρα μας με δίκτυο λαθρεμπόρων που εισήγαν ναρκωτικά και τσιγάρα. Είχε, μάλιστα, διαπιστωθεί από τις ιταλικές Αρχές κατά το παρελθόν, πως η Ελλάδα ήταν διακομιστικό κέντρο μεταφοράς λαθραίων από τις ιταλικές ακτές στα ελληνικά παράλια και από εκεί στην Τουρκία. Είναι αξιοσημείωτο πως οι εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνούν τις 5.000, με την πλειοψηφία αυτών, να έχουν δράση, άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγάλη, σε περισσότερες από μια χώρες. Υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφουν έσοδα που ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ, μόνο  από τη διακίνηση ναρκωτικών και ειδών παρεμπορίου. Απροσδιόριστη, πάντως, παραμένει μέχρι στιγμής, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατή μια τεκμηριωμένη ανάλυση των στοιχείων, που αφορά τις μαφίες που δραστηριοποιούνται στην διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και τον Έβρο, προς την Ελλάδα.

Του Μιχάλη Τεζάρη

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis