Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:46 | 16/04/2015

Οι «γραφειοκράτες» της Frontex, δίνουν αλληλεγγύη στα «λόγια», είναι επαναπαυμένοι στη συνθήκη του Δουβλίνου που υπαγορεύει την παραμονή των μεταναστών στην πρώτη χώρα εισδοχής, ενώ περιορίζονται στη «βοήθεια» ενός σκάφους στο Αιγαίο, ενός κλειστού φορτηγού στα χερσαία σύνορα και ενός Ιταλικού αεροσκάφους στη Δυτική Ελλάδα, καταγγέλλουν καυστικά συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος για την «εξωτερική βοήθεια» των Ευρωπαίων.

Την ίδια ώρα, 8 στους 10 μετανάστες, που συλλαμβάνονται, κατά τη διάρκεια του "διαχωρισμού", σε πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες, δηλώνουν πως είναι από τη Συρία, με τις αρχές να δυσκολεύονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία και τη "δήλωση" καταγωγής τους.

Ψεύτικη συμπόνοια

Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο με την μαζική έλευση «καραβανιών» μεταναστών στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια σε μέσα και προσωπικό για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. «Μας χτυπούν με ‘συμπόνοια’ στην πλάτη, έχοντας δεμένο τον ‘γάϊδαρό’ τους αφού βάσει των συμφωνιών οι μετανάστες μένουν στη χώρα που εισέρχονται και δεν υπάρχει κίνδυνος μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» δηλώνουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Οι περισσότεροι φαίνεται να παραγνωρίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα, δεν επιθυμούν την παραμονή τους εδώ αλλά την εξασφάλιση μετακίνησης με όποιο τρόπο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου διαμένουν συγγενείς ή και μέλη των οικογενειών τους. Οι συνδικαλιστές του Λιμενικού, επισημαίνουν πως και η οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων είναι ελάχιστη και αγγίζει μόλις το 1/5 των όσων διατίθενται από την Ελλάδα για τη διαχείριση του προβλήματος.

Περισσότεροι μετανάστες, λιγότερα κονδύλια

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι στην Κοινή Επιχείρηση Τρίτων στην Κεντρική Μεσόγειο το κονδύλι έφτασε τα 4.000.000 ευρώ ανά μήνα, εν αντιθέσει με την επιχείρηση «Ποσειδών» στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι 600.000 ευρώ, όταν μάλιστα στην περιοχή μας οι μεταναστευτικές ροές είναι κατά 35% υψηλότερες από την Κεντρική Μεσόγειο. Ακόμη όμως και αυτά τα χρήματα δεν δίνονται στις μικτές επιχειρήσεις, αλλά για τα έξοδα κίνησης του προσωπικού της Frontex.

Σήμερα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα έρθει στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex κ. Φαμπρίς Λεγκερί, ο οποίος θα έχει επαφές με εκπροσώπους ελληνικών Αρχών, ενώ θα μεταβεί σε περιοχές που έχουν σημαντικό πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες από την αυξημένη ροή μεταναστών όπως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο κ. Λεγκερί έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, όπου οι Έλληνες αξιωματούχοι υπερτόνισαν την έκταση του προβλήματος, και τις προειδοποιήσεις για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες είχαν πέσει στο κενό. Το πρώτο 3μηνο του 2015 υπήρξε τριπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι ενώ διασώθηκαν από λιμενικούς, 4.000 περισσότεροι μετανάστες από πέρυσι σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης. Αυτή τη στιγμή εντοπίζεται αυξημένο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στην ένταση των ερευνών στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, υπό τον φόβο μετακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στις γειτονικές χώρες και κυρίως της Ιταλίας, μέσω κυκλωμάτων δουλεμπόρων που καραδοκούν.

5,5 ώρες-234 μετανάστες

Ενδεικτικό της μεγάλης αύξησης των μεταναστευτικών ροών ήταν η περασμένη Τρίτη, όταν σε χρονικό διάστημα «5 ωρών και 25 λεπτών», 234 παράτυποι μετανάστες, πέρασαν στα παράλια των Ελληνικών νησιών και εντοπίστηκαν από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Στη 01:40 στην περιοχή Κάρφα-Νένητα Χίου, συνελήφθησαν 79 μετανάστες, εκ των οποίων 24 από Ιράκ, 46 από Συρία, 14 από Σομαλία, 4 από Καμερούν και ένας από την Παλαιστίνη. Είχαν περάσει λίγο νωρίτερα με ξύλινη λέμβο από τα τουρκικά παράλια. Στις 06:45, στη Σάμο εντοπίστηκαν 40 μετανάστες, εκ των οποίων 22 από Συρία, 9 από Νιγηρία, 3 από Κονγκό, 2 από Λιβερία και από ένας από Αφγανιστάν, Καμερούν, Σομαλία και Ακτή Ελεφαντοστού. Σχεδόν ταυτόχρονα στο Γιόσωνα Καρδάμυλων Χίου, οι λιμενικοί εντόπισαν 32 παράτυπους μετανάστες, όλοι από τη Συρία, και αυτοί προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Στις 07:05 στο Λουμπούδι Τήλου, συνελήφθησαν δύο δουλέμποροι από την Ουκρανία, οι οποίοι με σκάφος είχαν αποβιβάσει 75 μετανάστες, εκ των οποίων οι 64 από Συρία και οι 11 από το Αφγανιστάν. Στην Αλεξανδρούπολη, συνελήφθησαν 8 μετανάστες από το Πακιστάν, που μόλις είχαν φθάσει από τις τουρκικές ακτές.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis