Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:25 | 06/01/2015
 
 
Θα δοθεί το ποσό της επικήρυξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη σύλληψη τουΧριστόδουλου Ξηρού; Πόσο καθοριστικές ήταν οι πληροφορίες που έλαβαν οι αστυνομικοί και οι οποίες οδήγησαν στον εντοπισμό του καταζητουμένου, πρώην μέλους της 17Ν; Αυτά τα ερωτήματα πέρασαν από το μυαλό αρκετών καθώς το ποσό που είχε ανακοινωθεί σχεδόν έναν χρόνο πριν ήταν αρκετά μεγάλο: 1 εκατ. ευρώ. Αναπάντητο πάντως παραμένει προς το παρόν το συγκεκριμένο θέμα καθώς, όπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση είναι ακόμη υπό διερεύνηση.
 
Φόβος για αντίποινα
 
Παράλληλα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έχουν μείνει οι αποφάσεις για τις επικηρύξεις, όπως σημειώνουν σε σχετική επισήμανση αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι όποιες πληροφορίες έχουν παρασχεθεί από πολίτες είναι λίγες και ουσιαστικά μη αξιοποιήσιμες.
 
Στις σχετικές ανακοινώσεις πάντως αναφέρεται πως «για τα πρόσωπα που θα παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οποιουδήποτε τρίτου», ωστόσο φαίνεται ότι υπερισχύει ο φόβος για «αντίποινα», με αποτέλεσμα ακόμη και όσοι έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με καταζητούμενο να το κρατήσουν μόνο στη μνήμη τους και να μη μιλήσουν σε κανέναν, ενώ αρκετοί έχουν και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις διωκτικές αρχές.
 
Συν τοις άλλοις, όπως λένε οι αστυνομικοί, τα άτομα που καταζητούνται συνήθως διαθέτουν ένα σημαντικό σύστημα υποστήριξης (ανθρώπους που τους παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια), ενώ και οι ίδιοι διαθέτουν την εμπειρία να μεταμφιέζονται ή να αλλάζουν τρόπους μετακίνησης για να μη γίνονται αντιληπτοί.
 
Η επικήρυξη των 4 εκατ. ευρώ
 
Παλαιότερα είχαν ανακοινωθεί επικηρύξεις από τις ελληνικές αλλά και από τις αμερικανικές αρχές για τα άφαντα επί σχεδόν δυόμισι δεκαετίες μέλη της 17Ν.
 
Τον Ιανουάριο του 2014, σε μια συνέχεια των προηγουμένων ενεργειών επικήρυξης προσώπων, σε κοινή υπουργική απόφαση αναφερόταν ότι θα δοθεί «χρηματική αμοιβή τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των καταζητουμένων Χριστόδουλου Ξηρού,Νίκου ΜαζιώτηΠαναγιώτας Ρούπα και των δραστών που συμμετείχαν σε δύο ανθρωποκτονίες και έναν σοβαρό τραυματισμό την 1.11.2013 στο Νέο Ηράκλειο». Οπως είχε διευκρινιστεί, για τους τρεις πρώτους δινόταν από ένα εκατομμύριο ευρώ για τον καθένα και στην τελευταία περίπτωση από 500.000 ευρώ.
 
Στα μέσα Ιουλίου συνελήφθη ο Νίκος Μαζιώτης στο Μοναστηράκι και το περασμένο Σάββατο στην Ανάβυσσο ο Χρ. Ξηρός.
 
Το θέμα του εντοπισμού και της σύλληψης του Χρ. Ξηρού ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας στα τέλη Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και τότε είχε διαρρεύσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μελετούσε το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νέα επικήρυξη. Ωστόσο το θέμα είχε «παγώσει». Την ίδια περίοδο εν τω μεταξύ οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είχαν εστιάσει σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής για τον εντοπισμό του καταζητουμένου.
 
Πάντως το περασμένο καλοκαίρι μετά τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη υπήρξε η πρόταση από την πλευρά του Σωματείου Ειδικών Φρουρών τα χρήματα της επικήρυξης να δοθούν για εξοπλισμό των αστυνομικών.
 
Αλλες επικηρύξεις
 
Ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας αλλά και οι δράστες της επίθεσης σε βάρος της συνδικαλίστριας και νυν ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβαπεριλαμβάνονται σε άλλες επικηρύξεις.
Τον Φεβρουάριο του 2011 με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνουπροκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή 1 εκατ. ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη του καταζητουμένου Β. Παλαιοκώστα.


Τον Νοέμβριο του 2009 ανακοινώνεται προκήρυξη χρηματικής αμοιβής ύψους επίσης 1 εκατ. ευρώ σε όσους πολίτες συμβάλλουν στο έργο των Aρχών για την αποκάλυψη, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων δραστών που συμμετείχαν στη δολοφονική απόπειρα κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα.
 
Εναν μήνα νωρίτερα, στα τέλη Οκτωβρίου 2009, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρεί στην επικήρυξη με 600.000 ευρώ του 33χρονου Σίμου Σεϊσίδη, του 28χρονου αδελφού του Μάριου και του 31χρονου Γρηγόρη Τσιρώνη, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στην επονομαζόμενη συμμορία των «ληστών με τα μαύρα». Ο ένας από τους ανωτέρω συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος από πυρά αστυνομικών στα Πετράλωνα.
 
ΠΗΓΗ: tovima.gr
 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis