Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 13/05/2021

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τους δράστες ειδεχθών και αποτρόπαιων εγκλημάτων, όπως το έγκλημα στα Γλυκά Νερά που έχει σοκάρει την κοινή γνώμη, εξήγγειλε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, εντάσσοντας τις συγκεκριμένες αλλαγές στο πλαίσιο των τροποποιήσεων του νέου Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε εσπευσμένα την παραμονή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσδιορίζοντας το εύρος της νομοθετικής αλλαγής, ανέφερε ότι για τους δράστες των ειδεχθών εγκλημάτων θα προβλεφθεί στο εξής 20 χρόνια ως κατώτατο όριο έκτισης της ποινής των ισοβίων, αντί των 16 χρόνων που ισχύουν σήμερα.

Η συγκεκριμένη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, θα γίνει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που βρίσκονται σε προχωρημένη επεξεργασία, με στόχο να διορθωθούν και άλλες διατάξεις του ποινικού νόμου που έχουν κριθεί ως προβληματικές ή αναποτελεσματικές κατά τα δύο χρόνια εφαρμογής των νέων ποινικών κωδίκων (σ.σ. ψηφίστηκαν στο τέλος Ιουνίου του 2019).

Σε ό,τι αφορά τυχόν επικρίσεις, που είναι λογικό να διατυπωθούν, για συγκυριακή νομοθέτηση από την κυβέρνηση, με αφορμή το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές, προϊόν της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής διόρθωσης του Ποινικού Κώδικα, συζητούνται από καιρό και θα δοθούν σε διαβούλευση σε πολύ σύντομο χρόνο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ψηφιστούν πριν από το καλοκαίρι.

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Ομως, όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι, ακόμα κι αν υπάρξει αλλαγή του νόμου για μεγαλύτερο χρόνο έκτισης της ποινής των ισοβιτών που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, οι νέες διατάξεις δεν θα εφαρμοστούν για τους δράστες του εγκλήματος των Γλυκών Νερών, διότι δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ του αυστηρότερου ποινικού νόμου.

Ιωάννα Μάνδρου

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis