Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:18 | 12/10/2020

Προς: Κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ

Κοιν.: Κο Υφυπουργο Πολιτικής Προστασίας Χαρδαλιά Νικόλαο

Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Κολοκούρη Στέφανο

Ko Συντονιστή επιχειρήσεων Π.Υ. Βορείου & Νοτίου Αιγαίου Υποστράτηγο Σταμούλη Ιωάννη.

Ko Διοικητή Π.Υ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχο Κοκμοτό Βασίλειο   

Κο Δήμαρχο Δήμου Σαντορίνης  Σιγάλα Αντώνη και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου.  

Πολιτικοί Φορείς – Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ε.Υ.Π.Σ.  Περ/ρειας Νοτίου Αιγαίου

Εργαζόμενοι Π.Σ. – M.M.E.

 

ΘΕΜΑ: « Στεγαστικό πρόβλημα πυροσβεστών Π.Υ. Αερολιμένα Σαντορίνης »

 

Κύριε Υπουργέ

Για άλλη μία φορά δυστυχώς, έρχεται στην επιφάνεια το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης.

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών πληροφορηθήκαμε ότι οι 10 πυροσβέστες, που αυτή την στιγμή στοιβάζονται μέσα σε ένα σπίτι που προσφέρει αφιλοκερδώς ιδιώτης της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να το εγκαταλείψουν μέχρι τέλος του μήνα ( 31 Οκτωβρίου ) λόγω ότι λήγει η περίοδος της μίσθωσης του ακινήτου που σύναψε ο ιδιώτης με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας.

Το συγκεκριμένο οίκημα διαθέτει 3 δωμάτια και έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα. Λόγω όμως της έλλειψης προσφερόμενης στέγης προς ενοικίαση στο νησί, έφτασε να φιλοξενεί 11 Πυροσβέστες που γι’ αυτούς έμοιαζε σωτηρία σε σχέση με τα προβλήματα που βίωναν 3 συνεχόμενα χρόνια και τα οποία η Ε.Α.Κ.Π. ανέδειξε και προώθησε στην φυσική και πολιτική ηγεσία, αλλά και σε κάθε υπεύθυνο, με αλλεπάλληλες καταγγελίες και παρεμβάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι:

  • Από την 1ηΑπριλίου του 2017 μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2020, για τρία σχεδόν ολόκληρα χρόνια οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν στην Π.Υ. Α/Λ Σαντορίνης βίωσαν καταστάσεις απαράδεκτες και πρωτόγνωρες για λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού που μετατίθενται παρά την θέληση τους σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το κόστος ζωής είναι δυσβάσταχτο.
  • Τον 1ο χρόνο διέμεναν σε ετοιμόρροπο κτήριο εντός του αεροδρομίου και τα άλλα δύο στα « πολυτελέστατα » κοντέινερ μέχρι ως ότου, στις 18 Μαρτίου του 2020, η διοίκηση τους κατόπιν αιφνίδιας προφορικής εντολής, τους διέταξε να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας τους όπου διέμεναν μέσα σε 20 λεπτά!

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι πυροσβέστες απαίτησαν το αυτονόητο μέσω αναφορών προς την Διοίκησή τους λόγω των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση αλλά και των σχετικών διαταγών που εκδόθηκαν από το Α.Π.Σ. για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς τα κοντέινερ ήταν περιορισμένου χωρικού εύρους και οι προβλεπόμενες αποστάσεις βάση των προληπτικών μέτρων που εξέδωσε ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν μπορούσαν να τηρηθούν, αλλά και γενικότερα για την συνολική προβληματική κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αν δεν υπήρχε η φιλότιμη προσφορά του ιδιώτη για να φιλοξενηθούν στην προαναφερόμενη κατοικία, το σίγουρο είναι ότι μόνη επιλογή που τους απέμεινε ήταν τα παγκάκια ή τα αντίσκηνα.

Έκτοτε και κάθε μήνα όμως οι συνάδελφοί μας, ζούσαν με ένα διαρκές άγχος για το τι θα γίνει στο τέλος του μήνα, αν δηλαδή θα έπαιρνε παράταση η διαμονή τους ή αν τελικά βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο. Δεν είναι δυνατόν τρία ολόκληρα χρόνια να είναι με μια βαλίτσα στο χέρι ως εσωτερικοί μετανάστες στην ίδια τους την χώρα, παρακαλώντας να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την διαμονή τους.

Το γεγονός ότι πυροσβέστες της Π.Υ. Αερολιμένα Σαντορίνης πετιούνται στον δρόμο για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 6,5 περίπου μήνες χωρίς να έχει δοθεί λύση,  καταδεικνύει ότι καμία προσπάθεια δεν έγινε όλο αυτό το διάστημα από κανέναν, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα στέγασης των πυροσβεστών.

Οι δε δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής σε δημόσιες τοποθετήσεις, μετά την αρχική δημοσιοποίηση του προβλήματος, πως κανείς πυροσβέστης δεν θα επέστρεφε πίσω στα κοντέινερ, παρέμειναν απλά δεσμεύσεις χωρίς να έχει δοθεί μία αξιοπρεπή και μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των πυροσβεστών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι υποσχέσεις της διαχειρίστριας εταιρίας Fraport Greece ήταν η ανέγερση νέου σύγχρονου Πυροσβεστικού σταθμού εντός του 2018 και κατεδάφιση του τότε υπάρχοντος ακατάλληλου κτηρίου το Νοέμβριο του 2017. Όμως:

  • H Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα Σαντορίνης ακόμα και σήμερα στεγάζεται εξολοκλήρου σε τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις – κοντέινερ.
  • Τα κοντέινερ από την άλλη δεν έχουν την κατάλληλη ηχομόνωση και βρίσκονται σε απόσταση μόλις 30m από την θέση στάθμευσης των αεροσκαφών και περίπου 45m από τον τροχόδρομο με αποτέλεσμα ο εκκωφαντικός θόρυβος των κινητήρων σε συνδυασμό με τα καυσαέρια που εκπέμπονται από τα αεροσκάφη να δημιουργούν ένα ανθυγιεινό και τοξικό περιβάλλον.

Παρ’ ότι όμως η διαχειρίστρια εταιρεία του αερολιμένα όλο αυτό το τρίχρονο διάστημα, παρουσιάζει ικανοποιητική κερδοφορία δεν κατέβαλε καμία ουσιαστική προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας αλλά και διαβίωσης των πυροσβεστών που κοιμόντουσαν στα πατώματα ετοιμόρροπων κτηρίων ή ακόμα και μέσα στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα μέχρι να έρθουν τα πρώτα κοντέινερ που και αυτά πλημμύριζαν νερό τους χειμερινούς μήνες.

 Η διαρκής απαράδεκτη κατάσταση που  αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας, αποτελεί κριτήριο για όλους όσους έκλεισαν τα μάτια επί 3,5 χρόνια στην εξαθλίωση τους και συνεχίζουν να τα έχουν κλειστά, αφήνοντας τους να ζουν αυτό το δράμα μόνοι και αβοήθητοι.

Κύριε Υπουργέ

Σας ζητάμε χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση να:

  • Δοθεί άμεσα μόνιμη και αξιοπρεπή λύση του πρόβλημα στέγασης και σίτισης των πυροσβεστών της Π.Υ. του Αερολιμένα Σαντορίνης, καθώς και σε όσα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι παρόμοια προβλήματα.
  • Χορηγηθεί σε όλους τους συναδέλφους που μετατέθηκαν μακριά από τα σπίτια τους και υπηρετούν στην νησιωτική και ηπειρωτική χώρα, μηνιαία οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος διαβίωσης, καθώς και τα οδοιπορικά έξοδα της τοποθέτησης τους σε όσους δεν τους χορηγήθηκαν.
  • Υπάρξει έλεγχος των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των πυροσβεστών σε όλα τα ιδιωτικά περιφερειακά αεροδρόμια και να παρθούν άμεσα μέτρα αν παρατηρηθούν παρόμοια προβλήματα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis