Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:25 | 22/03/2016

 Η διοικητική έρευνα που διατάχθηκε πριν δύο μήνες στην Αστυνομία για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε σχέση με τα όσα κωμικοτραγικά εκτυλίχθηκαν με τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου που δεν έγινε ποτέ, κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι «δεν συντρέχουν οποιεσδήποτε ευθύνες».

Για λόγους, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, εθνικής και δημόσιας ασφαλείας! Η έρευνα διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, μετά από εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, καθώς για τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου δαπανήθηκε ποσό που υπερβαίνει τις €200.000 για ανακαίνιση του εγκαταλελειμμένου Αστυνομικού Σταθμού στην Καλαβασό. Το εν λόγω κτήριο αφού ανακαινίστηκε, ακολούθως, κρίθηκε ακατάλληλο(!).

Τελικά, ο Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου θα μεταστεγαστεί κοντά στο κέντρο του χωριού, στο κτήριο όπου στεγαζόταν το διοικητήριο του πρώην στρατοπέδου Ν. Ιωάννου, αφού πρώτα ανακαινιστεί με προϋπολογιζόμενο κόστος €120.000 περίπου. Ειδικότερα, τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως εξής:

Ο Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου στεγάζεται σε λυόμενα υποστατικά σε ενοικιαζόμενο τεμάχιο, του οποίου ο ιδιοκτήτης ζήτησε την επιστροφή του από το 2009. Το 2012, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανακαίνιση του Αστυνομικού Σταθμού Καλαβασού, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται, για μεταστέγαση του σταθμού Ζυγίου, αφού η απόσταση των 5-6 χλμ. κρίθηκε από τους αρμόδιους ως αμελητέα. Οι εργασίες ανακαίνισης του Αστυνομικού Σταθμού Καλαβασού ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2013 και το κόστος ξεπέρασε τις €200.000. Ο νέος κοινοτάρχης Ζυγίου ζήτησε όπως επανεξεταστεί η απόφαση για μετακίνηση του σταθμού. Επιπρόσθετα, στις 20/6/2013, ο ιδιοκτήτης του ενοικιαζόμενου τεμαχίου όπου ευρίσκεται ο λυόμενος Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου προχώρησε στη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της Αστυνομίας και διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους €1.200 τον μήνα από τις 14/10/2012 και εντεύθεν.

Είπαν - ξείπαν

Όπως επισημαίνεται σε απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που στάλθηκε γραπτώς, την περασμένη εβδομάδα, στον Γενικό Ελεγκτή και στην Επιτροπή Έλεγχου της Βουλής, το θέμα της μεταστέγασης του Αστυνομικού Σταθμού Ζυγίου στην Καλαβασό επαναξιολογήθηκε μετά που διαπιστώθηκε ότι η κυριότερη ενασχόληση της Αστυνομίας προκύπτει στην περιοχή Ζυγίου τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο ανταπόκρισης.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η επαναξιολόγηση κρίθηκε αναγκαία δεδομένων των ευρύτερων σχεδιασμών που γίνονται από το Κράτος στην περιοχή σε σχέση με τον τομέα των υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή Βασιλικού, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την κοινότητα Ζυγίου. (…). Επίσης, η περιοχή Ζυγίου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά, γεγονός που επιβάλλει την παρουσία της Αστυνομίας και των εγκαταστάσεών της στην περιοχή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι περί το τέλος του 2012 αναβαθμίστηκε και επεκτάθηκε το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, ενισχύοντας περαιτέρω τις ανάγκες της περιοχής για αστυνόμευση». Με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προσθέτει και τα εξής:

«Το συγκεκριμένο κτήριο στην Καλαβασό το οποίο έχει ανακαινιστεί για να λειτουργήσει ως αστυνομικός σταθμός και χρονολογείται από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, κρίθηκε ανεπαρκές τόσο λόγω της τοποθεσίας του αλλά και γιατί δεν διαθέτει το απαραίτητο μέγεθος αλλά ούτε και κατάλληλη πρόσβαση. Συγκεκριμένα, το εμβαδόν του κτηρίου είναι 73 τ.μ. και το βοηθητικό κτήριο 36 τ.μ., το οποίο δεν κρίνεται επαρκές να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες του σταθμού περιλαμβανομένων και των μελλοντικών αναγκών.

Επίσης, το κτήριο είναι διατηρητέο, γι’ αυτό δεν μπορούν να γίνουν ριζικές αλλαγές και προσθήκες». 

Με ανταλλαγή κρατική γη

Ο χώρος όπου θα στεγαστεί ο αστυνομικός σταθμός Ζυγίου, συνολικού εμβαδού 208 τ.μ., είναι  ιδιοκτησία της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας Λτδ, η οποία θα λάβει ως αντάλλαγμα, κρατικό τεμάχιο στην ίδια περιοχή. Η αίτηση για ανταλλαγή της γης εκκρεμεί στο Τμήμα Κτηματολογίου.

Το πόρισμα της έρευνας

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στις 13/1/2016, δόθηκαν οδηγίες στην Αστυνομία για διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για το θέμα. Για το αποτέλεσμα της έρευνας, το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε γραπτώς τον Γενικό Ελεγκτή και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με τα ακόλουθα: «Η διοικητική έρευνα αξιολόγησε τα προαναφερθέντα επιχειρήματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η αλλαγή της προηγούμενης απόφασης και παραμονής του αστυνομικού σταθμού στο Ζύγι ήταν πλήρως δικαιολογημένη για λόγους εθνικής και δημόσιας ασφάλειας και εξυπηρετούσε τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μετά το 2012. Περαιτέρω, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, η απόφαση για μεταστέγαση του σταθμού στην Καλαβασό λήφθηκε με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιόδου και δεν συντρέχουν οποιεσδήποτε ευθύνες».    

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού 

http://www.philenews.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis