Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 01/10/2016

Στην Ουγγαρία στρέφονται από αύριο τα βλέμματα όλης της Ευρώπης για το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα που προκήρυξε ο πρωθυπουργός της χώρας Βικτόρ Ορμπάν. Το δημοψήφισμα αφορά το πρόγραμμα της ΕΕ για διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;». Αυτό είναι το ερώτημα -κάθε άλλο παρά ουδέτερο- στο οποίο οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να ψηφίσουν την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον της μετεγκατάστασης, ερχόμενος σε ευθεία σύγκρουση με την Κομισιόν και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δημοσκοπήσεις και οι συμβολισμοί

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν με μεγάλη πλειοψηφία τη θέση του κ. Όρμπαν, και το μόνο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50% ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες έχουν συμβολική σημασία καθώς δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καμία αυτόματη αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι ούτως ή άλλως, οι Βρυξέλλες δεν έχουν επιχειρήσει να επιβάλλουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις μετεγκαταστάσεων στα κράτη-μέλη που τις αρνούνται.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία δεν έχει υποδεχτεί ούτε έναν από τους περίπου 1.300 πρόσφυγες που τις αναλογούν.

Πολιτικά, εκείνο που επιδιώκει ο Ορμπάν στην περίπτωση που επικρατήσει η άποψή του στο δημοψήφισμα είναι να καταφέρει άλλο ένα χτύπημα στην πολιτική των Βρυξελλών και να παρουσιάσει τον εαυτό του ως αντίβαρο στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ .

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis